Translate

miercuri, ianuarie 7

Iarasi despre incalzire.

Cel mai facil mod de incalzire ,chiar daca nu e si cel mai bun [umezeala] e de departe soba catalitica.[exclud incalzirea electrica pe care o consider doar un mod de a dona bani la renel]


 Avantajele constau in mobilitate ,independenta fata de curentul electric [ce mai cade" iarna, la tara] , precum si in faptul ca nu are nevoie de un cos pentru evacuarea  gazelor arse
Facand abstractie de mirosul gazelor arse ,ce pentru unii nu exista iar pe altii ii face sa aiba dureri de cap la intrarea in cate un mic magazin incalzit astfel ,principalele probleme care raman sant consumul si siguranta.
Producatorii estimeaza un consum maxim [inscris pe spatele sobei] de aprox 330gr/h.
Atunci cand afara nu e f. frig o astfel de soba arde 100gr/h.
O butelie normala are teoretic 12kg .
Astfel putem socoti ca in perioadele f. reci o butelie va tine aprox 4 zile daca folosim soba la capacitatea maxima 10 ore pe zi. Iar atunci cand avem un consum de numai 100gr/h [peste 0 grade afara] butelia va tine aprox 12 zile [10 ore de functionare/zi]
Aici ar putea fi cineva care sa spuna ca in perioadele mai calde nu e nevoie de 10 ore pe zi insa trebuie sa avem in vedere ca acest tip de soba nu e cu acumulare de caldura ca teracota, iar majoritatea caselor noastre nu stau prea bine la capitolul izolatie termica. In plus flacara consuma oxigenul din camera si e nevoie de o usoara pimenire a aerului chiar si dupa ce oprim soba.

Date comparative intre diverse tipuri de combustibili si unitati de masura pentru gaz.



Nu e de neglijat faptul ca acest tip de soba creste umiditatea din camera favorizand mucegaiul in zonele unde intre mobila si peretii sant spatii mici ce nu permit circulatia aerului.

Primul tip de incalzire pe care l-am avut atunci cand ne-am mutat la tara a fost acesta,cu arzator catalitic si pot spune ca atunci cand nu era f, frig era multumitor, insa la -15 grade mergeam prin zapada o data la 4-5 zile ca sa schimb butelia.
La achizitionare trebuie neaparat sa testati cu spuma fiecare imbinare sau robinet din componenta sobei mai ales daca e SH. La fiecare schimbare de butelie folosim garnitura noua si apoi testam imbinarea cu spuma de sapun data din abundenta cu pensula.

Ca o concluzie personala.soba catalitica reprezinta un mijloc de incalzire ocazional ,rezonabil ca si cost /randament, insa pentru incalzire permanenta e bine sa alegem altceva.




.

2 comentarii:

  1. Eu recomand folosirea acestui tip de încălzire exclusiv în spații deschise sau foarte bine ventilate. Arderea este incompletă, eliminând o cantitate mare de monoxid de carbon. Acesta este insipid, greu de depistat, provocând moartea.
    Cunosc câteva cazuri, nu vorbesc prostii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va cred, insa exista mult mai multe persoane care au ramas in viata chiar daca au folosit acest tip de incalzire. E si cazul meu :]]
    Oricum nimeni nu poate contesta faptul ca neexistant o evacuare tot ce rezulta din ardere ramane in camera. Butelii sant de multe feluri iar compozitia lor nu stiu cat de costanta e asa ca si gazele rezultate din ardere sint dferite. Apoi arzatorul imbatraneste,...
    Cu toate astea sistemul poate fi folosit asa cum spun in postare , dar nu permanent. Nu cand dormim , chiar daca e vorba de incalzitoare cataitice pentru cort.

    RăspundețiȘtergere