Translate

miercuri, ianuarie 29

Iarna pe casa !

In ultima vreme cutremurele din Vrancea ne ofera zilnic placerea leganatului. Cel mai mare din ultima vreme a avut 4,8 grade si a fost destul de puternic ca sa-mi crape tencuiala de pe hornul casei. Din strada se vedea cerul prin crapatura hornului ce statea gata gata sa cada lucru ce ar fi dus cu siguranta la distrugerea acoperisului in acea zona. In acelas timp soba a inceput sa scape uneori ceva fum pe usita de umplere cu lemne.
In ciuda zapezii si a frigului ,sau a mea ,..m-am vazut nevoit sa iau unele masuri :
1-am facut o scarita din sipca 5x2cm pe care am asezat-o peste acoperis ,sprijinita de sipca de la streasina si care are dublu rol. Intai a contat faptul ca pe casa e alunecos [gheata+zapada]  si apoi e important sa nu stric olana , sipcile longitudinale ale scarii calcand pe intervalele dintre sirurile de olana
2-am facut un plan de urgenta care consta in coborarea bucatilor de horn dizlocate , retezarea lui la drept cu flex-ul si prelungirea cu un tub de tabla zincata ca in desen

Zis si facut . Am procurat cele necesare de la depozitul de peste drum ,am facut scarita , am urcat pe casa cu flex-ul ciocanul mistria si mortarul [cu aditiv antiinghet inclus]....... , insa odata ajuns la inaltime am avut ocazia sa constat ca de acolo se vad cu totul altfel lucrurile, fie ele tehnice sau de orice alta natura.
Scarita pentru pasit pe olana





Hornul era f. solid  cu exceptia coltului care cazuse si care de jos parea ca-l desparte pe acesta  in doua . 
Nici vorba de pericol pentru acoperis iar zona prin care credeam eu si cu sotia mea ca se vede cerul era doar o sclipire probabil. In schimb am aflat astfel ca fumul nu prea mai avea pe unde sa iasa fiindca depunerile ingustasera interiorul hornului pana la o gaura de 5-6cm. De aici si scaparile de fum din casa ,ce pana acum nu au aparut.

Cineva a vrut sa stim ca e posibil ca hornul sa se infunde si sa ia foc ,asa ca m-a urcat pe casa [intr-un moment cand nici prin cap nu-mi trecea sa ma dezlipesc" de soba], pentru un motiv fals bazat pe o iluzie optica ! Eu sant convins de asta asa ca nu incercati sa ma contraziceti fiindca va pierdeti timpul !!

Schimbare de plan ,de macaz" si de ustensile !!

Curatarea hornului.

Ca prima inspiratie cred ca merita mentionat Colea Rautu si al sau nemuritor "Cosar". E imposibil ca vreunul dintre noi sa nu fi fredonat la un moment dat aceasta melodie ,asa ca postura nu are cum sa ne fie complet straina.
La modul practic insa, treaba asta se poate face in doua feluri : 
-cu o perie circulara ,speciala, de care este atasata o greutate ,totul atarnand de o sarma Se introduce pe la partea superioara a hornului 
-perie circulara prinsa de o sarma otelita impletita [gen sarpe de desfundat tevi] si care se introduce pe la partea inferioara a hornului.
Peria poate fi de doua feluri. Cu perii moi [oricum din sarma de otel !], care trece usor de zonele ingustate ale hornului , sau cu perii tari ,care curata mult mai bine depunerile dar nu poate trece de zonele ingustate decat dupa ceva efort.
Diametrul periei trebuie sa fie in acord cu cel al hornului. 
Eu am curatat  f. putin cu unelte improvizate ,iar acum astept sa-mi soseasca prin posta peria comandata in jud Hunedoara si cu care sper sa-i redau sobei respiratia de alta data.


In cazul meu vorba "unde dai si unde crapa "se pare ca e inversata ,..adica "unde crezi ca a crapat si peste ce dai de fapt !"




3 comentarii:

  1. Treburi gospodaresti pe care, cei ca noi veniti de la oras,nu prea stim sa le facem descrise bine si usor de imitat. In primavara trebuie sa-mi fac curaj sa urc pe casa sa curat si eu cosul ca prin zona cosarii sunt mai rari decat caprele negre. O zi linistita cu caldura in soba si fum ridicandu-se pe cos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc la fel Vasile Rosciuc.
    Am uitat sa spun in postare ca am pus proptele la mijlocul lemnelor care sustin acoperisul in zona in care am urcat [in pod],fiindca vechimea casei a trecut de 100 de ani si mi-a fost teama sa nu cedeze.

    Aici la tara sant o multime de lucruri noi cu care venim in contact si carora trebuie sa le dam de capat invatand unii de la ceilalti si care intr-un final sant generatoare de satisfactie , insa problemele aglomerarilor urbane nu-si por gasi rezolvari la nivel individual ,iar sistemul tinde sa le acutizeze. Parca e mai bine la tara chiar si pentru noi cei invatati doar cu florile de la balcoane :}}

    RăspundețiȘtergere
  3. tributul plătit unei case doar renovate (și asta doar parțial)
    din păcate vor mai urma...

    RăspundețiȘtergere