Translate

vineri, august 21

Soba/centrala-racheta 4. Concluzii.




Astazi am terminat testele de functionare si consum pentru soba/centrala/racheta.

Datele sant urmatoarele :

1-centrala functioneaza indiferent de temperatura de afara, fara sa scoata fum si fara rabufniri chiar daca e vant puternic. Astazi a fost mai rece dar am facut primele teste acum o saptamana afara ,cand erau 30 grade si arderea a fost perfecta.

2- primul test a fost facut cu lemne de brad iar volumetric consumul a fost de 6 ori mai mic decat la soba clasica in acelas interval de timp. Proportia este rezultatul arderilor de scurta durata 30-60min datorita incalzirii excesive a agentului termic. Rezultate mai precise dupa aceasta iarna .Nu discutam inca de temperatura obtinuta in instalatie ci doar de faptul ca la foc maxim  consumul e incomparabil mai mic.
Totusi asa cum se stie nu exista o constanta perfecta in arderea cu lemne. Lemnele stau vertical in focar si coboara singure pe masura ce ard insa raportul dintre sectiunea lemnelor si spatiul prin care trece aerul se modifica , iar acest lucru  influenteaza arderea. Asa se face ca e nevoie destul de des de rearanjarea lemnelor  ori adaugarea cate unui letz in asa fel incat arderea sa ramana optima. Variatia tirajului duce la schimbari de temperatura in instalatie si implicit in locuinta. De asemeni daca tirajul nu e destul de puternic exista riscul ca focul sa urce pe lemne generand fum.  Acest neajuns se poate elimina  usor prelungind in sus gura de alimentare dar solutia corecta trebuie gasita in faza de proiectare prin dimensionarea corecta a focarului si a  gurii de alimentare .

  • Soba racheta functioneaza eficient cu acest tip de combustibil dar necesita grija cuiva care sa o deserveasca destul de des diminuind astfel confortul.
.Arderea lemnului brut  ramane una dintre cauzele defrisarilor masive de la noi din tara ce au inceput sa se vada si  in zona in care locuiesc.Aceasta centrala este reactia mea la dezvelirea soselelor de arborii dadatori de umbra in zona Dobrogei






3- Sunetul generat de ardere nu este suparator.
Daca accesul aerului pentru ardere [tirajul] se face prin usita focarului se poate vedea flacara tot timpul.  Lipsa acestui lucru era unul dintre minusurile sobei racheta.



4- functionarea centralei este total independenta de energia electrica iar acest lucru da o stare de confort pe care poate doaar traitorii in mediul rurral ,ca si noi ,o pot intelege cu adevarat.
5-Arderea cu peleti elimina dezavantajele folosirii lemnului mentionate la pct.2 si ne ofera in plus putere calorica mai mare si un volum redus al combustibilului depozitat [umiditate 8% + presare]. Se elimina de asemenea munca fizica pentru taierea si spartul lemnelor ce in cazul sobei racheta e destul de laborios, dispar aschiile din casa de pe podea
Pretul mai ridicat al peletilor este compensat din plin de consumul mic al acestui tip de soba ajungand in final la costuri mai mici decat in cazul lemnului ars in soba clasica. Sigur ca pentru a arde peleti e nevoie de un arzator dedicat acestui tip de combustibil dar asta nu e un lucru dificil de realizat. Eu am construit doua ce au functionat perfect de la prima incercare. Au fost realizate din sarma de 4mm si cu ele se pot arde de la  peleti sau grau ori porumb boabe semnte de floarea soarelui pana la resturi vegetale tocate sau PAL maruntit  ca in imagine :
 


Puterea mai redusa a cestui tip de arzator ce-l face mai putin agreat de catre constructorii de sobe pe peleti in favoarea celor cu plita sau tiraj fortat se datoreaza formei focarului si nu arzatorului in sine.
 In imaginea de mai jos se poate vedea cum am marit suprafata de ardere si implicit puterea arzatorului doar prin modificarea raportului dintre laturile focarului la o aceiasi sectiune a sa. Mai precis e vorba de canalul orizontal dintre focar si canalul ascendent ce la mine are dimensiunile de 140mm latime si 70mm inaltime avand astfel o sectiune mai mica [obligatoriu] decat canalul ascendent si burlanele de evacuare ce au 113cmp


Va puteti intreba de ce la  focarul inalt zona ce arde nu se ridica pana sus. 
-Datorita conicitatii arzatorului fara de care nu vom avea o curgere eficienta a peletilor in arzator ,sau din rezervor in arzator Gura de curgere a rezervorului are 50mm si ca sa incapa in partea superioara a arzatorului acesta va avea 60mm la interior.
Distanta intre bare/sarme este de 6mm pentru peletii de 6mm , 8mm pentru peletii de 8mm , samd. Daca spatile vor fi mai mici pentru a ecomomisi cei cativa peleti care cad printre bare vor aparea pierderi in ranament . Puteti crede ca nu conteaza o sarma in plus sau in minus insa eu va asigur ca functionarea va fi diferita.
Foarte important.
 Oricat de exact ati realiza arzatorul  doar vazand cum functioneaza puteti sti daca la partea inferioara trebuie sudate sarme transversale care sa tina jarul acolo ,sau nu. Mai exact ,in timpul arderii peletii de la partea inferioara ,cei transformati in jar au deja volumul micsorat si pot cadea prematur printre bare influentand negativ arderea/aprinderea celor de deasupra, precum si  mentinerea suprafetei aprinse a arzatorului constanta. Pentru a contracara asta sudam la exterior in punctul cel mai de jos o sarma/bara transversala [1-in desen] si testam din nou arderea. Daca fenomenul persista venim cu o doua bara, 2- in desen , pe partea dinspre soba a arzatorului pentru ca pe partea cealalta curentul de aer va tine jarul la locul lui.

In sectiune verticala unul dintre arzatoare arata astfel:
Arzatorul e necesar sa fie conic" ! Daca peretii arzatorului sant paraleli arderea va fi perfect egala pe toata suprafata sa si astfel se va produce jar in acelas stadiu de ardere in tot volumul arzatorului  aparand probleme de eliminare naturala a acestuia indiferent de felul in care vom face partea inferioara a arzatorului .
Subliniez inca o data importanta celor de mai sus fara de care nu se poate atinge eficienta maxima

Cei 18mm de sub arzator sant pentru aerul secundar fara de care inceputul arderii va fi dificil. Dupa ce soba s-a incins opturez aceasta zona si atunci flacara urca pana la partea superioara a centralei iar tirajul capata sonoritati acute care pot trezi teama musafirilor pe care trebuie sa-i asigur ca nu explodeaza si nici nu decoleaza nimic .

In partea de jos a imaginii se vede arzatorul din desen iar deaupra sa alimentatorul. In stanga imaginii este un alt arzator pentru peleti de 8mm ce are rezervorul/alimentator atasat permanent. La acest ultim tip de alimentator e nevoie ca partea superioara sa fie inchisa cu un capac altfel existand tendinta de a se comporta el insusi ca o soba racheta , in schimb nu exista riscul blocarii peletilor in coborare.

6-Alimentarea se face automat.  Pe masura ce peletii ard ,din rezervor coboara alti peleti actionati de gravitatie. Autonomia este in functie de marimea rezervorului [ce poate avea orice dimensiune in functie de dorinta constructorului ] si poate varia de la cateva ore ca in cazul meu pana la saptamani.


Rezulta foarte putina cenusa datorita arderii aproape complete.

7 - Functionarea instalatiei de calorifere prin gravitatie s-a dovedit a fi posibila si la o temperatura exterioara de 25 grade , lucru ce in versiunea cu soba clasica nu era posibil pentru ca apa ar fi fiert imediat. Explicatia  deriva din modul de preluare a caldurii in cele doua cazane :

-La centrala clasica flacara bate pe fundul cazanului ca sa arda gudronul ce altfel s-ar fi depus tramsformandu-se intr-o iozolatie dar si pentru a prelua maximum de energie termica de la flacara. Transferul termic este f. bun insa functionarea prin gravitatie la temperaturi exterioare de peste 5 grade nu este posibila tocmai datorita randamentul ridicat ce genereaza o zona f fierbinte la partea de jos a cazanului unde se poate produce vaporizarea. Din acest motiv am montat pompa de recirculare ce foloseste mai ales atunci cand nu e suficient de rece pentru ca termosifonul sa functioneze. Concret ,caloriferele nu reusesc sa cedeze suficienta caldura pentru a crea o scadere de temperatura pe lichidul din retur fata de care apa incalzita [f. repede in cazanul clasic], sa fie mai usoara si sa se ridice inainte de a incepe firberea.


-La centrala racheta flacara si aerul cald urmaresc conturul cazanului fara insa a genera puncte f. fierbinti.

 Am facut aceasta alegere constructiva pe de o parte fiindca nu mai e nevoie de arderea gudronului ce nu mai exista in noul sistem  si pe de alta parte a existat dorinta de a nu mai folosi pompa de recirculare dependenta de curentul electric, ce iarna e furnizat cu sincope. Nici consumul pompei nu e de neglijat atunci cand ne gandim sa asiguram energia electrica a locuintei dintr-o instalatie eoliana.
Ar mai fi un amanunt. Gazele de evacuare nu mai pot fi la o temperatura asa de scazuta ca in cazul centralei clasice pentru ca viteza gazelor evacuate depinde de aceasta temperatura iar soba racheta  are nevoie de un tiraj f. rapid pentru a-si face treaba. Astfel captarea caldurii in serpentina nu trebuie sa mai tinda spre maximizare ci spre optimizarea distributiei caldurii rezultate intre: peretii sobei , serpentina si gazele de evacuare.
Centrala racheta a fost gandita pentru o functionare aproape permanenta ce va asigura o temperatura constanta in locuinta iar acest lucru e posibil datorita faptului ca alimentarea se face la intervale mari ce depind doar de capacitatea rezervorului si de consum, care e e destul de mic. Functionarea permanenta elimina necesitatea unei puteri mari care sa ridice cat mai repede temperatura in instalatie iar acest lucru scade si consumul. 
8- In concluzie , randamentul ,consumul si comportamentul noii centrale sant conform asteptarilor , insa constructia unei astfel de instalatii e ceva mai complexa decat o centrala clasica iar unele date trebuiesc gandite exact pentru un anumit tip de combustibil cu care va functiona optim. De ex eu am hotarat de la inceput ca voi folosi peleti iar gura de alimentare 120x140mm [f. mare pentru alimentarea cu lemn a unei sobe pe burlan de 120mm], are acesta dimensiune pentru ca 60% din sectiune e ocupata de arzator. 
In cazul alimentarii cu lemn puteti vedea pe net' constructori de sobe racheta ce au proiectat o gura de alimentare/focar prea mare fiind apoi nevoiti sa-i micsoreze sectiunea prin adaugarea de caramizi.
Inventatorul sobei racheta spune despre aceasta sectiune doar ca trebuie sa fie cat mai mica. 
Eu spun ca in cazul alimentarii cu lemn nu trebuie sa depaseasca sectiunea canalului orizontal care la randul lui trebuie sa fie mai mic in sectiune cu 10-15% decat burlanele de evacuare. 
Inca un amanunt. Dpmdv soba racheta e o instalatie de incalzire cu tiraj fix [mai ales cand arde lemn brut] si din acest motiv dimensionarea ei trebuie sa tina cont de puterea necesara in functionare normala fara supra sau subdimensionare , orice schimbare a tirajului in sensul scaderii afecteaza calitatea arderii si implicit randamentul. Se poate insa varia cantitatea de caldura furnizata prin folosirea diferitelor sorturi de lemn. 


In cazul peletilor puterea calorica e cuprinsa intre 3000 si 5000 kcal/kg functie de materiile prime folosite iar  arzatorul poate fi ecranat la partea superioara cu un subar de tabla pentru a-i scadea suprafata activa.
Consumul e intre 0,75 si 1,5 kg/h. 
Nu va faceti calcule ce au ca baza pretul peletilor de la magazinele mari [10 mil/t] fiindca puteti gasi peleti sau porumb boabe la 5-7 mil/t direct de la producatori sau vi-i puteti face singuri cu o presa ca si cea din imagine, cumparata sau construita in regie proprie dupa ce procurati sita .




Urmeaza sa mai fac o priza de aer in apropierea sobei montand in perete un tub de 100mm. E importanat ca aerul necesar arderii sa fie absorbit de soba din imediata vecinatate si nu din coltul celalalt al camerei, lucru ce ar genera diferente mari de temperatura in diverse puncte ale incaperii.


Sa nu uitam ca ne putem incalzi cu peleti sau salcie energetica fara a fi nevoie sa doboram copaci special pentru asta

Salcia energetica are o productie de 20 t. masa lemnoasa la hectar e cultura perena [25 ani] ,regenerabila ,cu o crestere f. rapida. Acesta este combustibilul ideal pentru soba /centrala racheta proiectata sa functioneze cu lemn. In unele zone ale tarii se gaseste asa ceva de cumparat pentru ca s-au infiintat culturi ce-si dovedesc din plin rentabilitatea
 In martie la sfarsit am plantat la mine in curte 240 fire [fac din ele un foisor] iar acum cele mai lungi au 2,5m.

In final vreau sa incurajez pe oricine va dori sa construiasca o soba sau centrala cu ardere de tip racheta si asa-l asigur de ajutorul meu daca va fi cazul. Consumul este mult mai mic , arderea e fara fum , daca folosim peleti totul se poate automatiza fara nici un fel de dependenta de curentul electric si nu costa nici a zecea parte dintr-o centrala cu gazeificare ce are acelas tip de ardere dar cu tiraj fortat.


Revin astazi 5 ianuarie 2016 cu o completare in legatura cu consumul. La temperaturi negative in jur de -10 grade consumul este de 2kg-2,5kg peleti/ora. Nu e nevoie de nici un fel de reglare a tirajului pentru ca se modifica singur in functie de temperatura exterioara [ creste cand e frig afara]











44 de comentarii:

  1. Va salut.
    Ma numesc Ovidiu si vreau sa-mi construiesc si eu asa ceva.
    Daca m-ati putea ajita cu ceva detalii v-as fi recunoscator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. In postarea anterioara e descrisa constructia centralei dar daca sant necesare de mai multe detalii astept precizari. Gasiti pe blog si doua scutre filmari cu functionarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Laurentiu,
      Ma numesc Pall Arpad si constriesc sobe racheta de 8 ani.Un tip de centrala l-am cedat spre fabricatie in serie firmei Ariadne SRL din Sf.Gheorghe.La omologare si teste facute de Institutul de cercetatri pentru constructiidin Bucuresti randamentul masurat(la sange) arata in jur de 84% iar gazele nocive erau de pana de 6 ori mai mici decat la centralele cu gazeificare moderne.Incearca sa montezi schimbator de caldura in spirala din teava de cupru si o sa vezi atunci randament(vezi pe Youtube filmuletele postate de subsemnatul in legatura cu sobele si centralele termice tip soba racheta (pallarpad).
      Cu respect si felicitari pentru realizare (acum ,dupa ce din ce tot mai multi romani realizeaza sobe de acest tip de sobe sant bucuros ca numai sant un lup singuratic in acst domeniu in Romania)
      P.S. daca ii atasezi si un motor stirling vei fi avra independenta energetica-vezi filmuletele postate de mine pe YHoutube.

      Ștergere
    2. Buna ziua Arpad, felicitari pentru realizari si multumesc pentru sfat. E adevarat ca un schimbator de caldura realizat din cupru [metalul cu cea mai buna conductivitate termica] mi-ar oferi un randament mai mare dar nu e nevoie de asa ceva. Stiu ca poate parea ciudat ce am spus asa ca voi explica.\
      -gazele evacuate trebuie sa ramana destul de fierbinti pentru a crea si mentine un tiraj ridicat chiar si in conditii de vant sau presiune atmosferica scazuta. Eu nu folosesc la centrala ventilator electric [vezi clip-uri pe net] pentru tiraj tocmai pentru ca nu am urmarit captarea maxima a caldurii rezultate din ardere.
      -hornul pe care-l folosesc e de tipul cel mai simplu si ieftin , neizolat , cu pierderi de temperatura. Temperatura mai ridicata a gazelor evacuate inlatura si acest neajuns ce altfel ar fi influentat negativ tirajul.
      -centrala mea sta in sufragerie langa canapeaua pe care dorm uneori. Emisiile de gaze trebuie sa fie f. scazute pentru a nu crea disconfort in situatia data iar asta tine de un tiraj f bun pe langa calitatea arderii si a combustibilului. Tot datorita amplasarii serpentina de cupru e de nedorit datorita slabei rezistente la actiunea flacarii. Boilerele instant pe gaz din comert au [cele ieftine]serpentina din cupru iar asta duce in timp la probleme. Nu asi fi prea bucuros sa-mi apara scurgeri de agent termic in sufragerie.

      In concluzie -schimbatorul termic realizat de mine are un randament ceva mai mic decat unul din cupru in schimb e mult mai rezistent si mai ieftin ,iar caldura ramasa necaptata e necesara unei bune evacuari a gazelor arse.

      Dpmdv realizarea unei sobe/centrala racheta e un lucru destul de simplu pe care orice pasionat de constructii il poate realiza usor. Datele postate de mine pe acest blog au mai mult menirea de a ajuta , de a scutra timpul necesar incercarilor decat de a invata pe cineva cum sa faca un lucru atat de simplu cum e o soba racheta. Doar functionarea pe peleti ridica unele mici probleme de constructie a arzatorului dedicat fiecarei sobe in parte si aici am punctat unele detalii rezultate din experienta proprie.

      Ștergere
  3. Buna ziua
    Ma numesc Adi. Am intrebat saptamana trecuta despre cazanul racheta. Eu m-am gandit sa-l fac din caramida samota partea de focar si tunelu de flacara iar tubul ascensor din elemente ceramice(ex. tub ceramic interior de la cos fum)imbracat tot cu caramizi samota, si tot acest ansamblu sa fie acoperit cu un butoi cu perete dublu in care sa am agentul termic. Ce ma deranjeaza la central actuala (cazan Demrad 36KW)este temperatura fumului care iese pe cos 150-250 grade. Ce am vazut pe net cazanul racheta avea o temperatura scazuta la fum incat utilizatorul punea mana pe tubul gofrat la iesire din cazan. Mentionez ca dispun de un puffer de 1000L si sa-l leg prin termosifon la cazanul racheta. Ce ma surprins la filmele de pe net ca dece nu a aparut condes la evacuarea fumului. O alta problema este legata de amplasarea cazanului care nu este in casa si deaceea vreau sa absorb cantitatea maxima de caldura cu agentul termic pt ca spatiul respectiv nu are nevoie de incalzire. As dori sa pun o schita cu aceasta ideie dar nu stiu cum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua
      E un clip pe net cu o centrala racheta amplasata in baie si care scoate gazele destul de reci ca sa se poata pune mana pe burlan , doar ca are tiraj fortat [ventilator] Altfel modul de ardere al unei sobe racheta presupune un tiraj puternic iar pentru asta e nevoie ca gazele evacuate sa nu aiba o temperatura prea scazuta
      Pentru schita lniscu@yahoo.com

      Ștergere
  4. noi avem centrala pe curent electric.Casa e din lemn si nu avem sobe, nici cos de fum. Ar merge sa facem o soba racheta ca sistem alternativ la centrala electrica?se poate face in asa fel incat sa se poata schimba modul de incalzire, de ex. noaptea sa las centrala pe curent, ziua sa o folosesc pe cea racheta?ar fi nevoie sa construim si un cos pentru ea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Se pot folosi doua feluri de incalzire , dar trebuie cos de fum de preferinta izolat

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, am o casa de 195 adica D+P+M de 195 mp din care suprafata incalzita ar fi de 130 mp si as vrea sa stiu daca o centrala tip racheta ar putea incalzii aceasta suprafata, daca raspunsul e afirmativ , a-ti putea sa-mi faceti si mie o asfel de centrala , precizez faptul ca vreau sa o montez in demisol...Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.O centrala racheta se poate dimensiona pentru aproape orice suprafata de incalzit. Asezarea in demisol e ideala pentru functionarea prin gravitatie. Construesc centrale doar pentru noi acasa si impartasesc aici experienta acumulata pentru a-i ajuta pe cei ce vor sa urmeze acest drum.
      Toate cele bune

      Ștergere
  7. buna ziua domnul laurentiu,incalzirea agentului termic la centrala dumneavoastra se face prin serprntina gen spirala ? pusa pe coborarea flacari spre evacuare ? multumesc daca aveti ceva poze de la constructie sau eventual un plan as dori sa ma ajutati daca se poate multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. In postarea anterioara -Soba/centrala-racheta 3 - este descrisa amanuntit constructia centralei. Asa cum veti vedea nu exista o serpentina.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua. As dori sa stiu si eu daca pt. un puffer izolat de 200L ar merge o soba racheta pe peleti, cu serpentina de cupru? Am inteles ca la fiecare metru liniar de serpentina cu de Fi 18mm ar fi cam 1kw putere.la 7 spire, ar fi cam 7kw * 30l(pe 1kw la boiler) cam 200L.
    Cum se poate face serpentina din cupru fara sa "crape" la temperatura mare a focarului?
    M-ati putea ajuta cu o mica schema?
    Va multumesc mult...

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. Cu siguranta o soba racheta poate incalzi un puffer chiar si de 200l, mai ales daca e bine izolat. Conteaza insa timpul in care apa calda ajunge la temperatura dorita iar asta nu se poate calcula precis fiindca sant prea multe variabile. Doar la calitatea peletilor daca ne gandim exista diferente importanate ce pot varia de la simplu la dublu in ceea ce priveste puterea calorica. Ce scrie pe etichete e poveste !
    1kw/ml de teava de cupru e o aproximare bazata probabil pe experianta cuiva ,in anumite conditii de ardere si intr-o anumita pozitie a serpentinei cu un anumit volum al spatiului in care se afla, cu un anumit agent termic si cu un anumit mod/viteza de recirculare. Cedarea de caldura e influentata de captarea ei in soba.
    De ex. in ce priveste amplasarea serpentinei;
    daca rulam serpentina pe canalul ascendent vom obtine o anumita temperatura , daca serpentina e lipita de peretele interior al sobei sau intre canalul ascendent si perete vor fi alte temperaturi. Daca spirele sant lipite intre ele suprafata in contact cu aerul e alta fata de cazul cand spirele sant la o distanta de 2x diametrul tevii...
    Astfel 1m de teava de cupru de un anumit diametru aflata in lichidul din puffer va echivala cu 1kw poate in cazul in care din soba vine o anumita cantitate de caldura prin intermediul agentului termic
    Dpmdv multimea de variabile face calculul unei instalatii de transfer termic artizanala inutil , dar nu ne impiedica nimeni sa facem probe. De fapt dupa prima proba veti putea aproxima destul de bine suprafata desfasurata necesara la schimbatorul de caldura din soba.
    Tot in baza experientei de pana acum cred ca o soba racheta cu un canal ascendent de 120mm diametru e capabila sa incalzeasca 200l de apa aflata intr-un spatiu izolat termic chiar si cu peleti de slaba calitate. Serpentina din soba insa e un de experimentat. Eu asi incepe cu doua tevi 1/2 [3/4 se indoaie greu] din otel rulate dezordonat si amplasate in spatiul dintre canalul ascendent si peretele sobei cu distanta dintre spire aproximativa de 2x diametrul tevii

    Serpentina de cupru intr-o soba unde exista temperaturi de peste 1000 grade nu e de dorit. Daca totusi vreti sa faceti asa ceva trebuie sa va asigurati ca flacara nu intra in contact cu teava.
    Teava de cupru e de mai multe feluri /calitati. Gasiti informatii pe net.


    RăspundețiȘtergere
  11. te rog, zi-mi si mie, care peleti ai recomanzi de aici?
    http://www.bricodepot.ro/drobeta/produse-cautare-peleti.html
    Cum am putea sa ne intalnim pt. ceva info despre cum sa fac schimbatorul de caldura pt. boilerul de 200l?

    RăspundețiȘtergere
  12. Orice tip de peleti pe ambalajul carora scrie umiditate max 8% si cenusa 1% sant buni. Pentru asta insa e nevoie sa fie fabricati din rumegus. Daca pe amabalaj nu scrie nimic nu merita cumparati. Agropeletii sant 'planul B" pentru confort III
    Nu stiu daca putem sa ne intalnim pana la vara. Eu sant dadaca acum si am extrem de putin timp liber.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, am observat că ați așezat acele leațuri în picioare în arzător, nu exista riscul că acele lemne să ardă în exterior? Și dacă spuneți că nu, cărui fapt de datorează acest lucru? Și în cât timp ard acele lemne? Am observat că aceste centrale au nevoie de alimentare in fiecare ora (când alimentarea se limitează la mărimea zonei de alimentare)... Ceea ce nu prea ne ajută, voi ce idei aveți pt a mări intervalul la macar 4-5 ore?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Eu am o mini soba racheta la un atelier personal unde lucrez, confecționată de mine.. dupa mai multe documentări din diferite surse, mi-a ajutat Dumnezeu sa ii dau de capăt si arde acum foarte foarte bine, si ma gandesc sa ii montez o instalatie cu apa, sa incalzesc cu ea si cateva calorifere, pentru a mări viteza de incalzire din atelier.. si din toate camerele.. am doua camere mici si una mai mare.. si se duce caldura din cea mare in celelalte.
      Nu exista riscul sa urce flacara in sus, oricât de lungi ar fi lemnele, pentru că tot prin gura de alimentare cu lemne se face si alimentarea cu aer.. astfel aerul împinge mereu flacara in interiorul sobei. Cu cat sunt mai lungi lemnele, cu atât crește intervalul dintre alimentari.
      Cea mai buna varianta ar fi alimentarea cu salcie energetică, caci are putere mare de ardere, e lungă (are aproape 2.5 m in fir..) si costa putin.. 500-550 de lei tona...

      Ștergere
  14. Buna ziua.
    "am observat că ați așezat acele leațuri în picioare în arzător, nu exista riscul că acele lemne să ardă în exterior? Și dacă spuneți că nu, cărui fapt de datorează acest lucru?"

    Focul urca pe lemne in mod normal dar exista remedii pentru asta:
    Inaltam gura de alimentare si-i micsoram sectiunea placand peretii laterali cu caramizi. Astfel viteza aerului aspirat creste eliminand problema.Centrala din postare nu are aceasta problema

    "pt a mări intervalul la macar 4-5 ore?'

    Pentru a mari intervalul de alimentare treceti pe peleti. Acest tip de centrala nu poate sta intr-o anexa functionand independent toata ziua, pe lemne.

    RăspundețiȘtergere

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună seara,va rog sa-mi spuneti daca,intro soba teracota se poate monta arzător tip racheta sa pot încalzi cu peleti? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua. Arzatorul pentru soba racheta nu e potrivit pentru teracota dar se poate adapta ceva cu tiraj fortat. Cu suflanta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua. Arzatorul pentru soba racheta nu e potrivit pentru teracota dar se poate adapta ceva cu tiraj fortat. Cu suflanta.

    RăspundețiȘtergere
  18. care este necesarul de apa din serpentina pentru o suprafata de 150 mp?

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu este o legatura directa intre cele doua date. Doar in cazul recircularii prin gravitatie e important sa nu fie subdimesionari fiindca apare fierberea.
    In caz ca folositi o pompa de recirculare volumul serpentinei nu e important. Suprafata utila a serpentinei conteaza

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua.D-nule Laurentiu as vrea sa construiesc o soba cu schimbător de caldura de 35 kw care sa functioneze cu lemn si cu peleti si pe care sa o aprind la 1 noiembrie si sa o sting la 1aprilie .Credeti ca se poate?

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua. Aveti nevoie de o centrala sau soba cu automatizari din comert. Problema cu acest tip de cetrala automata e ca pot exploda dupa un timp daca nu sant bine intretinute. De ex centrala pe lemne a vecinului meu a explodat noaptea acum doua saptamani. Dpmdv s-a intamplat asta pentru ca e presurizata si agentul termic [antigel] se pierde la evacuare si costa .Din acest motiv centrala nu a fost revizionata de la cumparare si supapele de siguranta nu si-au mai facut treaba.
    Mai e si problema curentului electric ce se opreste uneori iarna. Centralele de pe acest blog nu depind de curent insa cele automate se opresc odata cu energia electrica si oricum nu veti putea sa tineti focul aprins pe durata mentionata.
    Ups-ul e pentru o scurta perioada `chiar si cu baterie de masina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma-ti inteles.Vreau o soba tip racheta cu schimbător de caldura de aproximativ 35kw cu care sa încălzesc o casa de 180 m patrati si in care sa am tot timpul iernii 20-22de grade făcând focul ziua cu lemne si noaptea cu peleti(sau numai cu peleti).

      Ștergere
    2. Am inteles ce ati spus in prmul mesaj si v-am raspuns. Aum spuneti altceva insa raspunsul e acelas. Atat cu lemne cat si pe peleti acest tip de soba are sincope uneori. Rar dar are. Lemele se pot agata e margine , peletii pot sa nu fie toti de aceleasi dimensiuni [lungime] si asta greaza probleme.
      Va trebuie o centrala cu transport cu snec
      Apoi, puterea se poate doar aproxima grosier.

      Ștergere
    3. Multumesc pt.raspuns.Sigur ca orice centrala are sincope de functionare.Ideea era ca ziua sa o folosesc cu lemn pt.ca tot timpul este cineva acasa iar noaptea sa o trec pe peleti pentru a rămâne o temperatura constanta in casa.Cat despre putere ce părere aveti despre centralele celor de la S-Gheorghe care spun ca au centrala de 30kw?

      Ștergere
    4. Ce vreti dv sa faceti e periculos daca soba /centrala e in casa. O "sincopa" la o soba racheta ce are gura de alimentare deschisa in casa poate duce la drame !
      Cei de la Sf Gheorghe va ofere garantie pentru produsul lor , dar nu cred ca puteti folosi centrala noaptea daca dormiti.

      Ștergere
  22. Buna ziua, domnule Nisculescu ! Cum putem lua legatura cu dumneavoastra ? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua.Trebuie sa stiti ca nu construesc centrale decat pentru familia mea [nu am timp] si nici nu va pot recomanda una din comert
    Altfel lniscu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua. Imi puteti recomanda un site de unde as putea afla cum se dimensioneaza instalatia de incalzire fara pompa de recirculare?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Cititi "incalzire ieftina home made" In alta parte nu stiu informatii pe acesta tema.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua! Un numar de tel sau o adresa de email , se poate

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut si multe felicitari pentru prezentare.Intrebarea mea este:ati izolat termic tubul de caldura ascendenta?

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut. Multumesc. Tubul interior are pe o latura bazinul cu apa si pe alta peretele centralei.
    Daca luam sectiunea acetui tub ridicator de care vorbim [cazul unei sobe simple fara schimbator de caldura] doar o f mica parte a flacarii din el e influentata de o posibila izolatie. Mai mult, tubul in cauza ,neizolat, primeste caldura atat pe interior cat si pe exterior de la flacara aflata in coborare daca lungimea sa [a tubului] e gandita pentru asta. Adica sa fie suficient de scurt pentru ca flacara sa-l depaseasca in lungime coborand pe peretele sau exterior catre priza pentru burlan si atunci temperatura interiora a acestui tub ridicator va fi minim cea din tubul izolat

    In cazul meu randamentul bun si culoarea flacarii plus lipsa fumului la cos ma multumesc. Nu e nevoie de mai mult

    RăspundețiȘtergere
  29. Salut. Multumesc. Tubul interior are pe o latura bazinul cu apa si pe alta peretele centralei.
    Daca luam sectiunea acetui tub ridicator de care vorbim [cazul unei sobe simple fara schimbator de caldura] doar o f mica parte a flacarii din el e influentata de o posibila izolatie. Mai mult, tubul in cauza ,neizolat, primeste caldura atat pe interior cat si pe exterior de la flacara aflata in coborare daca lungimea sa [a tubului] e gandita pentru asta. Adica sa fie suficient de scurt pentru ca flacara sa-l depaseasca in lungime coborand pe peretele sau exterior catre priza pentru burlan si atunci temperatura interiora a acestui tub ridicator va fi minim cea din tubul izolat

    In cazul meu randamentul bun si culoarea flacarii plus lipsa fumului la cos ma multumesc. Nu e nevoie de mai mult

    RăspundețiȘtergere
  30. Ajutor soba racheta.Pentru un interior de 300 mm și o înălțime (cazan) de 1100 mm ,pot respecta cotele centralei realizate de dv ? Mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere
  31. Centrala/soba racheta din postare e reala si functioneaza la mine acasa de cativa ani. Sigur ca puteti face una asemanatoare. Scopul blogului este de a ajuta. Sant mai multe postari legate de acest subiect.Gasiti toate cotele.
    Faceti arzatorul din ultimile postari care include gratarul . Nu incercati ulei ars ! Merge ,da caldura , dar nu mai iese mirosul din casa si e toxic.

    Spor la treaba

    RăspundețiȘtergere
  32. Mulțumesc pentru răspuns ! Ieșirea de coș nu este pe direcția focarului ?

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu e pe directia focarului ci cam la 45 de grade ,din motive de spatiu

    RăspundețiȘtergere