Translate

vineri, octombrie 18

Dictionar de vorbe de la tara si nu numai.

Teleguta = ruda saraca a carutei ,care dispune de mai putin spatiu , e mai slab remunerata [atunci cand transporta ceva] si are mai putina putere mai incapatanata si mai zgomotoasa [magarul si glasul lui]

Post = perioada de acalmie pentru oratanii ,in care executiile se suspenda fiindca stapanii nu mai vor carne. In rest toate celelalte obiceiuri raman neschimbate.

Conserve de toamna = mici bombe la borcan ,foarte prost executate deoarece doar o parte dintre ele isi ating scopul,..adica explodeaza.

Camara = depozit de munitie"

Gospodarie = spatiu delimitat cu gard [sau nu], in care oamenii muncesc continuu [cu sau fara rost],pentru a merita numele de gospodar.

Batatura = zona a gospodariei in care se intersecteaza cel mai des traiectoriile gospodarilor ,compactand astfel involuntar pamantul.

Prispa = precursor al scenei ,avand si rolul de a sparge monotonia casei paralelipiped ,dand astfel variatie volumetriei constructiei, in vremuri in care Le Corbusier si toti ai lui nu se nascusera inca.

Casa Eco = locuinta neatinsa de modernitate !
Casele facute astazi ce poarta aceasta denumire sant pline de accesorii si utilitati ce polueaza incepand din faza de fabricatie ,pana ajung deseuri. Energia captata de la soare sau vant necesita instalatii pentru producerea carora lucreaza industrii poluante.
Curentul electric produs in termocentrale se obtine poluand grav atmosfera
Curentul electric obtinut in hidrocentrale are ca si cost distrugerea unor ecosisteme , stramutarea sau distrugerea unor asezari umane cu adevarat eco si nu de putine ori stau ca sabia lui Damocles deasupra capetelor celor ce ar putea fi spulberati de ape in cazul in care barajul cedeaza.[poluare psihica -generare de stress ] Dau exemplu de groaza al barajul de pe fluviul Yangtze/Huaei/China, ale carui vibratiii se simt,.................[cititi pe 'net]
Curentul electric produs in centralele atomo-electrice nu mai are nevoie de nici o prezentare.[Cernobal,Fokusima,Groapa Marianelor....]
Asa ca termenul potrivit pentru toate astea [si am vorbit numai de energia cea mai curata" ],ar fi "pseudo-eco" , ori "cu tenta eco" , sau "aprope eco" si asta daca nu vrem s-o spunem pe sleau : "non-eco"
Sigur ca renuntarea la beneficiile modernitatii bazate pe curentul electric ne-ar arunca cu mii de ani inapoi si nu se poate asta. Dar cred eu ca ar fi cinstit sa nu ne mai impaunam cu calitati ce ne lipsesc , ignorand astfel probleme se altfel si-ar cere rezolvarea.
Pana si aducerea wc-ului in casa are repercursiuni negative asupra naturii,pentru ca producerea finisajelor, lavoarelor si instalatiilor se fac in industrii poluante. Statiile de epurare costa si se fac din bani obtinuti prin impozitarea celor ce nu nici o legatura cu ecologia , iar apele astfel tratate" ajung in fluvii,lacuri ,mari...
In Galati exista doua astfel de statii de epurare iar locul unde sant deversate in Dunare apele tratate degaja o duhoare greu de descris. Sa nu uitam ca pe aceiasi cale ajung in ape si toate substantele chimice folosite la spalat ,desfundat conduste si cine mai stie ce altceva si vorbesc acum numai de populatie.
Inainte, rezidurile organice umane se descompuneau in pamant , in gropi de mica adancime ale closetelor ce erau mereu mutate prin curte , neafectand astfel panza de apa freatica.
Pana si procucerea de hartie igienica are un impact asupre padurilor.
Sigur ca toate astea ne sant necesare pentru un trai civilizat , pentru o igiena corespunzatoare , pentru confort, insa treaba cu "case eco moderne" mi se pare o gogorita demna de tot rasul.
Noi oamenii santem poluanti ! Putem reduce impactul nostru asupra mediului , dar nu santem si nu vom fi niciodata "eco" decat daca ne intoarcem in epoca de piatra.
Pana si painea pe care o mancam zilnic este produsa din grau care trebuie cultivat [arat,stropit chimic , recoltat], cu utilaje produse de industria mecanica ce foloseste otel,aluminiu,plastic,sticla, produse de furnale,combinate chimice sau topitorii ,toate f. poluante. Daca mai punem la socoteala carburantul pentru tractoare,energia electrica pentru cuptoarele de coacere si producerea lor plus industria conservantilor si afanatorilor ,precum si poluarea produsa de ditributia painii catre magazine , ajungem sa ne punem mainile in cap !
Nimic nu apare din senin. Toate sant produse poluand. Cei care-si fac acum case din lut prin occident spunand ca sant eco transporta materialele cu masinile ,nu cu caruta si nici nu sant ivesmantati in panze de in tesute manual, ci in haine actuale produse industrial. Faptul ca la un moment dat facem curatenie intr-un punct si scoatem de acolo un mar sau o rosie fara chimicale nu inseamna nimic pentru sanatatea noastra atat timp cat santem in continuare otraviti cu gaze de esapament ,noxe industriale,fosfati, detergenti, alimente explozive" consumate din lipsa de timp, ori emisiuni TV generatoare de stress.

Daca vreodata ,noi oamenii ,vom ajunge sa avem un trai fara impact negativ asupra mediului ,probabil ca ne vom aminti jenati de aceasta perioata in care tot ce e mai putin poluant decat normalitatea e denumit "ecologic"


Zootehnie = cea mai poluanta ramura a industriei "papicii"
[se crede ca rezervele de apa dulce ale planetei ar putea fi epuizate in cateva zeci de ani numai datorita impactului acestei trebi']

Slanina = strat adipos al porcului ,care impreuna cu ficatul , depoziteaza subsantele toxice pe care le-a ingerat animalul pana cand a fost injunghiat. Cel mai bun" mod de preparare este afumarea ,care se stie ca adauga subsante cancerigene generate de fum ,facand totodata produsul si f. greu de digerat.

Islaz = suprafata unde nu cresc copaci, ci oi.

Cioban = ca simplu substantiv e ok. Ca adjectiv e inflationist datorita multimii de indivizi care se straduiesc" sa-l capate

Gospodarie de subzistenta = prefixul "sub" se datoreaza faptului ca o astfel de treaba asigura un nivel de trai sub cel considerat de legiuitor ca fiind acceptabil.
Acuma, daca e sa comparam acceptabilul parlamentarilor [legiuitori], cu nivelul de trai al romanului de rand se pare ca toti ducem un trai de subzistenta

Spaga = venit suplimentar la care avem dreptul numai dupa mari eforturi in ceea ce priveste datul din coate sau colecta de diplome.

Fonduri europene = pericol mortal pentru ierarhia sociala din sat [bazata pe avut], ale caror cai de acces sant si vor ramane mereu ascunse profanilor. De-asta si rata de absorbtie e atat de slaba in Romania dar avem zicala cu capra vecinului.

Vie = inseamna ,care v-a sa zica ca nu e moarta , adicatelea ca da vin.

Siloz = vis de tabla tuguiat ,plin de soareci si care ofera pret mic pe cereale la cumparare. De fapt ,..daca ma gandesc un pic ,cred ca e mai degraba un cosmar !


2 comentarii: