Translate

miercuri, iunie 17

soba//centrala -racheta

Scurta motivatie.
Zona in care locuim noi reuseste sa tina pasul cu "modernismul" romanesc ,astfel ca defrisarile sant la moda. Se taie plopii de pe marginile soselelor , se taie salciile de la malul Dunarii ca si teii din padurile dobrogene..
In baltile aflate de-alungul bratului Macin salciile sant retezate la inaltimea de 1m pentru ca din cioturile ramase sa creasca alte ramuri dand astfel nastere unor paduri de maturi ce scutesc autoritatile de replantari.
In Zaclau copacii sant doborati in zona de plaja si pescuit a galatenilor. In imagine vedeti una dintre stivele de copaci doborati
O mica parte dintre acesti copaci ajung iarna la mine in curte pentru incalzire si cu tot randamentul bun al  sobei/centrala pe care o avem  sentimentul de vinovatie ma tine departe de manifestatiile in strada ale celor ce militeaza contra defrisarilor. Solutia exista si e vorba de peleti care se fac din aproape tot ce-i vegetal , de la paie de grau pana la frunze uscate , nemaifiind nevoie de lemn.
O soba clasica  nu da randament bun cu acest combustibil insa soba racheta ,da. Asa ca ,.....motiv de bucurie pentru mine  , o noua constructie.
In aceasta postare am sa explic proiectul pe care tocmai l-am finalizat pe hartie ,cu functionare si motivatia unora dintre solutiile alese de mine :
1- Tipul de soba racheta potrivita pentru centrala.
Am notat cu A canalul ascendent si cu B canalul orizontal,focarul. 

-Varianta din partea dreapta a desenului e potrivita pentru constructia unui primus ori o soba de gatit. Traseul scurt al focului face ca acesta sa ajunga la partea superioara a canalului ascendent putand incalzi eficient un vas de gatit

-Pentru ca transferul de caldura catre "serpentina" se va face  pe traseul canalului ascendent, interesul nostru este ca flacara sa se consume in aceasta zona si nu la iesire, Asa ca varianta din partea stanga a desenului e mai potrivita pentru centrala. In plus ,acest fel de constructie ne permite captusirea interioara a constructiei cu caramida refractara ce rezista bine la acele temperaturi ridicate si se poate schimba usor.
Tot la acest model de focar e mai usor de adaptat un cenusar la care sa avem acces usor , dupa cum se vede in desenul urmator:
Pentru cei care au mai citit despre sobele racheta desenul de mai sus poate parea nefamiliar in zona canalului ascendent si e normal pentru ca e vorba de  soba/centrala -racheta cu ascensiune diferentiata , solutie personala.
-In zona E  din imagine flacara se imparte pe doua canale de urcare concentrice : C si D
-Asezarea serpentinei direct pe peretele canalului ascendent ar crea probleme in mod normal datorita racirii si implicit a scaderii tirajului . Aceasta zona in mod normal se izoleaza termic tocmai pentru a nu pierde caldura ceea ce faciliteaza arderea si tirajul cum spuneam. 
In cazul nostru exista doua zone de ascensiune a flacarii :
-una ,[zona D],  care e in contact cu serpentina si care cedeaza caldura pentru calorifere dar care incalzeste si peretele exterior al canalului [teavii] C din imagine ,facand mai mult decat o simpla izolatie pentru canalul C.

-a doua zona, [canalul ascendent C ], pe unde flacara urca cu viteza marita de tirajul f. bun si care genereaza caldura pentru  peretii sobei , camera centralei.

Raportul dintre cantitatile de caldura dirijate spre calorifere ori camera unde se afla centrala se poate modifica prin schimbarea diametrului tevii interioare C.
Probele preliminare constructiei definitive a centralei au aratat ca diametrul tevii D poate fi minim 150mm , iar pentru C diametrul e in jurul valorii de 95mm
Va urma
2 comentarii:

  1. Buna puteti Sa dați bimensiuni de la camera de ardere Si alimentare mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua.In postarea "soba centrala racheta 3 sant date si cotele centralei realizate de mine pentru a functiona cu mai multe tipuri de combustibil.

    RăspundețiȘtergere