Translate

miercuri, iunie 4

Sfaturi pentru mine insumi

Acum, dupa 11 ani de viata la tara ma gandesc uneorii  ca tare asi fi vrut sa-mi fi putut spune  mie cel din 2003 cateva lucruri. Sigur ca viata in natura e frumoasa dar putea sa fie si mai frumoasa si mai linistita daca stiam de la-nceput cateva  lucruri esentiale .
 Daca ar fi sa am timp suficient asi scrie toate cele 100 aliniate cu titlul de sfaturi , insa tinand cont de faptul ca primele 90 au practic acelasi text am sa ma limitez :

1-90    TOTUL TREBUIE FACUT CU FORTE PROPRII      Sigur ca asa am crezut si in urma cu 11 ani numai ca in timp am cedat. Am facut compromisuri , am acceptat , nu am avut bani ca sa ma dotez corespunzator pentru o anumita treaba , nu am mai avut rabdare , ...dar am platit cu varf si-ndesat la fiecare "alunecare". Asa se face ca transportul lemnelor pe noi ne costa de 3-6 ori mai mult decat pe ceilalti si atunci cand cumparam lemne pe incredere trebuia sa bagam uneori in soba ceva ce semana cu bureti putrezi plini cu apa. Tinand cont de aceasta realitate va spun sincer ca am ras careva secunde in hohote atunci cand cineva a intrebat la "Incalzire centrala ieftina home made" despre soba "racheta" care are nevoie de lemn de calitate si fara cioturi ce i-ar putea deranja coborarea lenta spre focar. Ar mai fi de mentionat si faptul ca probabilele depuneri de gudron datorate "calitatii" lemnului la care aveam eu acces in primii ani, din partea mai rece a sobei, nu ar mai putea fi curatate niciodata fara demolare. Apoi, daca aerul cald rezultat in urma arderii ar trece prin tubulaturile aflate sub un pat pentru a-l incalzi ,ar trebui sa-l demolam si pe acesta la fiecare curatare a tubulaturii de evacuare.Lucrurile nu sant f. diferite nici acum cand folosesc lemn de tei, verde.
Intrebarea in sine era legitima insa realitatile "din teren" faceau ideea ridicola.

Acum mergem si ne cumparam singuri lemnul de la ocolul silvic [ am renuntat la incredere ] , il alegem atunci cand se poate si de curand am cumparat o remorca [ renuntand la unele convingeri] ce ne va ajuta la transport inlocuind "ochii roata" ca si preturile dedicate ale carutasilor si taietorilor cu drujba. [avem drujba electrica]
Lista motivelor pentru care apelarea la localnici pentru diverse servicii e inacceptabila reiese din celelalte postari de pe blog ,asta fiind si motivul pentru care nu le voi relua aici..

Scurta lista cu dotari minime ale proaspatului mutat  la tara [daca-l tin buzunarele]:
-Masina puternica ,avand consum mic si piese ieftine , fiabila , pe care sa o puteti lasa oriunde fara teama ca ar putea tenta, reparabila cu forte proprii !!! De ex: VW Golf  2 / 1,6 Diessel   [500-800 E , cu taxa achitata] .Eu  am un Aro 10 care e posibil ca in viitor sa primeasca un motor diessel de Golf 2.
-Remorca de minim 500 kg. [10-15mil -SH] Utilaj" pe care l-am detestat multa vreme dar care e de preferat  "ingerintei in treburile interne ale curtii" din partea carutasilor. Motoreta tatalui meu a disparut din curte la 1 zi dupa o astfel de vizita nedorita.
-Betoniera. Ideal =135 -165 l. Daca e mai mica nu prea va ajuta ,daca e mai mare costa mult si inchideti bani intr-un utilaj care va petrece cel mai mult timp stand degeaba, fiindca nu construiti tot timpul [4-5 mil SH]
Roaba 85l   [1,2mil noua,zincata ,usoara ,cu roata de cauciuc]
-Motocultor cu accesorii .  Noi avem acum un Quantum 650 cu motor in 4 timpi Briggs&;Stratton de 6cp, ce ar fi eliminat nevoia de tractor atunci cand am plantat in toata curtea lucerna cu rolul de a revigora pamantul. [7-8 mil SH/22mil nou]
-Flex "de mana" 500w/115 diametrul discului [50- 400 ron] si unul de 1500-2000w[100-400 ron],bormasina [60 ron], aparat de sudura [200 ron]
-Rotopercutor 1500w [gauri in beton - pardoseala /prispa] 150ron
-Burghiu manual pentru pamant cu diametrul de 125mm. Cu el se fac gauri pentru stalpi de gard sau pentru plantat copaci.[60 ron]
-Aparat de masura electric , pistol de lipit si fludor , [50 ron]
-Scule de gradina ,scule de lacatuserie si mecanica, zugravit , zidit , vopsit, instalatii sanitare [100-500 ron]
-Un abrict cu circular pe acelas ax e un minim pentru prelucrarea lemnului [eu l-am construit in prima luna de sedere la tara] Eu am platit in 2003- 1,2 mil pe ax si materiale,acum e aprox 5mil.
Facand un calcul sumar rezulta ca e vorba de o suma sub 10 000ron [pretul independentei ! ]
 Multe dintre astea le aveam deja in 2003 dar ar fi fost imposibil sa ma convinga atunci altcineva, decat eu insumi cel de peste timp, sa cumpar remorca ,de ex.
Sigur ca trebuie sa stim sa folosim uneltele, dar astea se invata in timp daca exista interes si motivatie.

Eram sa uit ! F. important si strict necesar Ukulele soprano din lemn [nu placaj] , avand mecanisme cu angrenaj [celelalte scapa] si culoare inchisa. [treaba de gust !]

Urmatoarele 10 sfaturi pe care mi le-asi fi dat mie insumi  au doar  rolul de a-l intari pe primul , dar sant greu  de pus in practica si ma gandesc ca e mai simplu daca le aflu singur in timp. In fond am 10 -11 ani la dispozitie iar esentialul l-am spus deja.prin sfatul 1. Sigur ca mutarea la tara se poate intampla si altfel , dar nu  in cazul meu !

Restul e doar lucru , aer curat, pescuit, cantat la ukulele  si mai multe plimbari pe munte. La tara zilele ploioase lasa urme bune pe camp ,cele insorite lasa urme frumoase in suflet , asa ca oricum ar fi putem numai sa castigam doar ca e nevoie de experienta nemijlocita ca sa acceptam asta.
Rudele si prietenii insa, lasati in valtoarea urbana, in timp, nu ne vor mai intelege limba si e  mai bine poate sa evitam subiectul "viata la tara," chiar daca astfel se pot naste arogante din neintelegeri.
 E mai simplu asa... si mai multa liniste.














9 comentarii:

  1. Buna dimineata, bune si folositoare sfaturi. Nu stiu cum se face dar, "traim in Romania si asta ne mananca toti banii", ca subiectul incredere in vecini si prieteni la noi isi cam pierde conotatia cand e vorba de munca sau diverse servicii. Si noi ne-am lovit cam de probleme asemanatoare cu "increderea", fie ca a fost vorba de zile de munca sau diverse servicii, in conditiile in care pretul pe care-l ofeream era aproape dublu fata de ceilalti vecini asa ca, am renuntat si preferem sa ne limitam la ce putem rezolva singuri - concluzia, munca de calitate si servicii mai bune cu economie de bani.
    Sa aveti o vara frumoasa plina de spor si roade bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneam intr-un raspuns mai amplu [pe care l-am sters fiindca era prea dur -chiar daca adevarat! ], ca modul in care santem tratati noi cei popositi la sat de catre localnici este asemanator pe tot cuprinsul tarii. Asta poate constitui in sfarsit un reper de specificitate pentru romanismul rural actual ce altfel se remarca doar printr-un spirit mimetic alterat doar de scapari ale memoriei ce impiedica copierea milimetrica. Unii numesc aceste scapari- originalitate !
      Toate cele bune

      Ștergere
  2. Interesant blog ! Ma bucur ca l-am descoperit !

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare rau, ca ati sters postarea " B110GL "....! Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am gandit ca e posibil sa fac rau celui ce are acest numar la masina si am inceput sa am indoieli ca am retinut corect numarul,iar intentia mea era sa critic, sa semnalez [nu sa pedepsesc],in speranta ca unii dintre cei care fac astfel de lucruri vor renunta la ele si vor gasi o alta rezolvare mai umana.
    Si mie imi pare rau cand sterg o postare.
    Multumesc pentru mesaj.

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea " poate numarul trebuia sters ...dar mesajul trebuia promovat ! Eu sunt din Vrancea de loc ...si "transhumanta" asta, e o practica mai peste tot ! Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  6. am compresor dar probabil l-am omis din lista

    RăspundețiȘtergere