Translate

miercuri, decembrie 23

Posibile solutii-2 Procedura votului.

In aceasta postare am sa punctez procedura si avantajele sistemului de vot pe ministere:

- Ar fi un singur buletin de vot ce va cuprinde lista partidelor si a ministerelor in sistem grila.
 -Nici un partid nu poate avea doua ministere
-Parlamentarii vor proveni in numar egal din randurile fiecaruia dintre partidele ce au castigat un minister.
-Primul ministru e ales de parlament.

                                            Asta e tot.
                                            Acum am sa explic avantajele asa cum le vad eu :

-Posibilitatea ca votul sa fie anulat daca se voteaza acelas partid la doua ministere obliga alegatorul la un minim interes si informare in legatura cu alegerile. Votul ramane universal insa cei complet dezinteresati de subiect si care au votat pana acum la intamplare au sansa sa-si invalideze singuri votul. Sacosile electorale merg atunci cand e totuna pentru elegatori cui dau votul, insa daca se pune problema unei minime informari ar putea sa apara optiuni bazate pe alte criterii decat  franzela. Oricum va fi f. greu celui cu sacosile sa explice chefliilor cum sa voteze pentru el daca acestia nu au deja o baza de cunostinte in domeniu , asa ca acest obicei ar putea sa dispara de la sine.
Nevoia de informare a alegatorului pentru a nu-si pierde votul poate genera o anumita mandrie provenita din exercitarea unui drept constitutional in cunostinta de cauza iar asta poate duce in timp la crearea unei culturi politice pentru electoratul romanesc

-Faptul ca un partid poate avea doar un minister ar duce la schimbarea radicala a scenei politice romanesti. Partidele mamut care pot influenta justitia sau deturna rezultatul alegerilor nu vor mai avea sens [dar nu le impiedica nici o lege sa existe daca vor] cand miza se reduce la un singur minister. Locul lor va fi luat de grupari politice mai mici ce vor putea fi infiintate si de cei care nu au putere financiara si nici nu sant sustinuti de magnati din simplul motiv ca nu au destula influenta pentru a servi intereselor acestora.
Vor putea astfel avea acces la functii de decizie si oameni care nu-si doresc asta pentru a se imbogati.
  
-Vor putea aparea forumuri de dezbateri la nivel national fiindca opiniile oamenilor ar putea conta pentru o formatiune politica mica ,in contrast cu opacitatea partidelor mari.
Legatura dintre electori si politicieni va fi cu totul alta cand discutia se poarta de la egal la egal si nu de la om de rand la mogul cu functie politica
-Protestele ,daca apar,... vor conta !

Vor fi probabil mai multe partide politice decat avem astazi , insa cheltuiala cu ele ar fi cu siguranta mai mica decat pagubele provocate de politicienii cu dosare penale ce provin din randurile partidelor mari care se comporta in tara asta ca pe propria mosie datorita influentei pe care o au in toate sferele vietii romanesti.
-

7 comentarii:

  1. ... vor apărea clone ale marilor partide!
    ... io zic că tu nu vrei să recunoști că poporul român este unul extrem de corcit din: latini (mincinoși), slavi (răii pământului), musulmani (bișnițari de bișnițari) și țigani (!)
    o babă trăită între 1895-1981 (îhî, străbunică-mea!) avea o vorbă: „neamul nostru roșcovan, prost, curvar și șarlatan!”
    fimeea ceea avea experiența tuturor regimurilor, tuturor timpurilor, iar ceea ce trăim azi îi dă 100% dreptate

    cu alte cuvinte: 'geaba încerci, tot ne vom fura pălăria! (încearcă: goga, machedonski, eminovici, caragiale, arghezi... TOȚI au avut aceleași revelații ca ale noastre, doar că în timpuri diferite!!!)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu dezarmez usor. Atat in acest popor cat si in altele sant si vor fi indivizi cu probleme , sigur ca procentul difera de la caz la caz. Numai ca romanii despre care strabunica spunea "neamul nostru roscovan" are si altfel de oameni , tot mai multi dupa parerea/speranta mea. Dumnezeu ar fi crutat Gomora pentru 10 oameni buni Eu pot fi mai aspru ?
    Un singur nevinovat/ostatic intr-o situatie de conflict schimba planul de actiune al trupelor de interventie si e vorba de militari !
    ......................
    Generalizarea e o greseala ! In orice situatie ! Strabunica era cu siguranta o persoana care a vazut multe dar nu putea sa faca o operatie de apendicita cum nu putea sa repare un pc ori sa fie prefect. Traim alte vremuri
    Sant multe nenorociri in tara asta , am semnalat si eu destule pe acest blog ori in mesaje catre diverse ministere,.. sper insa ca la un moment dat va fi bine ,sau mai bine decat acum. Lichelele de care vorbea Liiceanu acum cativa ani poate ca nu vor mai fi votate odata cu stigerea unora [majoritatii] dintre cei care au "cladit comunismul" Suna cinic ce spun dar dpmdv schimbul de generatii va rezolva in timp parte dintre problemele actuale inlocuindu-le cu alte ce vor fi rezolvare de alte generatii si tot asa. Daca am gandi altfel nu ne-ar ramane decat extraveralul,ceaiul de tei concentrat sau acceptarea zombizarii in fata televizorului


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...am spus "unora dintre cei care au cladit comunismul" , majoritatea , dar nu toti. Unii dintre ei au stiut si atunci , stiu si acum ce se intampla , doar ca nu sant suficient de multi de puternici ori poate de curajosi ca sa conteze. Pentru ei fac acesta precizare
      Frica e o caracteristica umana , fara ea am fi cu totii pitbulli si putem intui unde s-ar ajunge

      Ștergere
  3. Câte generații s-au schimbat în 200 de ani? (Măcar de când sunt comentarii în ziare ...)
    Iar problema este aceeași: nu ne putem guverna singuri ! Pt că de sute de ani ne furăm căciula unul altuia !
    De-asta așteptau bunicii americanii, de-aia ne bucurăm de NATO și UE: astfel liderii aleși rumâni să nu-și facă 100% de cap ..., să mai existe un control!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu le amestecam
    Bunicii asteptau americanii pentru ca se temeau mai tare de rusi decat de nemti. Pentru ca nu stiau de ribbentrop/molotov , pentru ca se considerau natie invingatoare in ww2 uitand ca am impuscat rusi la ei acasa alaturi de nemti. Apoi rusia avea nevoie de o zona tampon , de o sfera de influenta fara de care disensiunile cu vestul ar fi degenerat mai usor.
    Nato e pentru mine america si asta e raul absolut dpdv moral. Mentalitatea americana in combinatie cu balcanismul e tot ce ni se putea intampla mai rau.
    In legatura cu UE sant de acord. Lasand la o parte discutiile economice fara rigorile necesare aderarii , singuri , cred ca am fi involuat in cei 28 de ani pana la stadiul de primate. Problema e ca unii au reusit asta chiar si in aceste conditii iar parte din populatie ii voteaza mereu si probabil ca vor plange la disparitia lor cum au plans si dupa Stalin.
    Acum nu facem altceva decat sa platim/suportam urmarile esecului scaparii de comunism ce trebuia sa se intample in 89
    Nici o tara nu poate fi guvernata de lichele !

    RăspundețiȘtergere
  5. Caragiale & company au castigat un plus de notorietate prin scrierile lor critice la adresa naravurilor poporului roman dar in afara de talentul scriitoricesc nu cred ca e de apreciat demersul.Textele lor tind sa dea perenitate unor apucaturi ce trebuiau eliminate
    Un copil uita sa inapoieze un stilou imprumutat la scoala si invatatoarea il face hot. Mamam lui il face hot , colegii probabil ii zic lafel si astfel am programat gresit un suflet.
    Cu totii avem calitati , cat de mici. Maica-sa putea sa-i spuna ca e imposibil ca el care deseneaza atat de frumos si care a dat flori invatatoareai sa ia un lucru ce nu-i apartine . Cum s-a intamplat ?
    Avem si acum indivizi scormonitori prin gunoaie care pun rezultatele cautarilor lor pe pelicula fiindca asta se cere la export de unde se intorc cu premii. In tara li se iau interviuri dar se arata mirati de lipsa de apreciere a conationalilor fata de "creatia" lor. E greu sa faci un film curat si sa castigi un premiu cu el fiindca asta fac majoritatea participantilor la un festival. Dar pe filonul unde se fac tumbe in noroi nu e inghesuiala , iar premiul e premiu , ce mai conteaza cum l-ai castigat. Nu toate filmele romanesti actuale intra in acesta zona dar sant destule.
    Nu e nevoie sa ne ascundem tarele dar nici nu putem exporta la nesfarsit o astfel de imagine ce va functiona ca o stampila pusa unui popor pentru a primi o diploma. O noua forma de prostitutie dpmdv
    E suficient sa citim decameronul lui Boccaccio ca sa vedem ca in trecut nu numai la noi se purta "autocritica" [doar ca vorbim de secolul XIV] apoi italienii au ales sa-si promoveze tara intr-o alta lumina. Asa se face ca acum vorbim de La bella Italia iar la noi de "Italiencele"

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu fac aluzie in mesajul anterior la ideea de interdictie ,de impunere , de nepromovare a cuiva insa sper sa se inteleaga ca ne lipseste spiritul national care italienilor le prisoseste. La noi e fiecare pentru el si contra tuturor , fix ca in textele manelelor care sant dpmdv o rusine nationala

    RăspundețiȘtergere