Cea mai simpla reteta pentru boltari este compusa din nisip ,margaritar [pietris 3-7 mm],ciment si apa.
-1 galeata si 2/3 - ciment [5 parti]
-2 galeti si 1/3 - nisip [7 parti]
- 5 galeti si 2/3 -margaritar 3-7mm [17 parti]
-apa pana cand strangand in mana mortarul isi tine forma ,nu se scurge.
1 parte = 1 lopata
1 galeata = 3 lopeti
1galeata de 10 l pate contine : 12,8 kg ciment , 17 kg nisip , 16 kg margaritar
Intr-o betoniera de 130l incap max 9 galeti [inclusiv galeata cu apa]
[cantitatile se pot modifica usor daca e necesar pentru a obtine un mortar care sa-si pastreze forma dupa decofrare]
Matritele se pot cumpara sau se pot realiza in regie proprie din tabla de 2mm. Dimensiunile medii sant 35-40cm / 25cm /18-20 cm si se pot realiza "dintr-o bucata" sau din doua [ca in foto] pentru o decofrare mai usoara.
Matritele pentru boltari trebuie sa aiba o conicitate de 3-5mm la toate fetele astfel incat sa putem decofra.
Nu trebuie sa avem nicaieri o grosime a peretelui boltarului mai mica de 2,5cm. In rest ,se pot realiza in regie proprie matrite de boltari de orice marime insa e bine sa tinem cont de faptul ca noi va trebui sa le ridicam pline cu beton ud si apoi tot noi ,cand vom zidi, va trebui sa-i ridicam [boltarii] pana la inaltimea zidului.
Pentru o compactare mai buna a betonului in matrita se poate folosi o masa vibranta care se poate realiza ca in desenele urmatoare
Am sa mai spun doar ca peretii din boltari se pot arma ,acolo unde e cazul ,cu OB striat care trece prin boltarii ce apoi se umplu cu beton. E vorba in primul rand de colturile constructiei.
Spor la treaba .
Buna seara. O idee pe cat de interesanta pe atat de practica pentru cei care doresc sa-si faca constructii in regie proprie. Din punct de vedere al eficientei energetice ati studiat problema. Presupun ca la finalizare constructia va necesita totusi o izolare cu polistiren. O seara minunata si va multumesc pentru idei.
RăspundețiȘtergereE asa cum spuneti , eficienta energetica este scazuta ,asta fiind si motivul pentru care nu cred ca boltarii sant cea mai buna alegere pentru locuinta ci doar pentru anexe. Totusi nu sant putini cei care si-au construit case din acest material la mine in localitate. Unii au izolat cu polistiren , altii au tencuit doar ,insa cel putin pentru acestia ultimii sant sigur ca a contat cel mai mult costul realizarii constructiei si probabil atunci cand vor avea mai multi bani vor face si izolatia.
RăspundețiȘtergereOricum boltarul ,asa cum il cunoastem noi nu si-a spus inca ultimul cuvant. Eu am fost acun 12 ani in Italia si acolo existau deja boltari din alte materiale , ignifuge si usoare , sau realizati pe baza de ciment dar cu golurile pline de polistiren expandat.
Tot la materiale necostisitoare de constructie se incadreaza si BCU-ul. E vorba de blocuri poroase asemanatoare cu BCA dar mai iefitne ,realizabile acasa , si care nu necesita mortare speciale pentru tencuit ori zidit. Acest e un material potrivit pentru constructia casei.
Soarele cred ca-si face siesta de sta ascuns astazi dupa perdeaua de nori , dar ignorand vremea inchisa , sa aveti o zi frumoasa.
MULȚUMESC DOMNULUI NICULESCU PENTRU REȚETĂ! FOARTE BUNĂ IDEEA DE FACE PUBLICĂ TEȚETE. VREAU SĂ MĂ APUC DE CASĂ ȘI ASTA VREAU SĂ FAC.
RăspundețiȘtergereNU VINDETI MATRITA SA MA APUC SI EU DE FUNDATIA GARDULUI?
RăspundețiȘtergereNu mai am matrita. Imi pare rau , dar puteti cauta pe OLX de ex. Sigur va apare ceva
RăspundețiȘtergere