Verbul din titlu numeste o actiune destul de simpla la prima vedere, dar care implica o multime de amanunte cum ar fi existenta cunostintelor si deprinderilor specifice , detinerea unui proiect , a terenului precum si a banilor de materiale. Fiindca m-am confruntat cu o astfel de situatie m-am hotarat sa explic aici procedura obtinerii avizului :
-Dupa ce trecem prin faza schitelor facute acasa si hotaram pozitia noii constructii trebuie sa luam legatura cu un arhitect. Aici exista insa unele exceptii care se refera la constructiile usoare, fara fundatie , precum si cele realizate fara aprobari si care apoi sant trecute in cadastru pe baza de "bunavointa "alesilor [vorbim doar de mediul rural ! ] Altfel ,legal , vom obtine un proiect care poate costa de la 2-3 mil in cazuri simple pana la 15-20 mil pentru o casa. Arhitecti se gasesc pe 'net iar daca e cineva care nu se descurca si i-mi cere asta voi posta numarul de telefon al tanarului arhitect la care am apelat eu.
Urmatorul pas este obtinerea avizului de mediu de la institutia abilitata pentru asta in orasul resedinta de judet. In cazul meu Tulcea. Pe mine m-a costat 100ron si a durat 10 zile pana am fost instiintat prin telefon ca pot merge la ei sa ridic hartia..
Urmatorul pas este la primaria localitatii in care stati unde se va plati o taxa ce reprezinta procent din calculul estimativ al valorii devizului de materiale . Devizul de materiale e o lista cu cele necesare constructiei ,cu costuri ale fiecarui material separat in functie de pret unitar si cantitate impreuna cu suma totala a cheltuielilor si e parte din proiect. Il face arhitectul . Eu am platit la primarie 50 ron.
Avizul pe care-l primiti de la primarie are valabilitate limitata in timp in functie de durata pe care o declarati dv. ca fiind necesara pentru finalizarea lucrarii . De regula 1-2 ani.
Eu am platit pe proiect si taxe impreuna cu drumurile la Tulcea aprox 5 mil.
Dupa cum vedeti nu e o treba complicata si va scuteste de mers pe la decidentii locali cu plocoane care e posibil sa va ajunga mai scump , plus ca mai exista si o latura morala , civica ,pentru aceea dintre noi pentru care conteaza asa ceva.
Acum am demarat si eu treaba.Vreau sa fac o casa de 50mp si proiectantul mi-a cerut 1000 de lei aici intrand si taxa la mediu si la Enel.Cred ca este mai mult dar asa mi-au cerut peste tot.Si plus ca nu ma duc nicaieri eu.Casa o voi face din bca si sa vad cat platesc la primarie.Articolul a venit la fix.
RăspundețiȘtergereSpor la treaba M.Florin ! Ridicarea unei case e totdeauna un motiv de bucurie. Eu am avut o lucrare de mai mica amploare insa procedurile sant aceleasi .
RăspundețiȘtergereDe la Enel proiectantul poate obtine doar un aviz . Costul operatiei de racordare efectiva la curent va costa mai mult si separat de pretul proiectului
Buna seara, interesante si utile sfaturile.
RăspundețiȘtergereSa fie intr-un ceas bun si sa va bucurati cat mai repede de constructie.
O saptamana plina de spor in tot ce faceti.
Multumim, la fel V. Rosciuc.
RăspundețiȘtergereDomnule Laurentiu, Unde ati construit ca si eu am construit si inca mai am de construit in Mineri.
RăspundețiȘtergereVa salut. E vorba de loc Cerna
RăspundețiȘtergere