Arzatorul din imaginea de mai jos e "solutia finala" si functioneaza cu peleti sau cu peleti si ulei uzat ,ceea ce-l face f. economic
Consumul de peleti poate fi redus la minim prin constructia unui arzator adecvat ce va fi prevazut insa cu plita pentru ulei. Mai jos puteti vedea prototipul , cu plita improvizata din tabla zincata si "sistemul de alimentare" facut din acelas material.
In maginea urmatoare este sistemul de alimentare finalizat
Detaliu cu picuratorul extern si cupa ce prin intermediul unei tevi de inox
[fi 6mm] conduce uleiul in focar unde este picurat pe plita.
Intreaga constructie cu ambele rezervoare ,pentru peleti si ulei uzat.
Explicatii :
-Uleiul e nevoie sa fie pulverizat pentru a arde [eu folosesc vaporizarea, pe plita fierbinte] , in combinatie cu aer.
-Arzatoarele industriale preincalzesc uleiul cu rezistente electrice. In acest caz preincalzirea uleiului se face in conducta pentru picurarea pe plita, conducta ce se afla in contact direct permanent cu flacara data de peleti . Fara acest lucru uleiul nu arde destul de repede si se produc acumulari.
Consumul este de 1-2kg peleti / agropeleti , pe ora [0,45-0,9lei] plus 0,5L ulei/ora [zero lei] la varianta 1 [consumul de ulei poate creste pana la 1L /ora pentru ca arderea sa ramana fara fum.] si 0,75kg peleti plus 1-2L ulei la varianta 2.
Varianta 1 -Arzatorul pentru peleti poate fi dimensionat pentru mentinerea temperaturii din instalatie iar ridicarea rapida la temperatura de lucru facandu-se prin adaos de ulei in ardere ,doar la inceput. In zilele f. friguroase se pot folosi permanent ambii combustibili.
Varianta 2 - Arzator minimal menit doar sa incalzeasca plita ,combustibilul de baza fiind uleiul.
Varianta 3- Intretinem doar jar in arzator adaugand cate o mana de peleti [consum peleti aprox. 0,5kg/ora], arderea/incalzirea fiind pe baza de ulei.
Scuze pentru calitatea filmarii cu telefonul , insa felul in care se modifica arderea dupa infuzia de ulei se poate observa dupa schimbarea sonoritatii/tirajului la ceva timp de la deschiderea robinetului , timp necesar pentru ca uleiul sa parcurga traseul de alimentare..
Ultimile 10 secunde ale filmarii
Debitul de ulei a fost dat la maxim [1L/ora] pentru a se putea auzi clar diferenta de tiraj , dar in mod normal e vorba de picurare [2 pic./sec=aprox.0,5L/ora] ce asigura o ardere suficient de puternica pentru scopul propus.
Cred ca orice soba racheta poate fi adaptata in acest mod pentru consum mixt si crestere a puterii daca e nevoie.
In cazul meu a contat costul mai redus al incalzirii precum si posibilitatea de a varia tirajul in limite mai largi fara a afecta calitatea arderii [mai greoaie] a agropeletilor [peleti din resturi vegetale provenite din agricultura] pentru realizarea carora insa nu e nevoie sa fie de doborati copaci , motivul principal pentru care am inceput constructia acestei centrale.
super lucrare am facut si eu o soba racheta dintr-o butelie de gaz ruseasca si vreau sa adaptez sa pot folosi pe timp mai friguros ulei ars dar am o dilema nu o sa se infunde cu stirigie care rezulta din ardere dvs ati folosit ulei? puteti sa-mi spuneti daca a fost nevoie sa uratati soba
RăspundețiȘtergeremultumesc
Multumesc. In cazul combinatiei peleti/ulei din articol plita e deja fierbinte cand incep picurarea uleiului si asta face sa nu existe depuneri atata timp cat cantitatea de ulei picurata e rezonabila. [0,5l/ora in cazul meu]
RăspundețiȘtergereDaca picuram prea mult ulei apare fum la cos si depuneri in soba.
Burlanul din partea superioara la ce folosește ?
RăspundețiȘtergereBurlanul maro e rezervorul se peleti. Tubul argintiu de langa el e rezervorul de ulei iar mai in spate ,cromat, e burlanul propriuzis.
RăspundețiȘtergereBurlanul maro e rezervorul se peleti. Tubul argintiu de langa el e rezervorul de ulei iar mai in spate ,cromat, e burlanul propriuzis.
RăspundețiȘtergere