Translate

duminică, aprilie 20

Hristos a inviat !

Hristos a inviat ! Paste fericit tuturor !

Am totusi de facut o remarca legata de acesta datina.
Hristos este Dumnezeu , sau ,ma rog,..fiul lui Dumnezeu. Este nepieritor !
Miracolul continuarii vietii dupa moartea fizica a fost revelat apostolilor acum mai bine de 2000 ani.
 El nu invie astazi si nu a inviat nici acum 2000 de ani fiindca nu a murit nici o clipa ,iar trupul sau material este ceva ce sta intrutotul in puterea sa asa cum ne-a aratat in nenumaratele miracole infaptuite. E de ajuns sa ne amintim de Lazar.
 Corect dpmdvd ar fi sa spunem -Hristos s-antrupat  ! ori mai bine - Hristos s-a reintrupat !

..oricum ati spune si ati crede eu  va transmit toate urarile de bine  si sa fiti fericiti !

18 comentarii:

  1. Adevarat a INVIAT Hristos!
    Urmaresc de ceva vreme blogul dumitale, interesat de unele aspecte practice; apreciez interesul si priceperea in partea tehnica a vietii si nu numai. Totusi in partea spirituala imi pareti putin fara nadejde... iar articolul de mai sus cred ca arata si motivul: nu stit cine sinteti, care este scopul nostru pe pamant (al vietii noastre). Nu ca certare iti spun asta ci ca astfel sa iti rasplatesc bunatatea cu care ne impartasesti cunostintele si o parte din viata ta.
    Nu sint sectant ci ortodox, lucru pentru care te rog sa-mi acorzi credit (adica sa nu te plictisesti din start) pentru urmatoarele cateva fraze ce rezuma credinta crestina, atat cat am inteles :
    Dumnezeu a facut tot ce exista, material si nematerial. Caderea omului in pacatul neascultarii a tras dupa sine caderea intregii lumi materiale ce era supusa omului (asa cum caderea unui inger a tras dupa sine caderea tuturor celor de sub el).
    Aceasta cadere a creat o prapastie intre om si Dumnezeu incat nici cei drepti, dupa moarte, nu se duceau in rai.
    Pentru impacare Dumnezeu a gasit solutia ca Fiul Sau sa se faca om. Inchipuiti-va ca la Judecata Hristos vine ca imparat impreuna cu supusii Lui (imparatia, averea Lui). Cine Ii va putea spune:"pe supusii Tai ti-i iau!" ? Dar ca sa fie indreptatit si in fata Tatalui, Fiul trebuia sa fie dintre cei vinovati (oamenii). De aceea Hristos s-a facut om, adica fratele nostru, unul dintre noi. El chiar a avut trup material si suflet, ca orice om. A suferit toate cate sufera un om, foame, frig, durere. Nu spune ca a fost doar Dumnezeu! Chiar dumneata ai zis ca s-a intrupat. Iar daca s-a intrupat a si murit. Iar daca a murit a si inviat, cu ACELASI trup dar transfigurat (spiritualizat daca vreti, pentru ca trecea prin usa, perete, piatra de la mormant etc. , asa cum vor fi si ale noastre la inviere).
    Ei, asta-i bucuria invierii: ca si noi vom invia ca Hristos. Dar ca sa intelegem si cu mintea aceasta bucurie trebuie sa-L cunoastem pe Hristos!

    Am vazut ca nici dumneata nu esti de acord cu invatamantul nostru pur teoretic, abstract. In generala ma chinuiam cu sinus si arcsinus pana cand am gasit in podul bunicilor o carte de geometrie de-a mamei mele. Cartea aia m-a lamurit ce vrea matematica de la mine: era definita intai problema PRACTICA (gen: "calculeaza distanta dintre cei doi copaci de dincolo de rau" sau "calculeaza inaltimea copacului de dincolo de rau") si erai nevoit sa-ti pui minea la iscodit modalitati de calculare.
    Exact asa stau lucrurile si cu Hristos: toate cele despre El se inteleg DOAR printr-o legatura (mai bine zis COMUNIUNE) cu El. Azi si la noi in facultatile de teologie se practica scolasticismul, adica filosofare pe o tema abstracta; nu-i neaparat nevoie sa fii credincios azi ca sa devii teolog: suficient sa filosofezi despre Hristos, sa-ti inchipui. Asta nu-i teologie, nici ortodoxie. Tutea a numit-o exact.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru mesaj. Amplu ! Eu nu sant teolog iar ortodox am devenit dupa revolutie cand preotul cartierului m-a anuntat asta. Imi faceam cruce ca si catolicii , la fel ca mama mea si probabil ca bunicul meu dupa mama ce provenea din Italia.

    Tutea mai spunea si "crestinismul nu e ideologie ca atunci ar fi marxism" iar zicerile sale sant ale unui filosof convertit.
    Filosofia nu este exclusivista , dogma da

    Aveti greptate , sant fara nadejde pentru ortodoxie si pentru ca nu inteleg de ce o astfel de alegere fara alegere te trimite intr-o tabara chiar daca nu vrei dezbinare si nici nu ai convingerea ca estu un detinator al adevarului

    Altfel , Hristos era ,este si va fi. Intruparea asa a fost o alegere cu scop. Nu a murit ci si-a incheiet misiunea si a fost eliberat de trup
    Ce e mai important ?Traiul vremelnic pe pamant "unde caria si putregaiul distrug totul" sau viata vesnica in rai. Cum putem vorbi de moarte cand El e viu ? CU ADEVARAT viu ?






    RăspundețiȘtergere
  3. Crede-ma, ortodoxia nu este exclusivista in sensul "crede si nu cerceta", asa cum a fost ridiculizata de comunisti si cum este in continuare ridiculizata de continuatorii lor.
    Este intr-adevar exclusivista in sensul in care Dumnezeu este exclusivist ("Eu sint un Dumnezeu gelos"), adica uraste pacatul dar de pacatosi Ii e mila si cauta indreptarea lor (spre binele lor, nu ca Dumnezeu ar fi egoist).
    Ortodoxia nu este exclusivista in sensul de club, de partid ("noi sintem tari, voi nu stiti nimic!") ci in sensul constiintei ca am primit o comoara pe care sintem datori in fata constiintei noastre si a Lui Dumnezeu sa o impartasim tuturor celor vrednici (adica celor ce cauta asta). Cum as putea sa-i zic unuia ce imprastie minciuna ca "o fi asa cum zici tu, nu stiu"? sau "esti o parte a adevarului intreg"? Totul ar fi o minciuna, as trai in minciuna. Ori stiu in ce cred ori nu stiu nimic!
    In ciuda acestui "exclusivism" al ortodoxiei, ai vazut peste tot ortodocsi batandu-se cu pumnul in piept pentru asta?

    Nu vreau sa devin prea amplu: daca chiar crezi ca Hristos e Dumnezeu, cauta sa-L cunosti. Nu te limita la intuitie: inaintea ta si a mea au trait multi oameni mai minunati ca noi; iar Dumnezeu li se descopera celor ce-L cauta. Deci citeste, cauta-L dar mergi la sursa, nu te limita la "isteti" sau doar la cei ce iti confirma intuitia/ credinta/ asteptarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma refeream la "crede si nu cerceta" ci la aroganta de a crede ca alte confesiuni sant gresite". Asta nu se leaga deloc cu smerenia de care face caz ortodoxia.Acest tip de exclusivism creaza intoleranta. De asta vorbesc de tabere in care credinciosii ajung fara voie.
      Sant ortodox insa nu cred ca milioanele de catolici ,protestanti, luterani,.. gresesc. Stiu doar cat de mult gresesc eu si popate nici asta pe de-a-ntregul

      Ștergere
    2. In ce priveste "comoara" , atuul ,plusul , tocmai asta inseana"noi santem tari voi nu stiti nimic"

      Ștergere
    3. Nu este aroganta a-ti marturisi credinta! Din contra: daca chiar crezi ca ai o credinta revelata de Dumnezeu faci o mare greseala fata de Dumnezeu sa o nesocotesti! Nu crezi?
      In privinta asta am mare apreciere fata de orice credicios, din orice religie, pentru ca este mai sincer fata de propria constiinta decat un ecumenist (sau "noul crestin" daca vrei) pentru ca cel din urma cauta sa fie apreciat de oameni.
      In crestinism s-au format tabere tocmai pentru ca au uitat de Dumnezeu si si-au vazut propriul interes aceia care au format tabere. Uite cum s-au format acele tabere si vei vedea ce valori au: papii au vrut sa conduca lumea inca din secolele 4-5 si au ajuns atat de departe incat l-au exclus pe Dumnezeu din lume ca sa se poata numi ei "inlocuitori ai Lui Hristos pe pamant", ca ei nu pot gresi sau sa vanda raiul in avans. Protestantii au sarit gardul in partea cealalta, ignorand crestinismul de pana la ei si orice autoritate, inclusiv in interpretarea bibliei, zicand ca oricine o poate interpreta. De aici a pornit mai mare nebunie decat a papei, mii de secte crestine (tabere, cum le spui)fiind azi in lume.
      Despre smerenie, nu stiu ce stii dar vad ca ai o impresie gresita. Smerenia e sa te vezi pe tine asa cum esti. Nu inseamna sa fii tamp! Vezi cum au infruntat toti mucenicii si marturisitorii ortodoxiei pe chinuitorii lor: cu indrazneala! Dar nu cu ura ca il chinuie ci cu ravna de a marturisi Adevarul (adica pe Hristos). Asta nu neaga smerenia.

      Ștergere
    4. In privinta "noi sintem tari, voi nu stiti nimic", ortodoxia nu crede asa ceva. Este o caracteristica a catolicismului acest triumfalism. Din contra, ortodoxul il vede ca pe un frate adevarat pe cel care Il cauta pe Dumnezeu, chiar daca acela nici nu stie ce cauta.
      Sa stii ca nu tot cel ce e botezat (ortodox) si poate si merge la biserica saptamanal, traieste ortodox. Cand est interesat de Dumnezeu exista o trezire a omului si atunci iti dai seama ca de la Dumnezeu este trezirea. Si atunci cum mai pot eu sa il injosesc pe altul care se zbate sa-si gaseasca sensul? Ar fi o mare lipsa de sensibilitate, de adevar. Exact ca in pilda celor 10.000 de talanti.

      Ștergere
    5. Astazi nu exista prigoana pentru crestini. Marturisirea credintei in public purtand haine specifice ce au preturi mai mari decat alocatia unui copil pe 5 ani e altceva. E mai degraba un gest teatral pus in scena cu mult fast. Va intrebati ce de astazi increderea in biserica a ajuns la cel mai scazut nivel cunoscut ?
      Legat de toleranta,.. aveti ideie cat timp ii ia unui preot de tara sa evacueze din localitatea sa pe cineva care e de alta confesiune si incearca sa se stabileasca acolo ?
      Nu incerc sa va supar si nici nu-mi face placere sa discut in contradictoriu dar am sa va intreb ceva: cui se adresa Isus in predicile sale ? Absolventilor de institutii de invatamant superior religios din zilele noastre ori oamenilor de rand de acum 2000 de ani ?
      De ce sante-ti sigur ca protestantii gresesc , ca au sarit gardul ? Daca ei gresesc inseamna ca ortodoxia nu greseste,e dreapta si mai mult decat atat ,are capacitatea data de superiositate de ai arata cu degetul pe rataciti.
      Chiar nu poate exista toleranta ? Chiar nu putem accepta ca e posibil ca si ceilalti sa aiba dreptatea lor si sa nu fim noi "cei mai" ?
      Vorbiti de catolici uitand de arderile pe rug ori de cruciade. Da aceasta confesiune are multe pacate printre care si faptul ca in trecut oamenii de rand nu aveau voie sa detina sau sa citeasca o biblie. Acum ortodoxia spune ca n-o putem intelege, care e cam acelasi lucru si are ca rezultat tot dependenta maselor fata de fetele bisericesti.

      Ștergere
  4. Ca om Hristos a murit. Ca Dumnezeu bineinteles ca nu. Firea dumnezeiasca nu sufera.

    RăspundețiȘtergere
  5. Despre asta e vorba in postarea initiala. Viata pamanteana nu conteaza decat ca sansa unei evolutii pentru noi oamenii. La Isus nu se pune problema si atunci ramane misiunea prezisa si implinita.
    E ca atunci cand un om merge in delegatie. Cant pleaca de acolo unde-si pune salopeta si devine inspectorul x"[ cand si-a incheiat misiunea], el nu mai este acolo dar viata lui [ce inseamna mult mai mult decat acea misiune]continua. Nici inspectorul nu a murit ,poate oricand reveni daca omul vrea tot asa cum Isus a revenit intre ai lui si asa cum va reveni cand va veni vremea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg comparatia. Ce stiu e ca nici un om nu a inviat fara ca apoi sa nu moara in afara de Hristos. Iar Hristos chiar s-a coborat la iad cu sufletul dupa moarte eliberandu-i pe dreptii de acolo si chiar a inviat a treia zi cu trupul. De aceea ne bucuram de invierea Lui: ca ne-a scapat de iadul in care toti oamenii mergeau dupa moarte si ca ne-a aratat ca vom invia ca El, ca sintem ai Lui si ca nu ne lasa. Nu trece cu usurinta peste singurele evenimente ale omenirii! Iar daca viata mea viitoare depinde de ce fac eu pe pamant, atunci pentru mine prezentul este cel mai important lucru! Altfel doar visez la ce bine ma poate astepta, ceea ce e nebunie.

      Ștergere
  6. E vorba strict de capacitatea Lui de a se intrupa oricand , nu de rascumpararea noastra sau de `semnificatia sacrificiului sau.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intruparea Lui Dumnezeu este un eveniment unic. El nu s-a intrupat de mai multe ori. El nu-si bagatelizeaza activitatea, adica pe Sine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sant de acord cu ce spuneti dar nu la asa ceva ma refeream. Eu spun ca adevarata viata a lui Isus e in ceruri si ca aici ,pe pamant a fost o f scurta perioada pentru o misiune. A rasturna ordinea lucrurilor si a da importanta mai mare evenimentelor de pe pamant in raport cu viata vesnica cred ca e pe dos. De aceia spun sa-ntrupat sau s-a eliberat de corpul pamantesc asupra caruia a dovedit ca are putere deplina. Ne amintim de Lazar.
    Tot de aceia spun ca sta in puterea sa sa revina in trup cand va fi nevoie
    Nu e vorba de nici o bagatelizare a putintei cuiva ce a acceptat sa traiasca un martiriu pentru noi. Nu am nici cel mai mic gand pentru asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. „În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul ai fost Hristoase, pe toate umplându-le, Acela ce eşti necuprins” ar fi raspunsul pe scurt.
    " Eu spun ca adevarata viata a lui Isus e in ceruri si ca aici ,pe pamant a fost o f scurta perioada pentru o misiune." - de aici inteleg ca Dumnezeu nu considera de demnitatea Sa faptul ca S-a facut om si ca mai importanta e activitatea Sa dumnezeiasca. Nu este asa, Dumnezeu face din toata fiinta Sa, cu toata atentia si consideratia tot ceea ce face. S-ar nega pe sine daca ar face altfel.
    "A rasturna ordinea lucrurilor si a da importanta mai mare evenimentelor de pe pamant in raport cu viata vesnica cred ca e pe dos. De aceia spun sa-ntrupat sau s-a eliberat de corpul pamantesc asupra caruia a dovedit ca are putere deplina." - zici ca a fost o corvoada venirea Lui pe pamant? Ca abia astepta sa "plece in week-end"? Exact asa suna ceea ce ai zis. Hristos a zis contrariul a ceea ce zici:"Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti" adica sa duca la capat crucea. Adica cu bucurie a acceptat intruparea, a dorit-o chiar cu ardoare.
    "Tot de aceia spun ca sta in puterea sa sa revina in trup cand va fi nevoie". de aici vad ca nu crezi ca Hristos a inviat. Chiar a inviat si acum este in rai ca Dumnezeu si ca om, asa cum va sta si pe tronul de judecata. El S-a intrupat o singura data. A spune ca se poate intrupa de cate ori vrea este ca si cum ai zice ca e un lucru de nimic. Din contra: e un lucru incredibil, inacceptabil de logica omeneasca (am zis mai sus de ce).
    Lazar? Ce treaba are invierea lui cu a Lui Hristos? Invierea Sa este aceea de la invierea tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ultima propozitie din mesajul anterior nu era un pas inapoi sau o dovada de slabiciune ci doar o precizare in plus pentru cazuri extreme de neintelegere.

    " Eu spun ca adevarata viata a lui Isus e in ceruri si ca aici ,pe pamant a fost o f scurta perioada pentru o misiune." - de aici inteleg ca Dumnezeu nu considera de demnitatea Sa faptul ca S-a facut om si ca mai importanta e activitatea Sa dumnezeiasca. Nu este asa, Dumnezeu face din toata fiinta Sa, cu toata atentia si consideratia tot ceea ce face. S-ar nega pe sine daca ar face altfel.
    Pai sa o luam logic:
    Cat a durat viata lui Isus pe pamant ?
    33 ani
    De la acele evenimente au trecut 2017 ani fara a mai socoti faptul ca El era inainte de venirea pe pamant
    2017/33= 61 deci perioada petrecuta in ceruri e de cel putin 61 de ori mai importanta ca durata decat cea de pe pamant.

    "zici ca a fost o corvoada venirea Lui pe pamant? Ca abia astepta sa "plece in week-end"? Exact asa suna ceea ce ai zis"

    Ce face-ti aici se numeste mistificare. Daca e o obisnuinta ar trebui corectata ,doar ca daca e deformatie profesionala ,...

    "Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti" adica sa duca la capat crucea. Adica cu bucurie a acceptat intruparea, a dorit-o chiar cu ardoare."

    Bine, am sa va explic propriul citat asa cum il vad eu , fara arogante de genul" Nu este asa" [sau adresari ce uita de formulele de plitete ]pentru ca nu am stat la masa cu apostolii.
    Apostolii erau ca si copii Lui. Erau oameni simpli care l-au urmat si carora le incredintase misiunea de a face cunoscuta pe meleaguri indepartate invatarura sa . Urma sa-i trimita ca miei intre lupi. Sigur ca-i iubea. Sigur ca dorea sa revina in mijlocul lor dar asta nu duce la nici un fel de conparatie intre viata vesnica alaturi de tatal sau si perioada petrecuta pe pamant. Folositi pasajul neadecvat dpmdv.

    "Tot de aceia spun ca sta in puterea sa sa revina in trup cand va fi nevoie". de aici vad ca nu crezi ca Hristos a inviat

    Modul dv de "intelegere" ma lasa fara replica ! Am sa incerc totusi; Apostolii l-au atins dupa inviere pe El cel viu.
    Referirea la Lazar e un argument in favoarea putintelor sale asupra vietii cat si a trupului material ,chiar daca nu era al sau.
    Imi pare rau ca atrebuit sa explic si apoi sa reexplic si sa ,.....un lucru simplu si usor de inteles dintr-o afirmatie cu caracter personal. "Corect dpmdvd ar fi" asta inseamna.


    RăspundețiȘtergere
  11. Imi pare rau daca ti-am lasat impresia ca sint destept. Nu sint si nici nu am vrut sa joc rol asta.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere