Translate

marți, mai 27

La pomul [capsuna,melcul, strutzul, plicul ,...], laudat n-ai ce face cu sacu'

O mica incursiune in metodele moderne ,la moda , de a face bani din credulitatea si sperantele celor care oricum nu sant prea bogati.

Se face ca productia de orice fel nu prea mai e rentabila astazi.
De ex. daca vrei sa deschizi o brutarie la tara ai de-aface cu tot felul functionari si functionarei care citesc din hartii cu antet UE pe care nici nu s-au obosit sa le invete,  dar pe care micul intreprinzator trebuie sa le puna in practica de parca ar detine creionul fermecat din desenele animate cu Lolek si Bolek.
Sigur ca e nevoie de un anumit standard al produselor si de igiena ,dar poate ca ar fi mai uman ca angajatii statului sa ajute la rezolvarea problemelor inainte de inceperea activitatii decat sa amendeze apoi in baza unui plan de amenzi ce trebuie realizat
 Romania e o tara preponderent ortodoxa doar ca la capitolul "directive UE convenabile comenduirii" si aducatoare de taxe si amenzi la buget , santem mai catolici decat papa.
Asa cum spuneam la inceput ,sa produci e greu din cauza directivelor UE ,a birocratiei , a numarului mare de taxe, din cauza legislatiei mereu in schimbare precum si a preturilor materialelor si utilajelor de tot felul . Dar sa dai altora impresia ca o pot face e f. simplu daca nu ai scrupule !
Am sa exemplific.
1-Cresterea melcilor e o treaba care s-a dovedit falimentara pentru multi dintre cei care au investit in asa ceva . Melcii nu cresteau la dimensiunea si calitatea dorita decat cu mult efort si cheltuiala .iar piata de desfacere occidentala ,aflata in mare cautare de asa ceva, era o poveste. Cineva a castigat totusi bani frumosi  cu aceasta ocazie ! Cultivatorii ? Oamenii care au investit si au muncit cu gandul la o viata mai buna ? Nu !
De castigat au castigat cei care vindeau carti si DVD-uri  pe aceasta tema , materiale pentru tarcuri , material buiologic care fara o poveste aducatoare de profit nu s-ar fi vandut , plase de tot felul si frunza verde.
2-Acum niste ani multi romani credeau ca pot face bani din cresterea serpilor pentru venin. Se spunea ca gramul de venin costa f. mult si e nevoie in industria medicala din occident. De fapt bani au obtinut tot cei care vindeau povestea , carti si DVD-uri  ori material genetic . S-a aflat in timp ca serpii nu puteau fi recoltati din natura si nici cumparati de la oricine fara acte de provenienta care sa ateste ca s-au nascut in captivitate iar piata de desfacere era zero pentru veninul obtinut in alte conditii , fara a mai vorbi de conditiile de sanatate a animalelor,a felului in care se face recoltarea ,precum si a modului in care se pastreaza veninul pana la vanzare.. Daca mai punem la socoteala si faptul ca o astfel de treaba nu e voie sa existe intr-o aglomerare urbana si nici la tara in apropierea asezarilor umane ,atunci avem un tablou destul de clar al rentabilitatii afacerii pentru neinitiati.
3-Maculatura pe tema cultivarii ciupercilor cred ca s-a vandut cel mai mult si unele persoane probabil ca au facut ceva bani din asta. Treaba asta pare simpla la prima vedere insa lucrurile nu stau chiar asa ,plus ca produsul e f usor perisabil. S-au vandut si se mai vand insa tot felul de materiale  , miceliu , saci insamantati sau nu , dvd-uri , iluzii ,iar din asta se castiga bani adevarati. Din cresterea ciupercilor e mai greu si trebuie sa fii cu adevarat pasionat ca sa recastigi din mere ce ai dat pe pere.
Eu am un cunoscut care a reusit sa obtina ciuperci de calitate , vandabile ,aspectoase insa nu a putut obtine si rentabilitate fara o intreprindere de acest gen de mari dimensiuni.
4-A existat si povestea cu strutii ! La fel au castigat cei care vindeau povestea ,cartile ,dvd-urile si materialul biologic. Ceilalti s-au ales cu paguba, unde mai pui ca strutii in anumite conditii pot deveni periculosi pentru om.
5 - Chihchila e un animalut simpatic dar care a contribuit fara sa vrea la inca o sharada pe tema imbogatirii peste noapte a credulilor. Pana la urma piata de desfacere occidentala mult laudata de vanzatorii de material genetic si documentatie s-a dovedit a fi imposibil de accesat la nivel de crescator individual cu o productie mica, fiind nevoie de asocieri ,constantza in calitate si productie iar asta implica cheltuieli si riscuri suplimentare. In realitate singura piata de desfacere pentru un crescator individual s-a dovedit a fi aceea in care pacaleau la randul lor si ei pe altii ca afacerea e buna si aduce profituri mari.
Chinchila e de fapt un animalut de companie f. dragalas , care se ataseaza repede de stapan si pe care nu stiu ce fel de suflet trebuie sa ai ca sa-l poti ucide pentru blana.
6 S-au facut bani si din vanzarea margelelor ,sau a hartiei din care urma ca acasa ,in liniste ,naivul, sa faca bijuterii [de care nu are nimeni nevoie], sau plicuri pe care apoi revanzandu-le celui de la care a cumparat materialele sa obtina profit.
A existat profit dar numai pentru cei care vindeau -povestea-documentatia , materialele, etc. Cativa dintre cei care se ocupau cu astfel de smecherii" au fost prinsi , insa paguba celorlalti a ramas !
7-Acum avem Permacultura. Se vorbeste de productii mari cu cheltuieli minime , despre plante care se ajuta reciproc in lupta cu daunatorii ,despre produse naturale, despre soiuri de legume ,plante ornamentale si copaci iarasi la moda ,...dar ca sa putem face toate astea trebuie sa platim  cursuri , material biologic " curat" de la ei probabil, seminarii ,lectii practice , toate la preturi mari !
Documentatia neplatita si deci neaducatoare de profit "initiatilor" e mai greu de gasit  fara costuri. Dar exista si exceptii.
 Pe blogul Dulce Casa , Irina vorbeste despre asa ceva[ fara sa perceapa taxe :]  si a postat un link unde gasim in limba romana [gratie traducerii" Tei "] cartea lui Sepp Holzer's "Permacultura" ce cred eu ca merita citita macar pentru a intelege ceva despre compatibilitatea anumitor tipuri de plante ,soluri , ingrasaminte naturale ori moduri de a pastra nutrienii si apa in sol cu preturi minime. Ar mai fi si cartea scrisa de Helga Voit -"Gradina de legume" aparuta la noi in tara, unde se vorbeste despre aceleasi principii chiar daca nu apare nicaieri cuvantul permacultura
Principiile permaculturii sant interesante si aplicabile , mai ales la scara mica , cu costuri ,poate, mici ,insa reinvierea povestii cu profitul nemaipomenit cu minimum de munca mi se pare o gogorita demna de cele povestite la inceputul postarii.
Poate ar fi bine sa-i lasam pe invatatorii de moment, cu sau fara esarfe, sa prospere din alteceva decat vanzarea de informatii cunoscute de zeci de ani in occident , iar noi sa preluam de la adevaratii cunoscatori ,cum e Sepp Holtzer's cunostintele necesare crearii unei gradini mai putin austere decat ne ofera astazi culturile unice pe parcelele dreptunghiulare aliniate ca la parada si tratate regulamentar".
In incheiere am sa spun ca daca vreti sa vedeti si sa gustati legumicultura ca afacere profitabila si ecologica ar fi bine sa luati legatura cu sotii Iordache [Bucuresteni mutati la sat], iar daca nu stiti ca exista o curte perfect naturala acoperita doar  cu iarba si maci puteti sa ne vizitati pe noi , sau priviti fotografia de mai jos. Permacultura e probabil undeva la mijloc si fara a va face mari sperante de rentabilitate ,poate ar fi bine sa cititi ,gratuit cate ceva in acest domeniu daca stati la curte ,..sau la bloc !



2 comentarii:

  1. Buna ziua, exista multe posibilitati de informare si documentare care nu solicita resurse financiare. Cea mai importanta (cred eu) este site-ul http://cartidintei.wordpress.com/ unde un grup de oameni inimosi si cu initiativa au tradus 20 de lucrari importante din mai multe domenii care pot constitui un bun inceput in aflarea unor metode si procedee de producere fie a produselor agricole necesare traiului fie a locuinetelor ecologice sau a diverselor bunuri, produse si unelte utile intr-o gospodarie.
    Cred ca ceea ce spuneti se poate traduce simplu - vrem rezultate si profituri mari cu munca putina si daca se poate de loc, ceea ce nu- i chiar la indemana oricui( poate celor ce fac contrabanda, trafic de droguri, pornografie sau trafic de persoane) asa ca aveti dreptate cand spuneti ca au facut profit cei ce-au vandut brosuri, DVD-uri si alte materiale care tentau tocmai prin aceasta himera a imbogatirii peste noapte cu cat mai putin efort.
    Ca sa ajungi la nivelul sotilor Iordache trebuie mult mai mult decat cunostinte, trebuie pasiune , rabdare si munca cat Raraul (asta ca sunt in zona) asa ca, cei care au avut bani sa-si cumpere struti de reproductie pot sa se converteasca la albinarit sau sa-si faca o ferma de gaini de rasa, iepuri sau chiar legume bio, daca lasa la o parte comoditate si pun osul la treaba.
    O zi buna si cu mult spor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. Despre "cartidintei" pomeneam si eu legat de Permacultura" . Cei care au pierdut bani in domeniile de care aminteam e posibil sa fie aceiasi care au pierdut bani si in sistemele piramidale !
    Daca insa ar fi citit si arf i facut ceva calcule simple de rentabilitatae aflau imediat ca e vorba doar de "povesti cu struti "
    Observ in politica tendinta de a interzice unele lucruri pentru a proteja populatia. De ex. s-a ingreunat accesul la credite fiindca tot mai multi oameni ramaneau fara case, accizele la tigari cresc iarasi fiindca sant multe cazuri de cancer pulmonar , ..etc.
    Eu insa nu cred ca asta e calea de rezolvare a unor probleme fiindca impunerea ,interzicerea accesului la ceva naste interes si dorinta. Astfel nu cred ca vanzatorii de iluzii gen cresterea strutilor trebuiau opriti ci era suficient sa existe surse de informare oficiale cu calcule clare de rentabilitate si investitii ca o contrapondere la informatiile eronate vehiculate de catre vanzatorii de iluzii. Informatia de acest gen nu trebuie sa coste bani fiindca atunci devine prohibita si nu-si mai atinge scopul !
    Eu punctez doar unele lucruri in speranta ca oamenii care citesc isi vor pune intrebari ,iar pentru raspunsuri trimit la "Tei" [cartidintei], la blogul Irinei ce iarasi nu cred ca este de acord cu ideea de confiscare a informatiei [ce urmeaza sa fie data apoi profanilor cu picatura contra cost], la exemplul sotilor Iordache ce reusesc sa-i smulga pamantului profit , amintint la sfarsit si de mine, ori altii ca mine ,care nu cred ca la tara e obligatoriu sa traim din munca pamantului daca avem alte competente si iubim natura in forma sa originara , neparcelata
    In concluzie , incerc fara urma de aroganta sau rea vointa sa determin oamenii sa-si puna intrebari si poate sa afle ca roz-ul [ la vie en rose] e o combinatie de alb si rosu din care prima culoare ar putea fi un simbol al puritatii si un cumul de calitati [tot spectrul culorilor inclus], pe cand rosul implica pasiune ,energie , dorinta ,ambitie poate si in final viata , nu vise. Gramajul celor doua ingrediente este dupa "Cum va place" , insa retelele vandute de catre cei cu strutii cu timiteri la culoarea in discutie nu a data niciodata decat un gri murdar.
    Comoditatea ingerarii unei retete in schimbul cautarii si informarii ,a calculelor proprii, e calea cea mai sigura catre "indigestie"
    Daca macar un singur om care are banii in casa si e in cautarea unei cai de a-i investi a hotarat ca trebuie sa se informeze mult mai bine inainte de a-i cheltui datorita mesajelor de fata precum si a postarii initiale eu ma consider fericit !
    O zi buna cu mult spor sa aveti si dumneavoastra. Pentru mine chiar e o zi speciala fiindca astazi am capatat si calificarea de tamplar , viitor confectioner de stupi [cutii] pentru mine dar si pentru altii.

    RăspundețiȘtergere