Translate

luni, septembrie 5

Constructia unui gratar de gradina cu peleti [BBQ]

Intr-o postare anterioara am prezentat cel mai simplu primus/gratar cu ardere de tip racheta. Atunci insa cand numarul invitatilor creste, e nevoie de altceva.
In acesta postare va prezint realizarea unui BBQ de dimensiuni mai mari , multifunctional ,ce foloseste combustibil peleti si are ardere de tip racheta.

-Acest tip de ardere ofera posibilitatea de a avea temperatura constanta pe toata perioada gatitului
-Constructia are mai multe posibilitati de utilizare , de la gratar rapid sau lent , plita ,pana la fiert oala sau prajit la tigaie. E o bucatarie de vara pentru mine.


In imaginea urmatoare vedeti desenul de ansamblu :

Am ales varianta cu plita inchisa pentru ca gazele de ardere sa nu deranjeze atunci cand capacul e ridicat.
       Desenul cuprinde doar partea functionala. Picioarele cu roti , manerele , .. nu sant reprezentate pentru ca oricum vor fi relizate functie de materialele disponibile si imaginatia fiecaruia.
Plita are un decupaj  deasupra canalului ascendent iar aici putem  aseza o oala sau tigaie. Gratarul primeste caldura prin radiatie de la plita pe care sta.
Gura de acces pentru aprindere e orientata in lateral pentru a nu exista rabufniri [flacara] spre bucatar ceea ce ar duce la epilare cu miros ca de sf Ignat. Asta se poate intampla in cazul in care gatim pe vant puternic folosind un cos f scurt. Altfel deschiderea respectiva se poate orienta cum doriti.

-Corpul este o butelie dubla ruseasca [tabla e de 3mm] dar e buna si una pentru GPL auto de forma asemanatoare sau conducta de 300mm diametrul.

Atentie-inainte sa taiem butelia o golim de gaz , apoi o umplem complet cu apa pe la robinet, o lasam asa o zi sau mai mult, apoi imediat dupa ce golim apa incepem prelucrarea. Butelia mea dupa evacuarea gazului a mai pastrat la interior un mal inchis la culoare cu miros f puternic. Am reusit eliminarea lui doar prin repetarea spalarii. 
Nu garantez siguranta procedeului dar este calea pe care am urmat-o eu.

-La capac am atasat un termometru de cuptor cu tija si surub ca in imaginile urmatoare.
                                       


Gratarul l-am facut din OB [sarma de constructii] de 6mm si nu acopera intreaga suprafata a plitei ci doar 2/3 , putand astfel combina plita cu gratarul in acelas timp , lucru util cand gatim legume.
Consum aprox.=1kg/ora peleti  de 6mm. [ merge si cu lemn  ori PAL numai ca rezulta multa cenusa si gratarul focarului trebuie sa aiba spatii intre gratii de 15-20 mm]
Arzatorul pentru peleti e asemanator cu cel de la centrala cu ardere de tip  racheta.
Burlanul e de 120mm pentru ca asta am avut dar se poate pune orice cu aria sectiunii mai mare de 100cm patrati  cat are partea de ardere realizata din teava de 100 x 100 mm.
Rotile sant facute din metal , platbanda , fiindca temperatura degajata de zona activa ar putea afecta in timp cauciucul 
Iata cateva imagini :




Precizez ca nu e vorba despre un "smoker BBQ " specific americanilor ce a aparut de ceva timp pe piata romaneasca ci despre o constructie la care se  poate gati rapid si fara afumare.