Translate

miercuri, octombrie 2

Apa calda si scena".

Prezenta apei calde vara poate parea optionala si determinata de mai multi factori cum ar fi : practicarea yoga dupa ureche, "inghitirea galustii" cu dusurile cat mai reci menite sa ne intareasca sanatatea [ce apare in carti cu rolul de a echilibra balanta de plati a autorului] ,economia de bani sau imaginile de pe you tube cu rusii care intra in lacuri inghetate [ei trec intai pe la sauna ,fac asta de generatii,iar vodca lor nu cred ca e ca aia din supermarket] ,ori poate necunoasterea suficienta a celui mai simplu mod de a o obtine. [apa calda ! ,..nu votca ]
Iarna insa treaba devine serioasa. Chiar si cei mai "energetici" dintre noi parasesc cetatile dacice pentru a se retrage pe la casele lor unde au un nou guru = Boilerul !
Ei bine despre acest aparat am sa spun unele lucruri pe care asi fi vrut si eu sa le stiu atunci cand m-am mutat la tara. Excluzand boilerul instant care nici in cele mai bune conditii nu are suficienta putere pentru a produce un jet de apa calda multumitor iarna, ma voi referi doar la cel cu rezervor .
Indiferent de fabricant, boilerul e compus dintr-un rezervor ,o rezistenta electrica si un termostat.
Rezervorul poate fi cu protectie catodica si anod consumabil. Mai simplu spus, in componenta rezistentei intra si o bara metalica ce consumanduse innoieste continu suprafata interioara a rezervorului sub actiunea curentului electric.
Sant rezervoare din cupru ,emailate ,zincate sau din inox [eu nu am vazut inca asa ceva],ce nu au nevoie de o alta protectie anticoroziva.
Apa rece intra intotdeauna in partea inferioara a rezervorului , indiferent daca tevile de racordare sant deasupra sau dedesubt [se monteaza deasupra chiuvetei sau la nivelul solului],iar apa calda este colectata de la partea superioara a bazinului.
Apa in rezervor in timpul incalzirii se stratifica",cea calda urcand la partea superioara iar cea rece ramanand jos.
Pentru ca atunci cand apa rece intra cu presiune in boiler [cand il folosim],sa nu urce vertical in stratul superior teava de apa rece are un fel de capac" ce indreapta curentul in lateral
Atasez doua desene cu interiorul celor doua tipuri constructive :





Dupa cum va puteti da seama daca vrem ca un boiler destinat montarii pe perete sa fie asezat pe sol in pozitie rasturnata [cu tevile in sus ] va fi nevoie sa inversam racordurile astfel apa rece intrand pe unde iesea apa calda si invers. Conteaza si pozitia rezistentei electrice ce e bine sa nu ajunga la partea superioara a bazinului.
Ar mai fi un amanunt f. important ! Daca boilerul e vechi sau SH,trebuie neaparat desfacut si curatat. Ieri am facut aceasta operatie la unul de 30 de litri cu vechimea in serviciu de 10 ani si am scos formatiuni de calcar care ocupau 1/3 din volumul bazinului [nu exagerez],iar pe rezistenta stratul era de 2-3mm grosime. Consumul masurat pentru aceiasi temperatura a apei crescuse cu 30% [masurat prin priza cu contoar -se gaseste pe Okazii],iar volumul de apa calda scazuse devenind insuficient pentru dus.

Un mod oficial" de calcul al capacitatii boilerului destinat dusului ,care sa tina cont si de obiceiuri sau personalitate, nu exista.
Eu va propun insa o metoda sigura de a afla rezultatul corect chiar si pentru tenorii de camera de baie ce rapiti de insiruirea ariilor interpretate sub dus ,uita ca apa calda costa si e limitata.

-Facem dus intr-o locatie cu cada de baie ce are dopul de la scurgere pus, masurand in prealabil temperatura convenabila a apei.
Dupa ce s-au stins si ultimile ecouri ale aplauzelor, cu un vas a carui capacitate o stim, luam apa din cada si o aruncam la chiuveta sau toaleta afland astfel volumul total.
Apoi stiind ca apa de la boiler ajunge la 50-60 grade maxim,iar cea de la canal are 15[iarna]-20 grade ,facem media valorilor mai mici[cele de iarna] 15+50:2=32,5 grade [in proportii egale apa rece+calda= temp. insuficienta]
Temperatura optima va fi probabil 42 grade.
Apoi socotim:
Ex : 40litri x 15 grade =600 [A]
Apoi: 40 litri x 42 grade= 1680 [B]
50grade - 15 grade = 35 [D]

Facem apoi diferenta dintre B si A [1680 - 600] si obtinem un rezultat de 1080 = [E].

Impartim E la D si obtinem numarul de litri de apa la 50 grade necesari din totalul de 40.
Astfel, 1080 : 35 = 30 litri [rotunjit]
Vom avea deci nevoie de un boiler cu capacitatea de 30 litri pentru o persoana. Apoi, dupa 25 min, apa din boiler e iarasi calda. Noi avem un astfel de boiler cu aceasta capacitate si e suficinta.
O singura data ,un prieten care a venit in vizita de la oras a reusit cu 30 de litri de apa fierbinte sa finalizeze abia sapunitul si ne mai miram de ce se platesc sume astronomice pe intretinere la bloc.

Pentru alte valori refaceti calculul. Pentru cei care nu reusesc ,.dati problema spre rezolvare copilului daca e la gimnaziu si apoi ii puteti spune ca ati vrut sa-l testati "}}

[exista si alte moduri de calcul,dar cred ca asta e cel mai simplu]
Inca un pont : Ventilatie la baie !! Aburul scade calitatile acustice ale incaperii :}}

Exemple de pe "net de oameni care au rezolvat toate aceste probleme:



7 comentarii:

  1. Felicitari pentru cat sunteti de ordonat si calculat ! Nu imi explic cum reusiti sa imbinati stilul practic (calcule matematice, aptitudini concrete de a pune efectiv in practica scheme, schite...) cu stilul de visator (daca nu ma insel ati scris ca sunteti pasionat de foto). De unde va vine dorinta asta arzatoare de a intreprinde mereu si mereu altceva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru cuvintele frumoase.
    Fotografia a fost meseria mea pana m-am mutat la tara si e un domeniu in care se imbina abilitatile tehnice cu poezia si cu rigurozitatea lucrului in laborator.
    Se pare ca de aici mi se trage. Deformatie profesionala in toata regula :}}
    Altfel, cred ca am aceleasi preocupari ca si cei mai multi dintre barbati numai ca eu am hotarat sa impartasesc din cele ce stiu pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pasiunea pentru fotografie a disparut ? Nu doriti sa ne aratati si noua cateva '' clipe" din paradisul care va inconjoara, cand aveti timp, va rugam frumos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare rau, am sa va dezamagesc, dar singurul lucru ce a ramas pentru mine din acest domeniu e o cutie de pantofi plina pe jumatate cu filme din primii ani ai nostri pe aceste meleaguri, nici unul developat. Incet ,incet am vandut majoritatea aparatelor plus tot ce tinea de laboratorul foto. Practic am ani de cand nu am mai facut un cadru, in parte fiindca traim chiar noi intr-un cadru viu , mereu in schimbare, mereu uimitor si totodata la indemana . E cumva ca jazz-ul care ne poate purta intr-un univers undeva sus de tot daca-l ascultam pe viu , traind imprevizibilul frazelor muzicale modelate de talentul si virtuozitatea muzicienilor, in comparatie cu o inregistrare. Daca "Octombrie Song' al lui Johnny Raducanu pastreaza in inregistrare atata emotie , sa ne imaginam un moment cum trebuie sa fi fost in sala , facand parte dintr-un public mereu uimit de nerepetitivul si poate irepetabilul artist roman.






    .
    .
    .
    .
    iar apoi,.................In ultima perioada a activitatii mele ca fotograf ,pe langa orele de la scoala de arta ,am fost nevoit sa fac fotografii la cateva nunti si inca nu am scapat de dezgustul creat de acea adunatura de oameni animati de bautura sa dantuie, cu sau fara pui fript tinut deasupra capului , chiuind si testand continu rezistenta podelei, cu femei avand multe kg. in plus cocotate pe tocuri cui si purtand coafuri ce se desfaceau datorita zgaltaielii, manevrate" de barbati ,.[mai bine tac]....de barbati.Totul intr-o atmosfera de sudoare ce devenea imediat vizibila daca renuntau la sacourile ce oricum nu se asezau in nici un fel pe ei , intaratati de un fond sonor de nedescris [ca gen si intensitate]

    RăspundețiȘtergere
  5. La cate detalii mi-ati dat imi dau seama de dezgustul care v-a cuprins si v-a determinat sa mai puneti mana pe aparatul foto, va compatimesc, dar in acelasi timp nu m-am putut abtine... am ras cu lacrimi, la comentariile de mai sus, mi-am adus aminte de faza cu puiul din filmul " Petrecerea" din 1968 cu Peter Sellers. Imi cer scuze ...dar ati facut o descriere perfecta .Aveti un adevarat talent de scriitor ! Asteptam in continuare alte articole, bineinteles, in limita timpului dvs disponibil.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Ge Stu. Multumesc pentru intelegere. Am stat ceva timp pe ganduri daca sa scriu adevarul gol golut,sau doar sa incerc sa evit situatia. Ma temeam de reactiile vehemente ce ar putea apare visavis de o astfel de atitudine fata de traditiile si obiceiurile noastre ale romanilor pe care eu nu le agreez deloc.
    Am avut noroc. Insa raspunsul tau a generat reverberatii conforme principiului cauzei si efectului avand in final ca efect incurajarea mea pentru a scrie "articolul" urmator cu lucruri ce-mi stateau de mult pe limba , chiar daca nu au prea mare legatura cu tema blog-ului

    RăspundețiȘtergere
  7. la naiba! nouă ne trebe 60l/cap de săpunit!!!

    RăspundețiȘtergere