Translate

marți, septembrie 9

Wind of change

Lasand la o parte scorpionii si cantecul lor arhicunoscut, vom gasi schimbari  asa de stridente ca vocea lui Klaus Meine si in viata de zi cu zi  Unele, putine, au loc treptat , imperceptibil pentru omul de rand ocupat cu traiul zilnic ,alteori noul apare brutal ,revoltator , surprinzator  ,cu sau fara vant.
Eu am sa ma refer la o schimbare majora de decor in zona rurala unde locuim , in ton cu titlul postarii. [e treaba cu cantec  si cu vant]
 Pentru inceput am sa recunosc faptul ca ani la rand am privit "eolienele" cu placere datorita liniilor frumoase cat si a faptului ca produc o energie "verde" , fara a influente asupra mediului. Il consideram pe cei ce contestau acest mod curat de a obtine energie niste Gica Contra de profesie cu interese personale in acest domeniu , dar greseam.
Ei aveau dreptate si eu greseam.
Acum dupa ce au aprut cativa astfel de moristi" si la noi in sat, aproape ca-l inteleg pe cavalerul tristei figuri aflat fara speranta in lupta cu morile de vant puse sa se invarta intru folosul cuiva inatacabil.[in cazul nostru]
Sigur au existat si foloase colaterale vremelnice pentru locuitorii zonei cum ar fi cateva locuri de munca pentru perioada de 9 luni cat au durat lucrarile. Nu va imaginati ca vreunul dintre tarani a atins "monstrul" sau a ajutat efectiv la nasterea lui ! Locurile de munca pentru "autohtoni au fost ca palmasi la caile de acces cu salarii tot autohtone. Nemtii si chinezii au plamadit creatura si au invatat-o sa zboare.
Cand totul a fost gata si toata suflarea satului asteptam cu nerabdare sa le vedem rotindu-se ne-a mai fost pusa rabdarea la incercare pentru o perioada necesara racordarilor.
Apoi au urmat surprizele,..neplacute !
Eolienele nu pornesc singure pe baza de vant ci cu ajutorul unor motoare termice deloc silentioase. Dar asta [pornirea], dureaza putin si apoi,...si apoi incepe adevaratul vacarm !
Zgotul si vibratia produse de acesti monstri intrec orice inchipuire a cuiva care face drumul Tulcea -Constanta si le vede de departe cat sant de frumoase. Omenii care locuiesc la marginea dinspre eoliene a satului traiesc sub asediul unui zgomot permanent ,insotit de vibratii ,ce atunci cand e vant destul devine suparator si la cativa km distanta.
Sunetul seamana cu cel produs de un avion cu reactie , iar intensitatea e comparabila [in apropierea lor], cu zgomotul  produs de functionarea unui autoturism in garaj. Nu cred ca exista animale salbatice care sa ramana in apropierea lor de buna voie si de aici si impactul asupra mediului. De ex. noi reusim sa tinem cartita la distanta de curte cu o elice din tabla de cutie de conserva de doar 15 cm diametrul care prin minuscula vibratie pe care o produce ne scapa de animalutul sapator.
Noi stam la distanta ,dar nedreptatea fata de cei care locuiesc aproape de eoliene si care probabil au fost de acord cu aceste constructii fara sa fie informati ca-si vor pierde definitiv linistea, m-a facut sa scriu aceste cuvinte ce sper ca vor pune in garda pe cei care au fost ,ca si mine, fascinati de surasul  si unduirile hidrei.

Era sa uit ! Ne-a crescut factura la curent fiindca acum consumam energie verde care-i mai scumpa ,ca si castravetii fara chimicale.
Atasez cateva imagini cu reclame de gen ,culese de pe internet ,ce acum mi se par niste glume nesarate:


2 comentarii:

 1. Probabil că în partea de asezare beneficiară de așa o vecinătate de rang înalt la modă pentru ten este culoare verde. Adică oamenii s-au înverzit la față nu de atâta ecologie înțelept aplicată ci de ciudă că au fost de-acord.

  "Asta avem...asta iubim!", vorba unui ghid dintr-o excursie la ruși oțărât că-i picase un grup de români în loc să se aleagă și el cu ceva nemți măcar dacă altă nație mai de soi nu-i fusese dat să ghidușească.

  RăspundețiȘtergere
 2. Stiu si eu o vorba , neruseasca. "Pentru iubire e nevoie de doi."
  Omul ca omul ,poate ca in timp o prinde drag de elici doar fiindca le vede zilnic. Da' daca elicile urla la el continuu .... !?
  Ar mai fi si " fie vremea cat de rea numai vantul sa nu bata !" [de la o etnie cu nume de tarie ]

  RăspundețiȘtergere