Translate

miercuri, septembrie 16

Arzatorul pentru peleti perfect.Perfect pellet burner for rocket stove

Dupa cum vedeti am scris titlul postarii si in engleza din respect pentru cititorii de peste hotare. Sigur ca formularea din titlu poate crea impresia de aroganta insa va asigur ca nu sufar de asa ceva [sper]. Pur si simplu cred ca acest arzator acopera toate cerintele pe care le am eu de la un astfel de echipament plus ca e simplu si ieftin de confectionat.
Datorita faptului ca dimensiunile sale sant in stransa legatura cu forma si marimea focarului am ales sa explic aceasta constructie pe un desen si nu pe o fotografie a razatorului meu ce nu s-ar potrivi la o alta soba racheta.
Cateva explicatii mai intai :
-Partea din sarme trece din zona gurii de alimentare in canalul ascendent unde are loc arderea. Peletii nu umplu niciodata aceasta cavitate din sarme ci se aseaza prin cadere intr-un strat subtire asa cum reiese din desen.
Datorita grosimii reduse a stratului de peleti arderea are lor  in conditii perfecte chiar si la un tiraj redus.
Nu exista pericolul ca flacara sa urce pe peletii de deasupra.
Flacara este de mari dimensiuni [ajunge pana la partea superioara a sobei/centrala] permanent, indiferent de tiraj. Acest lucru face posibila variatia tirajului fara a pierde caracteristica de ardere curata ,totala, specifica sobei racheta
E un arzator mai silentios decaat cel vertical.
Consumul este cu 15% mai redus decat la arzatoarele verticale pe care le-am folosit pana acum ,pentru aceiasi putere.


                     
Partea superioara a grilajului din sarme nu e necesara functionarii , arzatorul fiind de fapt o plita  ca in desenul urmator. 

          Eu insa folosesc sarme de  constructii de 4mm si la temperaturi mari arzatorul s-ar putea deforma fara aceasta parte superioara.



Pentru agropeleti insa grilajul superior dispare, arzatorul se intoarce, iar pragul de la capatul plitei trebuie redus la minim [18mm in cazul meu] ,ca in desen pentru a se putea elinima prin cadere [nu printre bare], cenusa f. multa ce rezulta. 

Peletii din rumegus lasa 1% cenusa in timp ce agropeletii lasa pana la 10% cenusa ce ar infunda f repede un arzator ca in primul desen.

Pretul agropeletilor este insa mai mic decat cel al peletilor din rumegus. De ex. eu am cumparat 1tona de agropeleti cu 450 lei in timp ce la supermarket costa peste 10 mil tona  peletii din rumegus.



 In incheiere am sa spun doar ca  am construit, de cand am centrala racheta, mai multe arzatoare fiecare cu avantajele si dezavantajele sale, insa toate functionale si cu un randament rezonabil. Acesta insa e incomparabil mai bun cu toate ca l-am desenat intr-o noapte in care somnul m-a ocolit datorita gandului ca pot obtine mai mult de la arderea cu peleti in centrala racheta de cat obtinusem pana la acel moment. 
Am trecut in desen cateva cote , cele mai importante , insa cu adevarat important este mixajul intre arzatorul vertical si cel cu plita intr-un mod ce elimina dezavantajele delor doua tipuri de arzatoare in parte.

Filmarea nu este facuta iarna ci acum cand afara sant 20-25*C . Sa nu uitam ca e vorba de o centrala termica si nu de o simpla soba , iar arderea nu poate dura mai mult de cateva zeci de min fiindca se ajunge  repede la 70-80*C in instalatie ,iar acest lucru ma impiedica sa dau date cu o precizie f ridicata legate de consum Oricum probele repetate cu acest arzator m-au condus la concluzia ca e vorba de aprox 1,5 kg peleti/ora  cu o marja de eroare de 10% ce va scadea [marja de eroare] o data cu venirea frigului















2 comentarii:

  1. Sint incintat la maxim de dorinta dumneavoastra de a fi cit mai explicit pentru toata lumea, atinci cind ati luat arzatorul din soba si l-ati asezat direct pe desenul (schita) sobei cu pricina.Pentru ca veni vorba de desen,reprezentarea prin desen(tehnic) a unui obiect, sa stiti ca reprezentarile dumneavoastra sint cele mai numeroase si mai clare de pe internet. Daca o tineti tot asa o sa aveti cel mai dezvoltat si cel mai clar blog, aceasta spre multumirea noastra a tuturor celora care vor sa afle si sa puna in practica arderea completa a lemnului in sobe de orice fel ar fi ele.Deja in Romania se construiesc cu succes la scara de microinterprindere sobe tip racheta de diferite puteri calorice, iar ahitectul aceatui lucru este dl. Pal Arpad din Covasna.Cred ca in scurt timp datorita acestor 2(doi) OAMENI dl. Laurentiu Nisculescu si dl. Pal Arpad, foarte multi romani responsabili vor incerca sa schimbe incalzirea cu gaze, pe incalzirea cu lemne sau peleti in sobe racheta (cu serpentina) bineinteles necesare pentru incalzirea pe timp de iarna si nu numai caselor lor.Cel mai bine e sa iesim din rutina de zi cu zi si in timpul nostru liber impreuna cu un prieten doi,sa adunam informatii si sa construim noi insine o soba racheta iar dupa citeva probe reusite sa o bransam la instalatia de calorifere din casa.Sint sigur ca sta in putinta multor oameni sa faca acest lucru. Multumesc. Succes tuturor! Amin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru mesaj dl Oprea. Aveti dreptate cand vorbiti de interesul fata de acest gen de constructii. Incerc doar sa ajut , sa scurtez drumul pana la succes pentru cei ce vor sa-l parcurga. Numarul cititorilor nu e o tinta pentru mine fiindca nu obtin nici un fel de avantaj din acest demers , imi doresc in schimb ca oamenii sa renunte treptat la dependenta de un sistem ce perpetueaza lupta pentru supravietuire ca forma de automentinere, Independenta energetica/termica e un pas. Mutarea din oras poate fi un altul ca si realizarea prin forte proprii a aproape tot ce e necesar unei familii. Sant multi oameni pretutindeni in lume ce gandesc astfel. Oricum si fara a merge atat de departe cu gandul realizarea unei sobe racheta [sau a unei centrale cu acest tip de ardere] poate fi un drum placut de parcurs cu rezultate ce-i pot da multa bucurie realizatorului
    Succes si toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere