Translate

joi, decembrie 10

Godin transformat in soba racheta sau centrala termica.

E vorba despre o constructie simpla si ieftina, realizata din cel mai comun godin de pe la noi, ce zace  uitat prin magaziile multor case de pe la tara si nu numai.
In desenul 1 e o sectiune a godinului  in care fumul parcurge traseul scurt. Pentru aprindere.
In desenul 2 fumul parcurge traseul lung , pentru incalzire.
In desenul 3 apare un perete despartitor ,de culoare albastra  care e astfel pozitionat incat sectiunea canalului ascendent notata cu A sa fie egala cu C si D. 
B este cu 15% mai mic.

sectiune :

Acest perete se poate face din tabla mai groasa de 3mm , sau din caramida atunci cand dorim sa realizam o soba racheta. 
Daca insa vrem sa transformama godinul in centrala/racheta acest perete va fi un bazin construit din tabla de 4-5mm cu grosimea totala 25-30mm.
In desenul e mai jos se vede traseul fumului. Cele doua tuburi de fonta din partea din spate a godinului trebuie modificate la partea inferioara pentru a putea intra pe acolo fumul, dar e simplu ,tot ce e acolo se demonteaza. Alegerea ceor doua trasee ale fumului din desenele de mai jos se face cu subarul  existent din constructie.
Adaptorul pentru alimentare si ardere se poate face din tabla de 5-6m cu prindere in locul usii a carei rama ramane pe loc. Dimensiunile le hotarati dvs cu conditia sa respectati sectiunile. Alimentarea egala cu canalul ascendent si iesirea pentru burlan [suprafete interioare !!] , iar canalul orizontal[focarul] are sectiunea cu 15% mai mica decat celelalte.
partea inferioara a focarului este inclinata pentru ca cenusea sa se scurga in soba unde avem gratar si cenusar. Pe acest adaptor trebuie facuta o noua usa pentru acces la focar.
Constructia e simpla si apreciez ca va putea incalzi 3-4 calorifere , avand o putere aprox egala cu a centralei mele actuale.
Desenele sant pentru acest tip de godin :
[e mai simplu daca are usi separate pentru focar si cenusar]

dar se poate folosi oricare altul tinand insa cont de sectiunile canalelor de fum.

In incheiere o schita pentru sobele/godin pe carbuni ,fara fumuri, de transformare in soba racheta.Rapoartele intre sectiuni trebuie respectate asa cum sant descrise mai sus.


3 comentarii:

  1. Multumim pentru articolele bune pe care le.am citit aici. Si cum blogul dvs e mai mult tehnic, vin si eu ca restul,cu o intrebare despre centrala dvs. Este eficienta? Ce consum are in sezonul rece? Vreau sa construiesc una si tot caut. Am ales modelul dvs din tot ce amvazut pe net. E cel mai bun articol. Felicitari
    Cu stima, florescu florin

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc f mult !
    Centrala e eficienta pentru 4 calorifere. Acum cand afara e temperatura de zero grade incalzirea agentului termic pana la 60-70 grade dureaza aprox 30 min.
    Instalatia functioneaza prin gravitatie dar are si pompa pe circuit pentru situatia cand temperatura agentului termic creste peste 75 grade. Pompa e utila si cand umplu instalatia si trebuie sa scot aerul ramas.
    Consumul variaza de la 1kg/ora in cazul arzatorului mixt peleti/ulei ars , pana la 2kg/ora cand e frig afara , atat cat a fost de frig anul asta. La temperaturi de minus 10-15grade ma astept la un consum maxim de 2,5 kg/ora. Incalzirea cu peleti e cea mai scumpa dar ofera confort fiindca ne scuteste de taiat si carat lemne. Alimentarea cu peleti se face automat prin cadere si functioneaza f. bine in cazul peletilor de 6mm, la 8mm apar uneori opriri ale curgerii datorita lungimii f diverse a peletilor agropeleti. Cantitatea de cenusa rezultata din arderea peletilor, din rumegus e infima in timp ce agropeletii umplu cenusarul la fiecare 3-4 ore. Agropeletii de care vorbesc sant de cea mai slaba caliatate ,amestec de resturi vegetale neomogen si nu tocmai uscat. I-am cumparat pentru ca am platit doar 4,5 mil/t fata de 10mil/t la dedeman.
    Am realizat 3 arzatoare pe ulei uzat pentru acesta centrala. Arzatorul mixt consuma 1kg/ora de peleti si 0,5l/ora ulei uzat.
    Arzatorul pentru ulei conic [vedeti in postarea respectiva] consuma intre 0,5l si 1,5l/ora. La consum mai mare apare fum si nu se justifica oricum fiindca puterea calorica a uleiului e f buna.
    Singura modificare pe care am facut-o fata de proiectul initial a fost la usita cenusarului ce din cauza cantitatii f. mari de cenusa rezultata in urma arderii agropeletilor a trebuit sa devina culisanta , sa poata fi scoasa complet fata de varianta initiala cu balamale. Lemn nu ard in centrala fiindca incerc sa ma detasez moral de iuresul in care se taie copacii in zona noatra , dar consumul in acest zaz e de cateva ori mai mic decat la centrala clasica pe care o aveam inainte
    Aceasta centrala isi modifica tirajul datorita diferentei dintre temperatura gazelor evacuate si cea de afara ce duce la cresterea vitezei gazelor evacuate.
    Scoate fum pe horn doar primele arox 10 min pana se optimizeaza arderea. Iesirea superioara spre horn din centrala are un subar ce-mi da posibilitatea sa ofer gazelor evacuate un traseu scurt la aprindere si astfel sa scap complet de fum in casa.
    Priza de aer din exterior se afla la 50cm de centrala si astfel aerul rece nu scade temperatura in camera.
    Voi reveni daca va fi cazul cu alte amanunte.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere