Translate

sâmbătă, septembrie 5

Primus racheta de gradina

Pentru cei ce nu tin neaparat sa cheltuiasca multi bani pentru asa ceva , va prezint primusul nostru de gradina cu functionare de tip racheta. Consumul este mic iar temperatura obtinuta e ridicata si arderea lipsita de fum dupa ce instalatia isi stabilizeaaza tirajul, adica 1-3 min.
Burlanul vertical are 50cm iar cel orizontal iese afara din cot inca 15cm. Distanta de la partea superioara a burlanului pana la fundul cratitei este de max. 3cm. 
Am sa explic de ce dau aceste date pe care va indemn sa le respectati :
-Daca burlanul vertical e mai lung de 50cm riscati sa nu ajunga flacara mereu pana  la fundul cratitei si in plus va veni prea sus pentru accesibilitate si siguranta in timpul gatitului. Bordura pe care am asezat primusul are 20 cm si e bine asa pentru acces si vizibilitate la focar plus curatare usoara. 
-Cotul trebuie prelungit la orizontala cu aprox 15 cm pentru ca lemnele mai lungi de 30cm sa nu cada din focar in timpul arderii
-Distanta de max. 3cm intre gura superioara a burlanului si fundul vasului de gatit e necesara pentru un minim transfer termic. 
Distanta minima  ce maximizeaza transferul termic, fara insa a influenta dramatic, negativ, arderea/tirajul e de 1,5cm. Puteti face reglaje din colier.
- Colierul solid din platbanda  si ob conditioneaza greutatea maxima a vasului de gatit precum si stabilitatea acestuia.

Un colier prinde stalpul si celalat colier burlanul.
Cateva ramasite de  burlane ca in imagine [110 sau 120mm diametru], platbanda , ceva OB de 8m plus doua suruburi de 6mm pentru a strange colierele sant toate cele necesare pentru acesta lucrare


Mai jos e varianta  de gratar largit necesar pentru cratite mai mari ,..pentru ca poate !


Pentru noi costurile de realizare au fost zero iar timpul de lucru aprox 45 min. Puterea instalatiei nu e deloc mica , poate fierbe orice fel de cratita sau oala pana in 10 kg.
Combustibil,.. de care aveti , dar uscat. Noi folosim bete adunate de la copacii de prin curte , araci putreziti sau sipci ramase de la circular. Veti fi uimiti de eficienta si simplitatea in exploatare a acestui primus daca va faceti timp pentru a-l  realiza.
Spor la treaba !

Inca ceva. Gratarul perfect e compus din accesoriile unui cuptor cu convectie [cele 2 gratare suport ] intre care punem roci vulcanice.


3 comentarii: