Translate

luni, septembrie 5

Constructia unui gratar de gradina cu peleti [BBQ]

Intr-o postare anterioara am prezentat cel mai simplu primus/gratar cu ardere de tip racheta. Atunci insa cand numarul invitatilor creste, e nevoie de altceva.
In acesta postare va prezint realizarea unui BBQ de dimensiuni mai mari , multifunctional ,ce foloseste combustibil peleti si are ardere de tip racheta.

-Acest tip de ardere ofera posibilitatea de a avea temperatura constanta pe toata perioada gatitului
-Constructia are mai multe posibilitati de utilizare , de la gratar rapid sau lent , plita ,pana la fiert oala sau prajit la tigaie. E o bucatarie de vara pentru mine.


In imaginea urmatoare vedeti desenul de ansamblu :

Am ales varianta cu plita inchisa pentru ca gazele de ardere sa nu deranjeze atunci cand capacul e ridicat.
       Desenul cuprinde doar partea functionala. Picioarele cu roti , manerele , .. nu sant reprezentate pentru ca oricum vor fi relizate functie de materialele disponibile si imaginatia fiecaruia.
Plita are un decupaj  deasupra canalului ascendent iar aici putem  aseza o oala sau tigaie. Gratarul primeste caldura prin radiatie de la plita pe care sta.
Gura de acces pentru aprindere e orientata in lateral pentru a nu exista rabufniri [flacara] spre bucatar ceea ce ar duce la epilare cu miros ca de sf Ignat. Asta se poate intampla in cazul in care gatim pe vant puternic folosind un cos f scurt. Altfel deschiderea respectiva se poate orienta cum doriti.

-Corpul este o butelie dubla ruseasca [tabla e de 3mm] dar e buna si una pentru GPL auto de forma asemanatoare sau conducta de 300mm diametrul.

Atentie-inainte sa taiem butelia o golim de gaz , apoi o umplem complet cu apa pe la robinet, o lasam asa o zi sau mai mult, apoi imediat dupa ce golim apa incepem prelucrarea. Butelia mea dupa evacuarea gazului a mai pastrat la interior un mal inchis la culoare cu miros f puternic. Am reusit eliminarea lui doar prin repetarea spalarii. 
Nu garantez siguranta procedeului dar este calea pe care am urmat-o eu.

-La capac am atasat un termometru de cuptor cu tija si surub ca in imaginile urmatoare.
                                       


Gratarul l-am facut din OB [sarma de constructii] de 6mm si nu acopera intreaga suprafata a plitei ci doar 2/3 , putand astfel combina plita cu gratarul in acelas timp , lucru util cand gatim legume.
Consum aprox.=1kg/ora peleti  de 6mm. [ merge si cu lemn  ori PAL numai ca rezulta multa cenusa si gratarul focarului trebuie sa aiba spatii intre gratii de 15-20 mm]
Arzatorul pentru peleti e asemanator cu cel de la centrala cu ardere de tip  racheta.
Burlanul e de 120mm pentru ca asta am avut dar se poate pune orice cu aria sectiunii mai mare de 100cm patrati  cat are partea de ardere realizata din teava de 100 x 100 mm.
Rotile sant facute din metal , platbanda , fiindca temperatura degajata de zona activa ar putea afecta in timp cauciucul 
Iata cateva imagini :




Precizez ca nu e vorba despre un "smoker BBQ " specific americanilor ce a aparut de ceva timp pe piata romaneasca ci despre o constructie la care se  poate gati rapid si fara afumare.



6 comentarii:

  1. O intrebare: am cumparat o casa batraneasca care are soba de teracota cu plita. Se poate construi o soba racheta cu butoi in zona plitei, iar gazele fierbinti sa treaca prin soba de teracota si sa fie evacuate pe cosul actual?

    RăspundețiȘtergere
  2. Va felicit pentru achizitie in primul rand , apoi ,.. teracota nu se va incalzi. Temperatura gazelor evacuate din soba racheta nu trebuie sa scada f. mult pentru a avea tiraj , dar ati putea face o soba racheta din cahlele teracotei.

    RăspundețiȘtergere