Translate

vineri, iunie 19

Varsta serviciului

Sunetul stiloului cazut pe podea trezi parca din inertie cuplul ce pornise de ceva timp discutia calma dar contradictorie. Ideile erau simple , pozitiile similare fata de subiect, insa in privinta unui detaliu, a varstei serviciului ,nu reuseau sa se puna de acord.
Camera in care cei doi dezbateau din nou un subiect pe care societatea reusise de mult sa-l puna la punct nu avea nimic deosebit. Mobilierul minimalist si modular  la fel ca aproape tot ce-i inconjura era produs numai din plante cultivate de om. La fel hainele, hrana si implicit energia celor doi.

-Poate ca varsta devenirii nu trebuie grevata de posibilitatea serviciului insa e la fel de posibil ca tocmai la aceasta varsta omul sa poata evolua mai usor ajutat de apartenenta la un grup , indiferent de genul de relatie lucrativa care-i uneste.In fond copilul mic are o varsta a invatarii ce nu poate fi inlocuita cu succes de nici o alta perioada a existentei. Daca despartirea obligatorie a Devenirii de Serviciu din acest moment impiedica modelarea spre socializare a  individului ? Simpla idee a unei interdictii e demolatoare pentru libertatile hotarate deja.Avem o singura data varsta ....

-Scuza-ma ca te intrerup insa exercitiile care s-au facut nu au confirmat argumentele tale.

-Sigur ca nu . Stim cu totii acest lucru insa oamenii se schimba. Generatiile nu seamana una cu alta , ceea ce e  acum banal in urma cu doar cateva decenii era de neconceput. Poate ar trebui reluate exercitiile la fiecare generatie, poate ca nici ...

-Costa f. mult !
Societatea actuala are limitele ei in privinta cheltuielilor publice , mai ales daca exercitiul anterior a infirmat necesitatea lor

-Santem sociologi nu economisti.  Sa recapitulam situatia de ansamblu ,..poate ne scapa ceva si peste cateva zile e votul.

-Sa recapitulam ce ?

- Totul ! Sau ma rog tot ce tine de aceasta problema.

-Bine:
 Nu exista ministere ci consilii de breasla iar la votul pe probleme sociale ,de ex,  participa doar licentiatii in domeniu cum e si cazul nostru ,de acasa , prin mail ,oricand e o problema ce depaseste atributiile functionarilor . Nu exista gvorum , reprezentativitate, ci doar drept de vot.  Guvernul pune in acord  hotararile consiliilor de breasla cu acordul acestora Opinia mea si a ta conteaza pentru ca oricand o ideie noua poate convinge si schimba felul votului majoritar prin forumul de dezbateri.
Oamenii au renuntat la bunurile materiale ce nu le erau cu adevarat necesare degrevand societatea de un efort urias pentru realizarea acestora

-Eu n-as fi folosit chiar cuvantul "urias" ,da' ma rog daca tie iti place..

-Da' tu cum ai fi zis ?  Enorm , mondial , impovarator, cataclismic,...

-Inutil !
 Inutil as zice. E suficient ! Amploarea acestui efort inutil o stim cu totii asa ca accentul trebuia sa cada pe motivatie care in acest caz nu exista daca eliminam starea de concurenta..

-Bine. Inutil sa fie, daca vrei tu. Continui :
Nu uita totusi ca eu ,ca femeie, nu am tot timpul din lume pentru a filosofa degrevata de problemele cotidiene ca tine si astfel i-mi permit luxul de a nu cantari cate o saptamana fiecare silaba debitand uneori ..

-Scuze ! E bine urias ! Greseala mea . Putem continua ? Scuze am zis !!!
..................................

-Renuntarea la nenumaratele asazise bunuri de intaietate , de non-confort ,sau de particularizare, ce impovarau societatea prin consumul de energie , necesarul de materii prime ca si timpul necesar pentru a le produce , a dus la o relaxare.
Oamenii nu au mai fost nevoiti sa munceasca  tot parcursul vietii ci doar o foarte scurta perioada  , la alegere, in principal  in domeniul proiectarii si programarii  masinilor.

-Ei vazi ,..acest " la alegere " e cheia discutiei noastre. Nu exista criterii ci doar bunul plac. Este ?

-Criterii egal constrangere si inadegvare. Cineva poate la varsta de 10 ani sa programeze un avion automat mai bine decat s-a facut pana acum ,in timp ce altcineva e posibil sa nu-i inteleaga copilului in cauza niciodata  munca. Nevoia ta de control si de siguranta legislativa te face sa pari mai degraba finantist decat sociolog !

Aici cazuse stiloul din mana barbatului ce-si dusese instinctiv palma la frunte bucuros ca sotia-i pusese dinainte pe masa primul fel de mancare aburinda. Lucrasera demult amandoi cate un an in programare. Acolo s-au cunoascut , atunci au inceput discutiile in contradictoriu si tot atunci varsta serviciului a devenit la alegere.

Apoi urma tacea impusa a nevorbitului la masa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu