Translate

sâmbătă, august 1

Soba/centrala-racheta 3

   Centrala cu functionare de tip soba racheta se afla in constructie. A trebuit sa regandesc proiectul datorita costurilor materialelor pe care nu le-am mai gasit la fier vechi . Doar pentru o teava de 219mm diametru si lungime de 750mm [exteriorul bazinului]  m-i s-au cerut sume intre 500 si 700 ron  ,in Galati ,la intermediarii de tevi folosite ce au anunturi pe OLX..

Pana la urma am refolosit o teava pe care o aveam dar care a trebuit recompusa din bucati si care a devenit corpul unui nou proiect ,imperfect, dar mai ieftin si mai simplu.. Astfel costul total se ridica la aprox 300 lei ,inclusiv electrozii si discurile pentru flex.




Tablele necesare pentru aceasta constructie se pot vedea in desenul de mai jos . In plus mai sant necesare doua bucati de burlan [iesiri horn]  de  " fi" 120mm cu grosimea peretelui de 2mm si lungime de 100mm fiecare [eu le-am facut din tabla dreapta de 2mm indoita la ciocan] si capacele rotunde din tabla de 6mm plus picioarele sobei





Tablele din partea stanga a desenului si a fotografiei, sant pentru bazin [serpentina] , iar celelalte sant pentru focar ,cenusar.
Au costat 28E+tva si transport , comandate pe  olx  de la userul  "debitaretabla.ro"
Electrozii folositi pentru bazin sint E 6013 de 2,5 mm, cumparati de la Dedeman 





Corpul sobei era gata de cateva zile cand au sosit tablele comandate si nu am rezistat tentatiei de a-l da cu bronz intre timp. Asi fi vrut ca soba sa fie neagra insa vopseaua pentru tobe de esapament face miros urat in casa cand soba se incalzeste si in plus se scorojejte repede , asa ca bronzul a ramas singura posibilitate.




mai sus se vad focarul si cenusarul finalizate

Corpul centralei /racheta finalizat si amplasat pentru teste in locul centralei clasice. Mai am de facut cazanul si racordarea la instalatia de calorifere cu  functionare prin gravitatie.

18 comentarii:

  1. Buna ziua citesc de ceva timp pe blogul dvstra siimi sunteti d mare ajutor .am o intrebare .d ex as putea sa folosesc 2butelii rusesti ptr constructia corpului sobei racheta? !e destul d groasa sau trebuie si mai groasa???

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua si multumesc pentru apreciere. Butelia rusesca are 3mm grosime la tabla si e suficient de groasa pentru o soba de tip racheta. Doua butelii insa , ..puse cap la cab ,banuiesc, e prea mult. Canalul ascendent al zonei de ardere mai lung de 7 X diametrul [opinie pers. rezultata din probele facute inainte de constructie],consuma flacara in interiorul sau rezultand o scadere a randamentului.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua de unde as putea cumpăra una ca nu am aparatura să-l fac si sincer nici nu as vrea sa stric ceva ! vreau sa cumpăr una gata făcută de unde as putea ?? sau se oferă cineva sami facă ??

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua. Postarile de pe acest blog se adreseaza in principal celor care au dorinta de a construi in regie proprie si nu intentionez sa obtin profit din asta ,asa ca nu construiesc la cerere. Dar exista o firma in Sf. Gheorghe ,Ariadne Impex SRL, care produce si comercializeaza centrale cu ardere de tip racheta. Au clip-uri cu centrala pe you tube. Nu cunosc pe nimeni de acolo si nu am telefonul de contact dar cu o simpla cautare pe net ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Nisculescu si d-le Pall Arpad sinteti o binecuvintare pentru oamenii mai ales din mediul rural, pentru ca doriti sa va impartasiti cunostintele despre sobele racheta tuturor acelora care vor sa devina aproape independenti energetic.De ce sa consum gaze care o sa fie din ce in ce mai scumpe si sa nu cunsum lemne care sint mult mai accesibile in mediul rural (bine inteles acolo unde nu sint gaze). Am aflat cu totii ca ,,,consumul de lemne intr-o soba racheta este cu mult mai mic decit intr-o soba clasica de teracota etc. Banii pe care ii cheltuim cu caldura pe timp de iarna pentru o soba clasica se va reduce la jumatate si chiar mai mult atunci cind folosim pentru incalzirea casei si a apei menajere o soba racheta cu serpentina. Este la indemina noastra sa construim o soba racheta, iar informatiile sint pe internet. Un prieten care are calculator sau laptop va poate ajuta in acest sens. Pleduaria in acest sens poate continua mult si nu vreau sa va plictisesc. Tot ce am scris aici stiu ca este cunoscut de foarte multa lume. Sta in puterea noastra sa traim sanatos si sa cheltuim mult mai putini bani cu caldura. Va urez sanatate si succes in toate activitatile practice pe care le veti face. Amin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc domnule Oprea. Acum 14 ani cand locuiam la bloc nu-mi imaginam ca ma vor interesa vreodata sobele de vreun fel. Odata cu mutarea la tara insa lucrurile s-au schimbat. La acea vreme nu exista internetul in forma de astazi. Pentru a gasi casa a trebuit sa colindam 5 judete. Pentru sobele , centralele pe care le-am contruit a trebuit sa experimentez. Acum insa informariile pe care le postez aici au rolul de a scurta drumul spre succes al oricui doreste sa construiasca o instalatie de incalzire fara dependenta de energia electrica.[termosifon , soba/centrala racheta si altele]
    Pot urmari pe blog numarul de vizualizari si locatiile. Stiu astfel ca acest fel de incalzire economic creaza interes pretutindeni pe planeta.
    Oamenii cred ca soba racheta e o inventie americana insa eu va spun ca in Buzau exista poate de secole sobe de caramida cu zona de ardere ingustata ce marind viteza aerului duce la o ardere f buna.
    Nu e nimic nou ci doar actualizat.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua domnule Nisculescu!
    Gestul dvs.de a impartasi si altora cunostintele este admirabil.Un lucru as vrea sa adaug:SIGURANTA INAINTE DE TOATE! La acest capitol poate ca ar fi bine sa amintim ca la instalatiile inchise,presurizate,deci cu circulatie fortata(cu pompa) este vital a se monta supapa de siguranta adecvata presiunii de lucru a instalatiei precum si un vas de expansiune corelat cu volumul de lichid din instalatie,pentru a preveni situatii catastrofale. Personal,vreau sa experimentez un focar gen racheta la care sa-i atasez un schimbator de caldura cu pereti dubli,printre care sa circule apa.Practic butoiul intors va fi inlocuit de doua butelii,una in interiorul celeilalte,spatiul astfel creeat fiind circulat de agentul termic.La partea de jos a buteliilor va fi introdus tubul J alcatuind focarul.Din pacate timpul este cel mai mare obstacol.Pana atunci urmaresc cu placere realizarile dvs.si alor ceilalti in domeniul sobei racheta .Va multumesc inca o data ca impartasiti si cu altii cunostintele acumulate de dvs,un gest destul de rar in aceste timpuri si va doresc succes in ce intreprindeti si multa sanatate! CatalinB

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru mesaj domnule Catalin. Aveti dreptate in privinta dimensionarii vasului de expansiune al unei instalatii de incalzire presurizata. Volumul sau liber trebuie sa fie mai mare decat surplusul de volum al agentului termic incalzit [dilatat]. Se poate calcula usor insa banuiesc ca exista tabele cu aceste date.
    Cu supapa de siguranta e insa o problema fiindca imbatranirea sa poate duce la explozia cazanului asa cum s-a intamplat recent unui vecin al meu. Poate ar fi bine sa existe la o instalatie doua astfel de supape ori sa se inlocuiasca anual cea existenta.
    Oricum "siguranta inainte de toate" cum spune-ti ! Eu prefer instalatia cu functionare prin termosifon,nepresurizata si pentru faptul ca elimina total posibilitatea unui accident de acest fel.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua.
    Am realizat o soba racheta dar care are o problema. Focarul (J-ul) testat separat functioneaza bine. Tunelul de ardere este profil 200x100 + caramizi refractare => sectiune 120x70. Tubul de ridicare este teava de 140mm. Tubul exterior este teava de 220mm. evacuarea este de 140mm. Cand pun "clopotul", soba nu mai trage bine. Functionarea cu peleti este relativ buna (satisfacatoare). Ar trebui cumva sa schimb dimensiunea clopotului? (sa pun corp de butelie de 300?)

    P.S. In Galati am cumparat teava de 219 diametru si 5mm grosime la pret de 95ron/metru liniar.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. Schimbati canalul ascendent , teava de 140 cu una de 110-120mm.
    Sectiunea focarului e prea mica pentru canalul ascendent. In focar aveti 84cmp iar in canalul ascendent peste 150cmp. Focarul e bine sa fie cu pana la 20% mai mic. Acolo [in focar] in timpul arderii de aduna cenusa ingustand si mai mult locul. Tot ce ati facut e f bun cu acesta exceptie.
    Spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  11. Am avut inainte teava de 110 si nu mergea asa bine J-ul. Cu teava de 140 trage mai bine. Am facut test si fara caramida refractara...adica am lasat 200x70. Cu peleti trage bininisor (in schimb ramane cenusa cam multa), cu lemn nu prea trage bine. Lungimea tunelului de ardere este de circa 100mm-110mm. M-a gandesc ca atunci cand o sa instalez si o serpentina de cupru, nu o sa mai ramana prea mult spatiu intre tubul ridicator si clopotul exterior.
    Multumesc pentru informatie.

    RăspundețiȘtergere
  12. O adaugare. Iesirea hornului este in partea de jos nu sus ca in foto la dumenavoastra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Centrala mea nu are iesirea normala a gazelor sus ci in partea de jos . Priza de sus e pentru aprindere usoara.

      Ștergere
  13. In acest caz sant mai multe nereguli in proect. Pteti citi postarile in care descriu constructia sau puteti face o scghitya trimisa la lniscu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut! Ieșirea burlanului in partea nordică unde bate vântul mai tot timpul este ok? Fără subarul de sub bazin am sa întâmpine dificultăți la aprindere ? Unde sa poziționez turul și returul pe bazin ? Ce pompa de recirculare folositi ? Menționez că soba e construita din datele dv.

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut. Spatele casei mele e spre nord.Acolo e si burlanul. Fara subarul de la bazin vor fi unele probleme pe timp ploios sau cu ceata cand tirajul se stabileste mai greu.
    Intrarea bazinului trebuie sa fie in punctul cel mai coborat iar iesirea in cel mai ridicat.
    Orice pompa e buna

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut. Spatele casei mele e spre nord.Acolo e si burlanul. Fara subarul de la bazin vor fi unele probleme pe timp ploios sau cu ceata cand tirajul se stabileste mai greu.
    Intrarea bazinului trebuie sa fie in punctul cel mai coborat iar iesirea in cel mai ridicat.
    Orice pompa e buna

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut. Spatele casei mele e spre nord.Acolo e si burlanul. Fara subarul de la bazin vor fi unele probleme pe timp ploios sau cu ceata cand tirajul se stabileste mai greu.
    Intrarea bazinului trebuie sa fie in punctul cel mai coborat iar iesirea in cel mai ridicat.
    Orice pompa e buna

    RăspundețiȘtergere