Translate

sâmbătă, martie 5

Centrala racheta -concluzii de primavara.

Iarna a trecut si am acum toate datele pentru a detalia comportamentul centralei racheta construita anul trecut.

-In primul rand voi spune ca proiectul nu a avut nevoie de modificari/optimizari cu exceptia usii cenusarului pe care am facut-o culisanta pentru comoditate.

-Functionarea a fost si este optima [inca incalzesc usor casa la +5 .. +10grade afara] indiferent de temperatura exterioara, fara fum.

-Tirajul si implicit consumul se modifica automat o data cu schimbarea temperaturii exterioare datorita diferentei de temperatura dintre gazele evacuate si mediul exterior.

-Centrala nu da gaze in casa.  Totusi peletii cazuti din neatentie in spatiul restrans dintre gura de alimentare si corpul centralei ardeau nevazuti [pana sa-i descopar]dand la inceput miros specific.

-Arderea pe peleti e eficienta si confortabila daca peletii sant de calitate. Consum intre 1kg si 2,5kg pe ora. Cantitatea de cenusa rezultata e  important sa fie cat mai mica din trei motive:
1- curgerea peletilor are de suferit daca cenusa infunda chiar si partial arzatorul cum e cazul agropeletilor facuti la repezeala din resturi vegetale fara preuscare.Cu peleti de calitate [8%umiditate]curgerea este perfecta.
2-Golirea cenusarului e bine sa se faca atunci cand centrala e oprita. In cazul agropeletilor de slaba calitate [umiditate crescuta] cantitatea de cenusa e de pana la de 10 ori mai mare de cat ar trebui si asta obliga la 2-3 goliri ale cenusarului pe zi in loc de o data la 3 zile.
3-Cenusa rezultata inseamna material ne ars rezultand pierderi calorice.

-Arderea mixta peleti/ ulei uzat e simplu de realizat si ajuta la mentinerea unui consum redus de peleti prin faptul ca arzatorul e dimensionat pentru ardere constanta economica , iar plusul de putere necesar pentru incalzirea rapida a agentului termic imediat dupa aprindere provine din suplimentul de ulei ars. Consum supliment ulei aprox 0,5L pe ora.

-Uleiul uzat ars separat nu mi s-a parut a fi o solutie buna chiar daca arzatoarele functioneaza perfect pentru ca apar picaturi , scurgeri ,evaporari care deranjeaza si murdaresc atunci cand centrala se afla in sufragerie cum e cazul meu.

-Arderea lemnului e cea mai economica [de preferat salcia energetica din motive ecologice ] dat fiind pretul si consumul mici. [consum mai mic decat la o instalatie cu ardere clasica ]

-Functionarea intregii instalatii prin gravitatie a fost perfecta. Pompa aflata in circuit a folosit doar in toamna la umplerea instalatiei pentru a evacua si aerul ramas in partea superioara a caloriferelor.
...................................................


Singura problema pe care am avut-o s-a datorat hornului , mai exact palariei hornului ,de tip chinezesc,

ce nu a dat rezultate in cele cateva zile de vant f puternic din acesta iarna. Rolul palariei era de a impiedica vantul sa deranjeze tirajul centralei iar acest lucru nu s-a intamplat. Pentru anul asta mi-am propus sa montez un "cocos de vant'


Comparand centrala actuala cu cea clasica din postarea "incalzire centrala ieftina home made" trebuie sa spun ca ambele isi fac treaba pentru care le-am contruit, cu randament bun si destula putere chiar si pentru zilele cele mai friguroase. Fiecare dintre ele insa are particularitati pe care am sa le detaliez in continuare:
-Centrala racheta ofera mai mult confort atunci cand functioneaza pe peleti pentru ca dispar taiatul si spartul lemnelor.
-Centrala clasica in schimb arde aproape orice, inclusiv bricheti din hartie mai putin reusiti ori papucii de gradina care au iesit din uz.
-Ca si costuri pentru combustibil nu pot stabili usor o departajare fiindca centrala racheta consuma mai putin combustibil[peleti] dar mai scump.[1,5-1,7 T peleti/ iarna] Avantajul financiar al centralei racheta apare atunci cand functioneaza pe   lemne ori salcie energetica ,caz in care se imbina consumul scazut cu costul mic al combustibilului.
-Centrala clasica functioneaza f bine cand afara e rece. Consum 2-3 m steri/ luna ,  15 m steri /iarna [aprox. 10 tone]. Cand insa temperatura exterioara devine pozitiva pot aparea scapari de gaze sau fum in casa. Din acest motiv ,primavara ,sobele clasice se opresc inainte ca afara sa se incalzeasca suficient. In cazul centralei cu ardere de tip racheta functionarea este optima indiferent de temperatura exterioara iar asta e inca un motiv de confort alaturi de lipsa manoperei pentru combustibil.
-Ca si costuri de realizare nu exista diferente notabile intre cele doua centrale.                                    
-Un mic plus pentru centrala clasica vine din faptul ca nu se aude cand functioneaza. Centrala racheta produce sunet asemanator unei rachete ,redus ca intensitate desigur, dar care ar putea deranja pe unele persoane mai sensibile. Mie imi place pentru ca-mi da inca de la aprindere senzatia de putere a instalatiei si de caldura ,iar incalzirea caloriferelor se face intradevar mai repede. Totusi ceva se pierde din pitorescul arderii mocnite la soba.
-Ca si functionare  in sistem termosifon centrala racheta are un plus pentru ca nu genereaza fierberi nici la temperaturi ambientale ridicate datorita modului in care cazanul preia caldura de la flacara. Am detaliat acest lucru intr-una dintre postarile anterioare.
-Fumul eliminat in atmosfera exista doar in cazul centralei clasice. Funcionarea centralei racheta e cumva conspirativa" fiindca vecinii daca nu vad fum la horn nu stiu ca santem acasa sau ca avem caloriferele calde.
-In incheiere am sa spun ca departajearea dintre cele doua constructii e subiectiva si tine mai mult de confort daca alegem peletii in cazul c. racheta. La arderea pe lemn [salcie energetica]  apare si un castig financiar in cazul c. racheta. Eu aleg aceasta ultima varianta de centrala din motivele enumerate la care se adauga faptul ca alimentarea se face mult mai rar si nu mai depind de carutasi , padurari si intermediari de tot felul de la care puteam cumpara lemne de a caror calitate ma lamuream doar dupa ce ajungeau in soba
Componenta ecologica e si ea importanta intr-o tara in care judete precum Vrancea au transformat padurile nesfarsite in cimitire de copaci unde doar vantul se mai simte in largul lui.

8 comentarii:

  1. totusi nu iesi mai ieftin cu peletii, in cazul unui consum minim de 1kg pe ora tot te costa in jur de 700 lei pe luna sa incalzesti(la pretul de 1 leu pe kg)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum ,vara, se pot cumpara peleti la pret mult mai mic decat cel de supermarket

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut,
    Poti sa dai te rog mai multe informatii/poze despre arzatorul pentru agropeleti? Spuneai intr-un post anterior ca e diferit fata de cel pentru peleti din lemn. Ai obtinut rezultate bune (nu s-a infundat) in cazul in care agropeletii sunt de calitate? Cam in cat timp se infunda ?
    Ma intereseaza pentru o sera de legume.
    Multumesc frumos,
    Ionut

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut
    Doua arzatoare au functionat cu agropeleti si sant descrise in postarile: Arzator mixt peleti ulei si Arzatorul pentru peleti perfect. Dimensiunile nu conteaza fiindca fiecare soba are alte cerinte insa e de retinut ca sectiunea canalului orizontal [focar]trebuie sa fie ocupata in procent de 4/5 de arzator si 1/5 e spatiul dintre partea de jos a arzatorului si gratar. Aerul aspirat pe sub arzator contribuie la calitatea arderii.
    Spatiile dintre barele arzatorului sant egale cu diametrul peletilor care e de preferat sa aiba 6mm fiindca ard mai bine si se aprind mai usor.
    In privinta cenusii,...daca materialul din care sant facuti agropeletii nu e uscat veti avea parte de nervi.
    Daca e uscat materialul [fi 6mm],.. trebuie sa umblati la arzator o data pe zi.
    E necesar sa mai spun ca la fiecare arzator e nevoie de un reglaj fin la fata locului ce consta in marirea sau micsorarea fantei inferioare [vezi arzatorul mixt], sau a spatiului dintre bare care poate creste spre capatul arzatorului , pana curgerea devine optima. Asta inseamna cat mai putini peleti aprinsi pierduti pe acolo dar fara a opri curgerea. Apoi , peletii care scapa totusi fara sa fi ars complet nu trebuie sa poata trece de gratar in cenusar in acest stadiu. Pentru asta barele gratarului vor fi ceva mai apropiate decat cele ale arzatorului [5mm] pentru a retine peletii aprinsi cazuti pe el unde-si vor continua arderea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara d-le Nisculescu, confectionati si centrale tip soba racheta contra cost?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara. Intentia mea este de a-i ajuta pe cei ce vor sa-si construiasca singuri o centrala termica. Nu lucrez contra cost.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Niculescu,va urmăresc de la inceput,chiar daca nu am comentat,îmi placecE cum puneți problema.As dori daca se poate,sa arhivați tot ce ați postat să îmi trimiteți un mail.De ce va spun asta,pentru că sunt nevoit să iau totul de la capăt,probleme mai spinoase.In zona unde m-am mutat nu am acces la internet,sunt nevoit să plec cam 15 km sa pot descărca ceva,ori dacă mă puteți ajuta nu mai sunt nevoit să fac asta,odată descărcate in PC le pot accesa ușor.Am pierdut toate schițele care la aveam și de aceea va cer ajutorul.cu stima deosebita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Va salut domnule Gelu Lacusta. Poate ca solutia ar fi internetul prin satelit. Sant cativa furnizori la noi in tara pe care-i gasiti usor.
    Felicitari pentru mutare. Eu stau f pros cu timpul. Acum sant dadaca :}}

    RăspundețiȘtergere