.In imagini e centrala actuala pe lemne careia i-am montat un adaptor pentru a functiona ca o soba racheta.
Usa cenusarului a fost etansata cu folie de aluminiu iar spatiul din jurul burlanului cu lut , fiindca pe acolo ar fi putut intra aer fals scazand tirajul. Nu am putut face o lucrare mai serioasa in acel moment datorita ploilor necontenite ce ma tineau in casa.
In desene vedeti cele 2 tipuri de tubulaturi pe care le-am folosit.
Varianta A" a dat un randament bun la incalzirea instalatiei de calorifere [sa retinem totusi ca nu mai erau afara temperaturi f. scazute], insa peretii sobei nu primeau destula caldura si era de asteptat fiindca flacara iesea din burlan doar la baza serpentinei.. Am rezolvat problema scurtand burlanul si facand astfel flacara sa arda in focarul sobei. A scazut incalzirea instalatiei de calorifere dar s-a incalzit soba.
Aceasta adaptare poate fi facuta din material mai gros si cu rama care sa se incadreze in spatiul usii de la focar.
Puterea unei astfel de instalatii e data de sectiunea,traseelor interioare. Pentru o functionare buna insa nu putem avea in soba burlane mai mari decat cele de evacuare si asa se face ca santem limitati de constructia initiala a sobei pe care vrem sa o transformam.
Aici avem un desen cu adaptorul pentru soba /godin din tabla de 4-6mm.
Diferenta dintre aria burlanelor si cea a tunelului din focar face ca tirajul sa fie optim insa se pot pune si sectiuni egale , rotunde , [burlane cu tabla de 1,5mm], peste tot ,ingustand in partea de jos traseul orizontal cu ciment refractar
Randamentul nu va fi maxim ca pentru o soba racheta ce are izolatie pe burlanul ascendent din focar pentru a mentine temperaturi ridicate si a forta tirajul , dar merita incercat. Mie mi-a folosit.
domnule laurentiu,am citit cu interes articolele dvs,care dau detalii despre contructia sobei raketa,foarte clare.intrebarea mea e urmatoarea:cat de mare trebuie sa fie aceasta soba pentru a incalzi 3 camere de 3,5mx3,5m,o bucatarie de 3mx3m,o baie de 5mx1,20m,si un hol de 5mx1,5m.din ce imi recomandati sa fac serpentina,pentru ca nu mai fac fata cu lemnele,,daca si iarna asta e cum a fost anul trecut e greu cu doua focuri.astept raspunsul dvs,aici,sau puteti trimite un mail cu schita completa a sobei la adresa lacustagelu_68@yahoo.com cu stima
RăspundețiȘtergereVa rog sa-mi spuneti din ce material e facuta casa , daca vreti sa faceti o centrala noua de tipul racheta, sau sa adaptati una din sobele pe care le aveti. Ar mai fi important de stiut in cazul unei constructii noi daca va fi doar centrala sau trebuie sa indeplineasca si functia de soba incalzind camera unde se afla.
RăspundețiȘtergereInca un lucru important de stiut ,ce diametru interior are hornul, burlanul de evacuare
RăspundețiȘtergereVa salut
ȘtergerePute ți să mi arătați și mie o schemă cu cotele aferente pt arzător, gură alimentare tunel de ardere
Multumesc
Va rog sa fiti mai explicit. Despre care arzator e vorba ? Pentru adaptor toate detaliile sant in postarea de mai sus dar cu adevarat important e ca sectiunea hornului de evacuare [din afara casei] sa fie egala sau mai mare decat canalul ascendent sau orizontal. Oricum ,asa cum specific in postare acest adaptor e o solutie de compromis ce nu atinge randamentul unei sobe racheta special realizata dar poate fi folosit in caz de necesitate pe perioade scurte.
RăspundețiȘtergereAre cineva o schema cu dimensiuni dupa care pot construi o soba racheta cu serpentina?
RăspundețiȘtergereGasiti dimensiuni pentru o astfel de constructie aici pe blog in postarea :
RăspundețiȘtergereSoba/centrala racheta -3