Apriderea unui arzator pe peleti ,fie el mic sau cu plita , merita un pic de atentie pentru a nu avea surprize de genul rabufnirilor sau scaparilor de fum in incapere.
Folosim in general lampi cu gaz ca in imaginile urmatoare:
Cost redus .
Scump arzatorul ca si butelia .
Scump arzatorul si butelia iar flacara de temperatura f inalta e prea mica in volum.
Preturi mari la arzator ca si la butelie. Cu acesta lampa putem totusi aprinde arzatorul mare cu plita fiindca putem impinge flacara pana la partea activa a arzatorului.
Ca si mai sus cu mentiunea ca foloseste butelii de 190 gr ieftine. Lampa costa destul de mult !
Toate aceste arzatoare mici au inconvenientul ca flacara e de mici dimensiuni si din acest motiv zona redusa din arzatorul pe peleti care e incalzita reuseste cu greu sa stabileasca un curent de aer ascendent care sa conteze in volumul total de aer din soba pentru a initia aprinderea. Astfel la un arzator mare si nu numai ,atunci cand e f frig, putem sa inghitim fum sau sa ateptam minute bune cu lampa in mana.
Arzatorul de tipul celui din imaginea de deasupra este cel mai bun pentru aprins o soba/centrala pe peleti.
Flacara e de dimensiuni mari si asta face ca mai multi peleti sa se aprinda o data formand mai repede curentul de aer cald necesar pentru inceperea tirajului. Se leaga la o butelie de voiaj de 2-5l prin intermediul unui furtun cu regulator [ceas de butelie] iar costul gazului devine astfel mult mai redus decat cu rezerve de unica folosinta ca la celelalte lampi. Eu am alt model decat cel din imagine dar fara deosebire in functionare.
In imaginea de mai jos se pot vedea locurile unde trebuie aplicata flacara [cu portocaliu] si deosebirea de lungime a lampilor pe gaz functie de arzatorul cu peleti pe care il aprind. E vorba de lampile cu flacara mica.
In cazul unei lampi cu flacara mare aprinderea devine ceva facil . Vedeti desenul:
Practic eu introduc lampa aprinsa prin zona superioara de aspiratie aer si o rezem de arzator. Cand aud sunetul de aprindere opresc gazul si scot lampa , lucru ce se imtampla destul de repede. Butelia noastra are 3 litri .o incarcam de doua ori intr-o iarna = 2x10 lei. Buteliile mici de 190 gr tin o saptamana si costa 4-9 lei/buc. Face-ti socoteala ! Daca mai adaugam si usurinta aprinderii ...
Daca exista un traseu scurt al centalei /soba [cum e cazul celei construita de mine ] e bine sa-l folosim pentru a usura stabilirea tirajului/aprinderii ,mai ales cand e f frig.
.............................
Curgerea peletilor e influentata pe langa lucrurile de care am vorbit in prima parte a postarii si de felul in care e construit rezervorul de peleti. Eu am construit doua modele , functionale ambele ,insa nu la fel de bune.
1-rezervorul solidar cu arzatorul elimina problemele legate de zona de curgere ingustata specifica rezervorului independent ,insa aduce un inconvenient si mai mare. Atunci cand peletii nu au o curgere destul de rapida [ cauza tuturor necazurilor], datorita tirajului redus ,ori datorita cantitatii mari de cenusa [agropeleti] si are loc aprinderea in toata masa arzatorului ,aceasta[aprinderea] se continua in rezervor generand f mult fum. Sigur ca asta e o situatie accidentala dar daca se intampla o data chiar si in timpul probelor nu veti uita
Aprinderea rezervorului e facilitata de lipsa capacului ceea ce permite aparitia unui curent de aer ascendent prin rezervor intocmai ca si in cazul sobei racheta
Altfel daca arzatorul e corect facut si curgerea peletilor e constanta si destul de rapida acest rezervor elimina total posibilitatea blocarii.
In stanga imaginii.
Rezervorul independent e mai greu sa preia flacara , ne da posibilitatea prin inlaturarea sa sa oprim focul in orice moment , poate alimenta diverse tipuri de arzatoare insa nu elimina complet riscul blocarii. Mie mi se intampa asta de 2-3 ori pe sezon iar deblocarea se face de regula cu un bobarnac. Cauza,..neuniformitatea dimensionala a peletilor ☺. Nu toti au aceiasi lungime ce ajunge in cazuri extreme pana la 35-40mm
Ar mai fi de spus cateva lucruri despre gratar , [cel de deasupra cenusarului ] ce poate avea si functia de plita secundara, pe el continuandu-si arderea peletii care au scapat din arzator inainte de a fi devenit cenusa. Pentru asta gratarul trebuie sa aiba spatiile dintre bare de 5mm pentru peletii de 6mm . Daca le faceti mai mici de atat se va acumula cenusa impiedicand aerul sa treaca pe sub arzator.
Priza de aer din exterior trebuie sa se afle in imediata apropiere a centralei ,din mai multe motive:
- In acest fel nu racim camera in care se afla soba/centrala. Daca aerul ar fi aspirat pe sub o usa aflata in partea cealalta a camerei zona de langa usa va fi f rece pentru ca pe acolo intra aer la temperatura de afara , aer ce va strabate camera pana la soba generand disconfort.
-Aerul aspirat direct din burlanul montat pentru asta are viteza iar acest lucru ajuta tirajul .
-Curentul de aer rece [ nu strabate camera incalzindu-se] raceste peletii din partea superioara a arzatorului eliminand riscul aprinrerii nedorite.
-Priza de aer poate fi inchisa atunci cand soba/centrala nu e in functiune .Aspiratia pe sub o usa poate fi mai greu opturata iar asta va duce la racirea rapida a camerei dupa oprirea sobei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu