Translate

sâmbătă, august 1

Soba/centrala-racheta 3

   Centrala cu functionare de tip soba racheta se afla in constructie. A trebuit sa regandesc proiectul datorita costurilor materialelor pe care nu le-am mai gasit la fier vechi . Doar pentru o teava de 219mm diametru si lungime de 750mm [exteriorul bazinului]  m-i s-au cerut sume intre 500 si 700 ron  ,in Galati ,la intermediarii de tevi folosite ce au anunturi pe OLX..

Pana la urma am refolosit o teava pe care o aveam dar care a trebuit recompusa din bucati si care a devenit corpul unui nou proiect ,imperfect, dar mai ieftin si mai simplu.. Astfel costul total se ridica la aprox 300 lei ,inclusiv electrozii si discurile pentru flex.
Tablele necesare pentru aceasta constructie se pot vedea in desenul de mai jos . In plus mai sant necesare doua bucati de burlan [iesiri horn]  de  " fi" 120mm cu grosimea peretelui de 2mm si lungime de 100mm fiecare [eu le-am facut din tabla dreapta de 2mm indoita la ciocan] si capacele rotunde din tabla de 6mm plus picioarele sobei

Tablele din partea stanga a desenului si a fotografiei, sant pentru bazin [serpentina] , iar celelalte sant pentru focar ,cenusar.
Au costat 28E+tva si transport , comandate pe  olx  de la userul  "debitaretabla.ro"
Electrozii folositi pentru bazin sint E 6013 de 2,5 mm, cumparati de la Dedeman 

Corpul sobei era gata de cateva zile cand au sosit tablele comandate si nu am rezistat tentatiei de a-l da cu bronz intre timp. Asi fi vrut ca soba sa fie neagra insa vopseaua pentru tobe de esapament face miros urat in casa cand soba se incalzeste si in plus se scorojejte repede , asa ca bronzul a ramas singura posibilitate.
mai sus se vad focarul si cenusarul finalizate

Corpul centralei /racheta finalizat si amplasat pentru teste in locul centralei clasice. Mai am de facut cazanul si racordarea la instalatia de calorifere cu  functionare prin gravitatie.

4 comentarii:

 1. Buna ziua citesc de ceva timp pe blogul dvstra siimi sunteti d mare ajutor .am o intrebare .d ex as putea sa folosesc 2butelii rusesti ptr constructia corpului sobei racheta? !e destul d groasa sau trebuie si mai groasa???

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua si multumesc pentru apreciere. Butelia rusesca are 3mm grosime la tabla si e suficient de groasa pentru o soba de tip racheta. Doua butelii insa , ..puse cap la cab ,banuiesc, e prea mult. Canalul ascendent al zonei de ardere mai lung de 7 X diametrul [opinie pers. rezultata din probele facute inainte de constructie],consuma flacara in interiorul sau rezultand o scadere a randamentului.

  RăspundețiȘtergere
 3. buna ziua de unde as putea cumpăra una ca nu am aparatura să-l fac si sincer nici nu as vrea sa stric ceva ! vreau sa cumpăr una gata făcută de unde as putea ?? sau se oferă cineva sami facă ??

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua. Postarile de pe acest blog se adreseaza in principal celor care au dorinta de a construi in regie proprie si nu intentionez sa obtin profit din asta ,asa ca nu construiesc la cerere. Dar exista o firma in Sf. Gheorghe ,Ariadne Impex SRL, care produce si comercializeaza centrale cu ardere de tip racheta. Au clip-uri cu centrala pe you tube. Nu cunosc pe nimeni de acolo si nu am telefonul de contact dar cu o simpla cautare pe net ...

  RăspundețiȘtergere