E vorba despre un proiect detaliat al unei sobe cu ardere de tip soba racheta [gazeificare], pentru cei ce doresc o soba cu un consum de cateva ori mai mic decat un godin din comert si care se poate construi extrem de usor .
Timpul necesar realizarii e de cateva ore, functie de nivelul de abilitati tehnice ale fiecaruia.
Soba poate fi transformata in centrala la nevoie.
Combustibilul poate fi salcie energetica , porumb boabe ,peleti , resturi vegetale tocate , bricheti , lemn.
Lista de materiale :
-o butelie mare ruseasca, pret 50-80lei pe olx de ex.[sau doua butelii normale imbinate]
- 1,2 m teava patrata de 100x100mm /3-6mm grosime = max 50lei m/l.
[sau 5m cornier de 50x50mm din care prin sudare realizam 1,2m teava de 100x100]
- 3m platbanda de 20mm cu 2-3mm grosime.
[6m =25 lei]
-2m OB 8mm [sarma de 8mm] , aprox 5 lei.
- electrozi , disc de taiere disc de polizat , material pentru picioarele sobei la alegere.
[ rezulta un total sub 2oo lei pentru intreaga constructie]
Acum sa vedem despre ce este vorba:
Dupa cum lesne se poate observa avem o teava patrata [canalul ascendent] ce se ramifica la 45 grade si care strapunge butelia la partea inferioara unde se inchide cu capacul cenusarului
Ramificatia la 45 grade iese prin peretele buteliei si constituie gura de alimentare a focarului ce e prevazuta cu un capac.
Gratarul e construit din sarma de 8mm si se sprijina pe un cadru tot din sarma de 8mm sudat in interiorul tevii la 80mm de capatul inferior, dupa cum reiese si din desen.
La 50mm deasupra punctului superior de imbinare a ramificatiei tevii cu peretele buteliei este linia de imbinare ale celor doua bucati ale corpului sobei. Imbinarea este detaliata in desen.
Soba racheta va avea 4 picioare ce o vor inalta 150mm deasupra podelei.
Lungimile tevilor sant in functie de tipul de butelie utilizata.Aprindere si functionare :
Aprinderea se poate face in doua moduri :
1- pe dedesubt , prin cenusar , folosind o lampa cu gaz , iar capacul gurii de alimentare sta inchis obligatoriu pana se stabileste tirajul , aprox 1 min. Apoi deschidem capacul gurii de alimentare si inchidem cenusarul.
2- prin gura de alimentare [cu usa cenusarului inchisa].
Varianta 1 e in special pentru aprinderea arzatorului cu peleti sau porumb boabe , iar varianta 2 e pentru lemn,salcie energetica...
Functionarea acestei sobe elimina complet emisiile de fum in casa datorita capacului gurii de alimentare si aprinderii pe dedesubt. Tirajul se stabileste astfel fara scapari pe gura de alimentare [oricum f. mici] si cu aspiratia aerului pe usa cenusarului. O data stabilit tirajul se poate scoate capacul si se poate face alimentarea sobei in mod normal sau se poate atasa rezervorul pentru peleti/porumb [f. bine uscat !].
Pentru peleti si porumb boabe e nevoie de un arzator ca si cel din imaginea urmatoare :
Iesirea pentru horn o facem din doua cercuri de platbanda sudate intre ele.
Spor la lucru
Foarte interesant , eu ma gandesc sa atasez acestei sobe un schimbator de caldura sa fie folosit ca centrala termica dar nu stiu ce randament ar avea ....
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Poate deveni centrala destul de usor construind un rezervor [30-50mm grosime] circular pe post de capac superior din care coboara o teava 3/4 in spirala , intre peretii sobei si canalul ascendent , indoita neregulat dar cu o spira la 10 cm aprox.
RăspundețiȘtergereSe pot incalzi 2 -3 calorifere. Aproximatia are la baza diferenta de sectiune a canalului ascendent fata de centrala mea
Va multumesc pentru raspuns si in special pentru schema .
RăspundețiȘtergerePentru a creste capacitatea sobei practic e nevoie de doua butelii rusesti si evident pastrand rapoartele ....
Vreau sa incalzesc 3 incaparei a cate 16m2 inaltimea camerei este de 2.4 metri si se mai adauga o baie cu aceasi inaltime de si 9 m2 deci un total de 57 m2 casa este din caramida si caramida din carpici (vaioaga ) cum se spune la tara iar peretii avand o grosime de 50-55 cm (neizolata )
Puteti folosi doua butelii romansti de 9-12l sau una ruseasca de 24 l cred , oricum e dubla si suficienta pentru corpul sobei.
RăspundețiȘtergereCentrala mea explicata in "soba/centrala racheta 3" incalzeste 50mp , casa tot din pamant 40cm peretii neizolati , la un consum situat intre 1 si 2,5kg de peleti pe ora.
Daca doriti sa incalziti intreaga casa poate ar fi mai bine sa construiti acesta centrala si sa va asteptati la consumul de 2 -2,5 kg ora funstie de temperatura exterioara.
Buna ziua si LA MULTI ANI !
RăspundețiȘtergereA s vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste transformarea unui cazan de baie in soba sau centrala racheta.Mentionez ca am centrala pe lemne ATMOS,dar consuma o cantitate mare de lemne.
Astept parerea domniei voastre.
Cu deosebita stima si aleasa consideratie,
Silviu Galis,Cluj,0745310922.
La multi ani ! In cazul dvs cred ca ar fi bun un arzator pentru peleti adaptat la centrala pe care o aveti. Daca insa tinem cont de costul actual al peletilor , 20lei sacul se 15 kg, nu cred ca va fi un castig financiar.
RăspundețiȘtergereO centrala cu ardere de tip soba racheta necesita asistenta , nu poate sta intr-o anexa ,nesupravegeata, decat daca e complet automatizata.
Un arzator cu ulei ars ar fi insa cel mai simplu de adaptat la centrala dvs si nu necesita supraveghere. E cineva pe net care fabrica si vinde la un pret mic astfel de dispozitive.
Imi pare rau dar cazanul pentru baie nu cred ca e o solutie
Toate cele bune.
Buna ziua domnule LAURENTIU NISCULESCU:
ȘtergereMultumesc pentru raspuns.
Va rog foarte frumos,daca puteti,sa ma puneti in legatura cu persoana care se ocupa cu astfel de dispozitive.
O zi buna si un an superb.
Silviu Galis.
Va salult domnule Galis. Trebuie sa stiti ca nu-l cunosc personal pe realizatorul acestor arzatoare insa la o cautare pe 'net am obtinut aceasta adresa de mail ;
RăspundețiȘtergeretotospfa2308@yahoo.com
sper sa va fie de folos