Translate

joi, septembrie 26

Legea cainilor comunitari -2


-Nu e inca totul pierdut , legea fixeaza un termen de 2 saptamani ,timp in care cainii pot fi revendicati insa cel mai important lucru este calificarea" iubitorilor de caini pentru a nu reveni in cercul vicios actual.

-In primul rand ar trebui ca inainte de a avea dreptul sa adopte un caine de la ecarisaj,iubitorul de animale sa aiba notiuni de baza legate de comportamentul canin.
Eu sant sigur ca daca s-ar apela la specialisti precum Gabriel Cocu pentru a preda grupurilor de iubitori de caini notiuni de baza in cursuri obligatorii de f, scurta durata , multe lucruri s-ar rezolva.
De ex: daca atunci cand cainii blocului latra la un trecator iesim la balcon si admiram spectacolul ,nu e bine.
Cainii vor intelege ca e corect ce fac , ca asta asteptam de la ei si in timp vor deveni tot mai certareti convinsi fiind ca ne fac pe plac. Dar daca intr-o astfel de situatie ii apostrofam , coboram intre ei si ne aratam nemultumirea prin ton si prin recompensarea celor care nu au participat la latrat, ei vor intelege repede cum stau lucrurile.

Poate veti spune ca asta implica o prezenta umana permaneta. Da ,asa este , dragostea si adoptarea unui caine aduc si responsabilitati.
Pentru alte situatii exista zgarzi antilatrat , zgarzi de antrenament cu telecomanda, sau cel mai sigur un spatiu de langa bloc ingradit unde cainii isi vor petrece noptile. Toate astea din banii celor ce adopta cainii , inclusiv sterilizare si microcip inregistrat apoi la primarii, pentru raspundere.
Va fi o actiune de grup a locatarilor ce vor face astfel un efort comun fara nici o speranta de ajutor din partea primariilor sau ong-urilor
E vorba de asumarea raspunderii nu de impartirea ei pana la dizolvare. Dar se poate !

Alte lucruri ce ar putea fi invatate la cursul de care spuneam ar fi ca masa se serveste la ore fixe.-una sau doua pe zi] Tomberoanele de gunoi nu trebuie sa le mai ofere hrana facandui astfel sa ia in stapanire o zona in care nu pot fi supravegheati si unde nu trebuie sa respecte nici o regula. Asta putem cere de la primarii, e sarcina lor.
Dresajul[sacializarea ],o va face cel ce ii si hraneste.
Resturile de la mesele umane nu constitue hrana [mai ales oasele de pui] daca-i dorim sanatosi. Crochetele au si rolul de a le curata dantura plus ca ii fac sa nu mai vada gunoiul ca pe o hrana.

Nu va ganditi ca e vorba de sume mari. Daca masculul alpha al grupului primeste o zgarda antilatrat ce il impiedica sa devina agresiv ,ceilalti caini ii vor copia atitudinea. Dar aceste lucruri ca si altele nu pot fi invatate de pe "net ci numai cu ajutorul unui specialist si abia apoi are rost sa ne gandim la adoptie.


................................................................
..altfel spus :

Pentru orice caine adoptat cineva va semna si-si va asuma responsabilitatea. Cum vanatoarea de vrajitoare" a inceput, e posibil ca si pentru faptul ca patrupedul a latrat sa ne trezim cu o reclamatie sau proces fiindca a speriat pe cineva.
Cred ca s-a terminat cu boema in care cainii fac ce vor iar noi ii hranim cand ne prisoseste cate ceva interactionand cu ei doar cateva minute pe zi.
Coabitarea e mult mai complicata si e posibil ca multi dintre cei care acum spun ca sant iubitori de caini sa descopere in timp ca de fapt lucrurile nu stau chiar asa atunci cand va trebui :
sa-i educam ,
sa-i pazim,
sa-i vaccinam,
sa le facem tratamente/deparazitari,
sa asteptam -iarna ,ori pe ploaie,sau in vazul trecatorilor,cu lesa si lopatica in mana, ca al nostru patruped sa-si faca nevoile
sa-i toaletam ,
sa invatam sa le facem injectii si sa avem la indemana seringi si tot ce trebuie pentru prim ajutor in caz de criza. De ex. unul dintre cainii mei a mancat frunze de stevie [cred] si i s-a umflat fata devenind de nerecunoscut in f. scurt timp. Ar fi urmat sufocarea daca nu aveam in casa tot ce trebuie gratie" unei patanii anterioare cand am ajuns de urgenta la veterinar
sa avem pentru ei botnite ,
sa alocam o suma de bani lunara pentru hrana si intretinere
sa le adunam mizeria lasata pe caldaram sau atunci cand regurgiteaza" alimentele ,
sa le suportam "aerele" generate de crochetele ieftine ,
sa-i dezvatam de naravuri capatate pe strada sau care apar in casa din plictiseala ,
sa studiem psihologie canina pentru a preintampina si evita anumite reactii ale cainelui. -De ex. daca se apropie de noi un biciclist ori un copil alergand sau pe role trebuie sa stim ca e posibil ca al nostru caine sa atace fiindca datorita deplasarii rapide cainele ii poate considera prada. Vom preintampina asta scurtand" din timp lesa, alegand un traseu" cat mai indepartat de traiectoria celui in miscare si ne vom pregati pentru o smucitura daca cainele e mai mare si needucat, asa cum vor fi la inceput cei luati din strada.
sa-i invatam [dupa ce aflam cum !],pentru siguranta lor, notini minime de dresaj ; "nu-i voie, aici, sezi, ori sa nu traga in lesa fiindca altfel e posibil sa-l scapam atunci cand va vedea o pisica sau ,..cine mai stie ce si va smuci.
sa cautam pe cineva de incredere care sa aiba grija de ei daca vrem sa plecam putin timp de acasa , fiindca daca nu-i avem de mici si nu i-am educat , pot roade pana si cabluri electrice ,sau se pot otravi cu detergenti,ori pot latra sau urla isterizand vecinii

Dupa ce toate astea,plus altele specifice fiecarui exemplar vor fi cantarite", poate nu va mai fi pus semnul egal intre grija pentru un animal de care raspundem si simpla lor prezenta in jurul blocului . iar daca exista cu adevarat dragoste pentru caini lucrurile scrise mai sus nu cred ca ne vor speria.

miercuri, septembrie 25

Legea cainilor comunitari

Astazi presedintele tarii a promulgat legea cainilor comunitari.
Primul imbold a fost sa-mi spun ca asta nu e treaba mea pentru a-mi crea un iluzoriu sentiment de lipsa de vina. De fapt sant la fel de vinovat ca si directoarea ong-ului,ca si bunica copilului,ca si membrii asociatiilor de protectie a animalelor , ca si presedintele tarii ori primarul capitalei sau al celui mai mic sat din Romania.
Peste tot lucrurile stau la fel, iar noi oamenii ,superiorii",cei la care cainii se uita cu admiratie si speranta am hotarat, prin alesii nostri, ca ei cainii e mai bine sa dispara. Asta nu pentru ca sant niste fiare,nu pentru ca daca am alege pe unul dintre ei si l-am aduce acasa s-ar gandi vreo secunda la el atunci cand noi am fi amenintati de cineva sau pentru ca atunci cand santem nedrepti el nu ne-ar ierta imediat,.. ci din comoditate.
E mai simplu sa ucizi decat sa protejezi ,asa cum e mai usor sa stergi o problema de cat sa o rezolvi.
Dar haideti sa vedem pe cine punem la zid: Cainele , cel mai bun prieten al omului [reciproca" nu e valabila],e o fiinta supusa instinctului.
Atunci cand e lasat liber devine vanator si orice fiinta ce arata ca se teme de el sau alearga prin fata lui e considerata prada.
Traiec in haite si iau in stapinire teritorii din care isi asigura hrana. Tarcurile asociatiilor de profil nu-i ajuta deloc ,ci-i obliga sa traiasca un cosmar violent iar odata scapati de acolo ...
Instinctul de conservare ii poate face agresivi atunci cand sant lipsiti de hrana. Batranica de la parterul blocului nu e vinovata pentru prezenta cainilor ci din contra , alimentele pe care cu bucurie si bunatate le da lor ii fac blanzi si ar fi fost nevoie doar ca administratia sa-i sterilizeze pentru a nu se mai inmulti si pentru a le scadea inca o data agresivitatea.
Problema asta impunea prezenta celor care se pricep la psihologie canina ,nicidecum a parlamentarilor imbuibati care profita de un moment emotional pentru a rezolva o problema ,ce le statea ca un ghimpe in coaste, in cel mai barbar [dar mai ieftin] mod cu putinta.
.
Apoi imi aduc aminte de copilul care....de copilul,ca si de oamenii muscati atunci cand se intorc seara obositi de la serviciu si nu mai sant sigur ca asi avea dreptul sa-mi spun parearea daca asi privi in ochii parintor copilului ucis in parcul Tei si poate ca noi oamenii nici nu santem asa de superiori cum ne vad cainii.