Translate

miercuri, decembrie 23

Posibile solutii-2 Procedura votului.

In aceasta postare am sa punctez procedura si avantajele sistemului de vot pe ministere:

- Ar fi un singur buletin de vot ce va cuprinde lista partidelor si a ministerelor in sistem grila.
 -Nici un partid nu poate avea doua ministere
-Parlamentarii vor proveni in numar egal din randurile fiecaruia dintre partidele ce au castigat un minister.
-Primul ministru e ales de parlament.

                                            Asta e tot.
                                            Acum am sa explic avantajele asa cum le vad eu :

-Posibilitatea ca votul sa fie anulat daca se voteaza acelas partid la doua ministere obliga alegatorul la un minim interes si informare in legatura cu alegerile. Votul ramane universal insa cei complet dezinteresati de subiect si care au votat pana acum la intamplare au sansa sa-si invalideze singuri votul. Sacosile electorale merg atunci cand e totuna pentru elegatori cui dau votul, insa daca se pune problema unei minime informari ar putea sa apara optiuni bazate pe alte criterii decat  franzela. Oricum va fi f. greu celui cu sacosile sa explice chefliilor cum sa voteze pentru el daca acestia nu au deja o baza de cunostinte in domeniu , asa ca acest obicei ar putea sa dispara de la sine.
Nevoia de informare a alegatorului pentru a nu-si pierde votul poate genera o anumita mandrie provenita din exercitarea unui drept constitutional in cunostinta de cauza iar asta poate duce in timp la crearea unei culturi politice pentru electoratul romanesc

-Faptul ca un partid poate avea doar un minister ar duce la schimbarea radicala a scenei politice romanesti. Partidele mamut care pot influenta justitia sau deturna rezultatul alegerilor nu vor mai avea sens [dar nu le impiedica nici o lege sa existe daca vor] cand miza se reduce la un singur minister. Locul lor va fi luat de grupari politice mai mici ce vor putea fi infiintate si de cei care nu au putere financiara si nici nu sant sustinuti de magnati din simplul motiv ca nu au destula influenta pentru a servi intereselor acestora.
Vor putea astfel avea acces la functii de decizie si oameni care nu-si doresc asta pentru a se imbogati.
  
-Vor putea aparea forumuri de dezbateri la nivel national fiindca opiniile oamenilor ar putea conta pentru o formatiune politica mica ,in contrast cu opacitatea partidelor mari.
Legatura dintre electori si politicieni va fi cu totul alta cand discutia se poarta de la egal la egal si nu de la om de rand la mogul cu functie politica
-Protestele ,daca apar,... vor conta !

Vor fi probabil mai multe partide politice decat avem astazi , insa cheltuiala cu ele ar fi cu siguranta mai mica decat pagubele provocate de politicienii cu dosare penale ce provin din randurile partidelor mari care se comporta in tara asta ca pe propria mosie datorita influentei pe care o au in toate sferele vietii romanesti.
-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu