Translate

sâmbătă, iulie 29

Despre invatamant

Prea multi elevi nu promoveaza examenul de bacalaureat. Nu iau bacu" Sa fie generatiile actuale de elevi mai putin inteligente ? Nu cred. Sa nu mai existe motivatia pentru invatat ? E de discutat. Sa fie probleme cu sistemul ? Pai elevii nu promoveaza exemanele sistemului care-i pregateste pentru a face fata acestor examene ...

Nu fac politica , ci astern aici opinia a unui fost elev mutat de la oras la tara in speranta ca va  reusi sa se tina cat mai departe de un sistem ce functioneaza pentru el insusi calcand peste identitati , particularitati si in general peste tot ce nu-i este util.

Sa le luam pe rand:

-Volumul de informatie.
Va invit pe fiecare dintre dumneavoastra ,cu manualele de gimnaziu in fata [nu pentru liceu ca e prea mult], sa  intocmiti o lista cu intrebari de cultura generala din toate domeniile invatamantului actual si sa faceti un mic sondaj. Puteti intreba prietenii , colegii sau chiar oameni de pe strada daca nu santeti timizi. Va sigur ca rezultatul va fi mereu acelasi: Doar o f mica parte din volumul de informatii aride ce trebuiesc retinute in perioada gimnaziului sant pastrate in memorie
Apoi daca veti intreba de unde stie cineva atatea lucruri despre ...viata animala de ex. rapunsul cel mai probabil va fi ,de pe internet' sau oricum altfel dar nu din scoala.
Practic informatia utila unui adult  in societatea actuala are alta structura decat cea promovata de sistemul de invatamant.Oamenii retin mai usor si cu placere informatiile urmarind un documentar fata de modul actual de predare bazat pe dictare. Vizita elevilor intr-un teatru , planetariu ,  muzeu  va crea amintiri de nesters iar datele prezentate vor fi retinute mult mai usor si fara teme  acasa.
PC-ul este acum ceva obisnuit pentru copii si multe din informatiile pentru care `elevul merge la scoala , la program , ar putea sa  le primesca pe acesta cale . Pot fi filme cu actori ori documentare facute de profesionisti sau poate chiar lectii animate  distractive.
Ponderea informatiilor ar trebui schimbata   Perioada domniei lui Brancoveanu nu cred ca si-o amintesc prea multi dintre parintii de astazi insa de informatii despre alimentatie au nevoie permanent iar scoala nu sufla o vorba despre asta.
Lipsesc in totalitate informatiile legate de comportamentul social sau deprinderi necesare vietii de zi cu zi. Cineva ar putea spune ca asta e treaba parintilor. Dar daca parintii au invatat furia ori intoleranta de la parintii lor ? Daca parintii nu pot identifica un discurs populist fiindca nu au o minima baza de cunostinte in domeniu pentru ca nimeni nu i-a invatat? Daca intr-o familie nu e nimeni care sa aiba nici cea mai vaga idee despre arhitectura si familia se intoarce de la Venetia doar cu amintiarea meniului ori a unui Ferrari pe care l-au vazut ? Daca modul de alimentatie predispune la obezitate si boli de tot felul ? Daca frica e mostenire de familie si parintii tin neaparat sa nu se piarda ?  Daca modul in care se imbraca actualii parinti ii dezavantajeaza  provoacand zambete ingaduitoare  ? Daca tot ce stiu sa faca la o intrunire e sa taca pentru a nu se face de ras ? Daca unica reactie a parintilor la stress e iritarea /isteria/absurdul ? Daca ,....
Ar putea spune cineva ca in scoli elevii socializeaza ! Eu spun ca acum se invata cu teroarea. E vorba despre teroarea elevilor violenti , teroarea profesorilor violenti , dictatori  sau plictisiti , dezinteresati. Teroarea programului fix supraincarcat ori teroarea sistemului de notare ce face invatamantul actual un mediu concurential. De la "sa iau nota cea mai buna" ori "sant premiantul clasei" pana la a face mai tarziu orice pentru succes ori pentru a mima macar succesul nu e o distanta prea mare. La maturitate cand obedienta si memorarea dupa dictare nu mai sant calitati ,valorile se rastoarna. Asa se face ca putem vedea vanzatori care in scola bazata pe dictare au excelat sau corijenti care conduc firme de succes avandu-i uneori ca angajati pe fostii " sa iau nota cea mai buna"

De ce programul scolar e atat de incarcat cu  informatii inutile prezentate in cea mai anosta forma posibila , dictarea ?

Pentru ca acesta este modul cel mai comod de predare pentru un profesor ajuns in acesta postura fiindca nu a fost capabil de altceva
Pentru ca norma unui profesor trebuie acoperita ca sa-si poata lua salariul .

Un exemplu:
Vasile V. Vasile a absolvit facultatea de arte plastice. Se cheama ca e pictor sau sculptor ori grafician... Treaba sa este sa creeze lucrari de arta , sa participe la viata artistica a localitatii unde traieste si nu numai.
Daca totusi energia sa creatoare s-a consumat in facultate sau pe bancile berariei de alaturi ar putea totusi sa lucreze ca designer pentru cine stie ce firma de haine ,jucarii sau revista on-line
Ori poate face figurine in martipan.
Nu e in stare nici de asta !
Ok. Dar poate ca va reusi sa creeze fellicitari in relief si sa le vanda pe 'net ori .........Nu-i place !
Daca Vasile V Vasile nu e in stare de nimic ce tine de specializarea sa atunci nu-i mai ramane decat sa se faca profesor.
Da profesor !
In fond salariul e sigur. Concediul e platit si  lung cat toate vacantele. Are pozitie sociala  , diurna si indemnizatii daca preda la tara , mediu placut uscat iar raspundere zero.[la ore poate vedea filme pe telefon cat timp copiii deseneaza] `
Vasile V Vasile stie ca sant multe harti' de scris dar compenseaza senzatia de putere data de catalogul purtat la subtioara
Daca o astfel de nulitate se ambitioneaza sa urmeze un doctorat ne putem trezi cu el in postura de profesor universitar si de la el tinerele generatii vor invata reteta "succesului". Asta apropos de performanta in invatamant
Apoi vine guvernul Grindeanu si-i dubleza salariul.

Cu siguranta nu toti profesorii sant in acesta postura. Dar exemplul meu nu e ipotetic !
Poate ar trebui scuturat pomul  si atunci ministerul ar avea bani si de mariri de salarii pentru  dascalii cu vocatie. Numarul de ore de predare a unui profesor e invers proportional cu calitatea predarii.

Ori poate :https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U
Un comentariu:

 1. clasa a șasea sau a șaptea
  despre creier și neuroni
  după descriere și funcționalitate apare paragraful: „proprietățile și caracteristicile neuronilor și a sinapselor”
  am dat cu cartea cu de perete, l-am luat pe fi-miu și am făcut un capitol din GTA IV...
  la următoarea ședință cu părinții am întrebat diriginta de ce sunt în manuale informații pe care nici o asistentă nou angajată nu la știe?
  răspunsul? unul extrem de sincer: dacă nu ar fi atâta materie de învățat, ar apărea brusc pe piața muncii 300 de mii de șomeri cu studii superioare!!!

  RăspundețiȘtergere