La inceput de an nou,..o unealta noua !
Multe dintre lucrurile pe care le are de facut cineva la tara sant legate de prelucrarea lemnului. De la streasina caselor traditionale pana la constructia unui gard, a unei magazii sau poate a cutiilor pentru stupi , pentru toate e nevoie de un fierastrau circular.
-Pentru cazul in care e nevoie de imbinare in faltz sau diverse degajari pe lungime ,circularul trebuie sa aiba inaltimea de taiere reglabila [pentru mine acest lucru e esential]
-Ca sa putem face taieri la 90o va trebui sa dotam circularul cu un "carucior"
-Rigla mobila pentru limitarea latimii de taiere devine necesara atunci cand e vorba de precizie si constanta
-Schimbarea panzei". Datorita lungimii axului [pe care trebuie sa incapa si piuluta de strangere impreuna cu o saiba ] ,panza nu poate fi schimbata decat adoptand una dintre urmatoarele solutii :
-Scoatem blatul circularului
- Facem o degajare in blat unde vom monta o noua piesa prin care va iesi panza
sau
-Blat cu balamale
- Sistem de coborare a panzei ,despre care spuneam ca e necesar si pentru faltz
[ schema de constructie -vedere laterala]
Turatia panzei de circular trebuie sa fie undeva intre 3000 si 3500 rot/min.
Raportul perimetrelor intre fuliile de la motor si ax trebuie calculat incat sa rezulte o astfel de turatie.
-Ex: daca avem un motor pe care e inscrisa turatia de 2450rot/min va trebui ca fulia sa sa fie mai mare decat cea de pe ax .
Masuram perimetrul [lungimea cercului] la baza santului pentru curea de transmisie si apoi folosind regula de 3 simpla si formula pentru determinarea lungimii cercului vom sti cum trebuie sa fie fulia de pe ax.[lungimea cercului = 2 x 3,14 x raza]
Aceste calcule sant necesare fiindca din practica a rezultat faptul ca o turatie prea mare duce la "arderea" lemnului ,atunci cand este in contact cu panza , iar o turatie prea mica duce la o taiere rugoasa ,inestetica si care trebuie apoi slefuita .
In cazul turatiei prea mari putem lua in considerare si o risipa de putere fiindca ar fi necesar un motor mai puternic de cat normal. Diametrul prea mare al panzei de circular duce la necesitatea cresterii puterii inutil. Ne vom gandi inainte sa achizitionam motorul care va fi grosimea maxima pe care o vom taia .[in cazul meu -5cm/diametru panza 220mm]
Nu exista un calcul simplu care sa tina cont de diamertul panzei ,de marimea dintilor ei, de latimea taieturii[ceapraz] si de tipul de material de prelucrat in raport cu puterea motorului ,dar putem aproxima avand ca reper cateva exemple :
De ex. pentru o panza de 350mm exista circulare profesionale care au motor de 3kw . Vorbim insa de 3kw reali ,motor proectat pentru tensiunea la care va functiona si nu adaptat de la 380v la 220v ,fiindca in acest caz va exista o pierdere insemnata de putere pe care trebuie sa o luam in calcul [ 40% ] Un circular cu masa din comert [hobby],avand o panza de diamertul aprox 220mm are putere 1200-1800w .
Bina v-am gasit. Este prima data cand accesez acest blog dar mi-au placut ideile si postarile pe care le-am gasit aici asa ca voi reveni. In primul rand va urez LA MULTI ANI! tot ce va doriti in noula an si in primul rand sanatate, bucurii, liniste si armonie , belsug si prosperitate. O zi minunata sa aveti. Cu stima,
RăspundețiȘtergereBun sosit Vasile Rosciuc si multumim la fel. Sa fie ! Sa fie pentru toti ,2014, exact asa ca in urare.
RăspundețiȘtergereAm vazut la un tamplar bun cu scule facute manual: blatul se rabata pe un ax in partea ingusta si ingropa sau dezgropa panza de taiat.,practic punea sau scotea un lemn sub blat.Facea lucruri compleze:usi ,ferestre etc.Bafta la lucru !
RăspundețiȘtergereMultumesc Marius !
RăspundețiȘtergereEste interesant proiectul, anul trecut am facut ceva similar ...
RăspundețiȘtergereinitial vroiam sa modific un circular pe care l am achiztionat din comert ... dar cand am vazut cate trebuia sa fac ca sa mearga cum vroiam eu am ajuns sa l refac :) si sa am parte de aceleasi miscari (ridicat/coborat lama / inclinat lama la unghi)
iar pentru operatiile descrise in articol cred ca ar fi mai usoara o constructie de genu:
http://www.youtube.com/watch?v=RBucMKhrL8M
in rest spor la treaba :)
Multumesc la fel Mihai. Am vazut ca ai casa la curte ,sera ,stupi si bucuria de a lucra in natura. Ai gusturi bune si indemanare ,..felicitari !
ȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereIntrebare de 10 puncte :
Am o fulie cu diametrul 200 mm. ,turatie 2000 rpm. Vreau sa obtin 3000 rpm. Ati prin ideea ? Nu stiu formula de calcul,ma ajuta cineva ?
Lungimea cercului [perimetrul] fuliei de la motor tebuie sa fiecu 50% mai mare decat cea de la ax pentru ca turatia de 2000 rpm a motorului sa imprime 3000rpm axului de circular'
RăspundețiȘtergere2 [pi"]r sau pi"x diametrul
Daca canalul pentru curea este laf el de adanc in fulie putem calcula cu abeteri mici la diametrul exterior. De ex o fulie de 200 mm la motor, ca in cazul dv ,are perimetrul de 628mm. Fulia de la ax trebuie sa fie 2/3 din 628 , adica aprox 418 mm. Impartim 418 la 3,14 [pi] si obtinem diametrul fuliei de la ax 133 mm
Va multumesc. Si care e formula stiind diametrul fuliei conducatoare , turatia la care vreau sa ajung , ce diametru va trebui sa aiba fulia condusa,nu cu valorile date de mine..vorbind la general :-) ?
RăspundețiȘtergereDaca fulia de la motor are o turatie ce trebuie marita sau micsorata vom stabili procentual nevoia de modificare.
RăspundețiȘtergereDe ex daca avem 3000rpm si dorim sa obtinem 3500 vorbim de o majorare a turatiei cu 1/6. Diferenta dintre perimetretele fuliilor va trebui sa fie tot de 1/6 , cea de la motor fiind mai mare
Asa e cel mai simplu de calculat.
Multumesc Alexandru.
RăspundețiȘtergereSalut Laurentiu! Am descoperit blogul tau cautand model pentru un circular. Eu am deja un circulat de mana mare cu panza de 230mm, si l-am prins pe un blat de lucru, dar nu prea am idee cum sa ii fac ghidajul lateral (rip fence). Vad ca tu ai pus ceva schite aici, dar chiar ai reusit cu metoda propusa? Nu se aduna rumegus/praf pe teava si sa blocheze culisarea bucsei mobile?
RăspundețiȘtergereEste un model f. bun preluat de la circularele profesionale romanesti unde la fel o bucsa culiseaza pe o bara rotunda. Inainte de a culisa stanga -dreapta ridicam putin rigla limitatorului de pe blat si apoi o deplasaam
RăspundețiȘtergereModelul profesional de care vorbeam are pe aceasta bara rotunda un mic canal longitudinal unde ramane talasul f. fin in caz ca intra intre bara si bucsa , dar e mult mai simplu si cu acelas efect sa facem o taietura longitudinala cu flex-ul bucsei, dedesubt, unde putem aapoi suda urechi pentru a strange /fixa distanta cu un surub cu fluture.
Am atasat un desen.
Am primit un mesaj de la cineva care crede ca raportul dintre razele fuliilor e suficient pentru a cunoaste turatiile celor doua fulii dar se inseala. Cureaua de transmisie poate fi mai ingropata in fulie sau mai la suprafata dapasind chiar diametrul fuliei ,functie de priceperea strungarului. Latimea bazei santului" pentru curea e in general un reper sigur pentru cat de adanc intra cureaua .Probabil mesajul era de la cineva care a avut nota buna la scoala si s-a multumit cu atat
RăspundețiȘtergereNu suntem la bijuterie Laurentiu,,,raportul dintre razele fuliilor este un calcul estimativ la care te poti insela destul de putin(nesemnificativ) daca nu e 3000rot/min si ai 3007 ture crezi ca lemnul se va supara?! app; nu eu sunt acel "cineva" care ti-a scris acel mesaj dar este un mesaj cat de cat coerent raportat la calculul descris de el.
Ștergere
RăspundețiȘtergereCalculul respectiv e valabil doar pe hartie ! Eu am in casa 6 fulii facute de diversi strungari pentru curea de 10mm. Patru dintre ele sant de 60mm diametru si asezarea curelei duce la diferente de turatie de pana la 15%.Repet ,..au diametre egale !
Ne intereseaza diametrul cercului in care se incadreaza cureaua nu cel al fuliei care nu e un reper valabil decat la scoala.
O variatie de turatie nu afecteaza doar "starea de spirit" a lemnului ci modifica si puterea pe care o primeste panza de la motor.
Unii taie lemne de foc la circular. Am facut si eu asta intr-o perioada iar in acest caz e nevoie de toata puterea posibila pentru a taia un butuc ori pentru ca motorul sa nu se incalzeasca dupa 10 min de functionare.
Oricum in tara lui "merge si asa" nu santem toti lafel chiar daca discutam de o variatie "nesemnificativa" :}}
Mi-am pornit un circular cu masa rabatabila pt taiat lemne foc...axul e nou cu rulmenti 6207,panza 400 mm/vidia,motorul 4 kw/220 V/3000 rpm..acum raportul fulii este ca circularul sa roteasca la 2000 rpm.Problema este caci rulmentul de langa panza se incalzeste prea tare fata de celalat? cand la-m cumparat avea rulmenti simpli fara 2Z si dupa o ora de mers in gol/rodaj sa incins/fierbinte si a curs vaselina din el...acum i-am schimbat pe amandoi cu rulmenti noi MGM 6207 2Z (Hu)...la pornire si mers in gol au silentiozitate mai buna ..insa problema persista...cel de langa panza se incinge mai repede dupa 10 min nu mai poti tinea mana pe carcasa rulmentului?Care ar fi problema avand in vedere caci sunt noi?Intinderea curelei am facut-o la minim...atat cat sa nu flambeze...ce parere aveti de ce se incalzeste? Sau sa fie problema caci cota carcasei sau axului sa fie prea mare pt strangere...axul lam smirgheluit manual la montaj...dar carcasa interioara nu...avand doar subler...fara micrometru?Astept pareri? Tel=0742899600
RăspundețiȘtergere1-rulment dezaxat ,dupa strangere- [puteti pune un rulment oscilant]
RăspundețiȘtergere2-ax cu bataie - remediul e acelas ca la pct 1
3-talpile carcaselor rulmentilor nu se afla in acelas plan
4 e posibil ca efortul sa fie prea mare [4kw si 400mm panza], pentru rulmentii in cauza