In acesta postare va prezint realizarea unui BBQ de dimensiuni mai mari , multifunctional ,ce foloseste combustibil peleti si are ardere de tip racheta.
-Acest tip de ardere ofera posibilitatea de a avea temperatura constanta pe toata perioada gatitului
-Constructia are mai multe posibilitati de utilizare , de la gratar rapid sau lent , plita ,pana la fiert oala sau prajit la tigaie. E o bucatarie de vara pentru mine.
In imaginea urmatoare vedeti desenul de ansamblu :
Am ales varianta cu plita inchisa pentru ca gazele de ardere sa nu deranjeze atunci cand capacul e ridicat.
Desenul cuprinde doar partea functionala. Picioarele cu roti , manerele , .. nu sant reprezentate pentru ca oricum vor fi relizate functie de materialele disponibile si imaginatia fiecaruia.Plita are un decupaj deasupra canalului ascendent iar aici putem aseza o oala sau tigaie. Gratarul primeste caldura prin radiatie de la plita pe care sta.
Gura de acces pentru aprindere e orientata in lateral pentru a nu exista rabufniri [flacara] spre bucatar ceea ce ar duce la epilare cu miros ca de sf Ignat. Asta se poate intampla in cazul in care gatim pe vant puternic folosind un cos f scurt. Altfel deschiderea respectiva se poate orienta cum doriti.
-Corpul este o butelie dubla ruseasca [tabla e de 3mm] dar e buna si una pentru GPL auto de forma asemanatoare sau conducta de 300mm diametrul.
Atentie-inainte sa taiem butelia o golim de gaz , apoi o umplem complet cu apa pe la robinet, o lasam asa o zi sau mai mult, apoi imediat dupa ce golim apa incepem prelucrarea. Butelia mea dupa evacuarea gazului a mai pastrat la interior un mal inchis la culoare cu miros f puternic. Am reusit eliminarea lui doar prin repetarea spalarii.
Nu garantez siguranta procedeului dar este calea pe care am urmat-o eu.
-La capac am atasat un termometru de cuptor cu tija si surub ca in imaginile urmatoare.
Gratarul l-am facut din OB [sarma de constructii] de 6mm si nu acopera intreaga suprafata a plitei ci doar 2/3 , putand astfel combina plita cu gratarul in acelas timp , lucru util cand gatim legume.
Consum aprox.=1kg/ora peleti de 6mm. [ merge si cu lemn ori PAL numai ca rezulta multa cenusa si gratarul focarului trebuie sa aiba spatii intre gratii de 15-20 mm]
Arzatorul pentru peleti e asemanator cu cel de la centrala cu ardere de tip racheta.
Burlanul e de 120mm pentru ca asta am avut dar se poate pune orice cu aria sectiunii mai mare de 100cm patrati cat are partea de ardere realizata din teava de 100 x 100 mm.
Rotile sant facute din metal , platbanda , fiindca temperatura degajata de zona activa ar putea afecta in timp cauciucul
Iata cateva imagini :
Precizez ca nu e vorba despre un "smoker BBQ " specific americanilor ce a aparut de ceva timp pe piata romaneasca ci despre o constructie la care se poate gati rapid si fara afumare.
foarte frumos si practic.
RăspundețiȘtergereMultumesc
RăspundețiȘtergereO intrebare: am cumparat o casa batraneasca care are soba de teracota cu plita. Se poate construi o soba racheta cu butoi in zona plitei, iar gazele fierbinti sa treaca prin soba de teracota si sa fie evacuate pe cosul actual?
RăspundețiȘtergereVa felicit pentru achizitie in primul rand , apoi ,.. teracota nu se va incalzi. Temperatura gazelor evacuate din soba racheta nu trebuie sa scada f. mult pentru a avea tiraj , dar ati putea face o soba racheta din cahlele teracotei.
RăspundețiȘtergereMultumesc ca existati!
RăspundețiȘtergereMa bucur daca v-am putut fi de folos
Ștergere