Acest arzator are practic doua parti distincte sau mai corect spus arderea se produce implicand doua componente ale sobei. De aici si denumirea de arzator compus.
Cateva avantaje:
-Simplu de realizat fara a necesita o mare precizie.
-Cost de realizare f redus
-Nu exista sarme/gratii in calea flacarii , sarme ce altfel s-ar exfolia in timp
-Aerul ce trece printre peleti alimentand flacara nu e obturat de gratii
-Cenusa cade direct in cenusar fara posibilitatea de a se acumula pe gratar , unde se intampla de fapt arderea.
-Intretinere aprope inexistenta.
-Posibilitatea de a regla arderea / consumul prin miscarea arzatorului dealungul celor doua caramizi pe care se sprijina , se vede in fotografii.
-Urcarea flacarii in arzator apropape imposibila.
-Randament f bun
-Putem folosi peleti de 6mm sau de 8mm
-Putem folosi peleti din lemn sau agropeleti [posibil si carbune maruntit dupa reteta d-lui Eugen]
Regim de putere maxima
Regim economic-arzatorul a culisat pe cele doua caramizi ce-l sustin lasand in fata sa un spatiu prin care intra aer fara sa strabata masa de peleti . Acest lucru duce la o ardere f buna datorita surplusului de oxigen scazand in acelas timp consumul, dar si puterea / nu cu mult!
Arzatorul vazut din lateral. Se vad "aripile"ce se sprijina pe cele doua caramizi
Arzatorul vazut de sus Se observa mai bine cele doua aripi laterale de sprijin
Intre extremitatea de jos a arzatorului [gratii] si gratarul focarului e o distanta de max 30mm
Cele doua caramizi/suport asezate longitudinal in focar
Jos se vede focarul fara cele doua caramizi si cu usita /subar deschisa
Centrala cu boiler
Asta e centrala si arzatorul de care ne folosim acum. Functionalitatea am probat-o pe parcursul acestei ierni cu rezultate peste asteptari , ma refer la randament. In plus avem o plita si rezervor pentru arderea combinata peleti/ulei uzat [exista o postare pe acesta tema] dar de care nu a fost cazul sa ne folosim acest sezon.
Revin [06/11/2019] cu detalii ale arzatorului din postare pentru ca mi-au fost cerute . Desenul e facut in mare graba dar sper ca destul de clar.
...peleti nu curg prea repede...arderea facindu-se pe gratarul cenusarului
RăspundețiȘtergere..
Viteza cu care curg peletii depinde de viteza cu care se transforma in cenusa cei din stratul inferior. Sigur ca diametrul lor scade dupa ce incep sa arda si la un moment dat pot trece prin gratar chiar daca acesta e dimensionat corect. Tot la 6mm adica Asta e teoretic fiindca practic putini sant peletii ce ajung pe gratar in pozitie paralela cu gratiile acestuia pentru ca la o usoara scadere a diametrului lor sa ajunga in cenusar.
RăspundețiȘtergereCum se intampla de fapt? La alimentartea rezervorului datorita caderii o mica parte dintre peleti ajung direct in cenusar insa si acolo vor arde pana la urma. In rest arderea are loc in zona dintre arzator si gratar. Barele gratarului sant asezate in directia curentului si in felul asta curentuil de aer matura pe dedesubt zona de ardere [ printre barele gratarului] ajutand totodata si la spulberarea cenusii.
Oricum in cazul in care un arzator cu gratii pentru peleti ar pierde prea repede peletii avem posibilitatea de a micsora distanta dintre gratii si de a mari diametrul acestora. Daca trec prea greu si arzatorul se infunda marim distantele si micsoream diametrul gratiilor. In fond orice soba sau arzator facut acasa sant unicate si au nevoie de "acordare' , dar e simplu procesul
Daca se poate,un consum de peleti in regim de putere maxima si putere redusa.
RăspundețiȘtergereTrebuie sa spun ca in acest an folosesc peleti de la acelas producator ca si anul trecut Schwar.... doar ca e vorba de alta calitate , mai slaba. Anul trecut la putere maxima consumam cu acest arzator 1,5 kg/ora , anul acesta consum 2kg iar in regim economic undeva intre 1kg si 1,5kg
RăspundețiȘtergereAm avut un sac de peleti Haiteck Ltd , mai buni si consumul a fost mai apropiat de cel de anul trecut
Multumesc pentru raspuns,asteptam cu nerabdare ceva nou.
RăspundețiȘtergereCu placere
RăspundețiȘtergereBuna seara.Numele meu e D-tru Muntianu.
RăspundețiȘtergereScriati pe blog ca ati plantat salcie energetica si as vrea sa stiu si eu cum merge cultura dv.,daca e asa buna aceasta salcie cum e laudata peste tot.Va multumesc.
Buna ziua Salcia plantata de mine a crescut repede dar inegal si asta m-a determinat sa o scot. Eu vroiam sa fac o bolta rotunda unind varfurile plantelor. Cresterea inegala cred ca provine de la zona plantei mama de unde a fost recoltat butasul. Initial s-au prins toti butasii dar apoi au aparut diferente destul de mari in ritmul de crestere. Cred ca e bine sa cumparati de la cineva de incredere
RăspundețiȘtergereSalutare la toata lumea m ar interesa daca a incercat cineva sa arda porumb simplu sau amestec cu peleti merge pareri despre consumuri
RăspundețiȘtergereSalutare. Porumbul trebuie sa fie f bine uscat altfel nu arde , formeaza bulgari lipiti si infunda arzatorul.
RăspundețiȘtergerebuna ziua...dl Laurentiu ce mai faceti,nu ne-am mai intilnit de mult..pe calea undelor dar acum ca se apropie iarna ziua se micsoreaza avem mai mult timp la dispozitie ,pentru diverse activitati...de ceva vreme ma gindesc la o varianta de a inlocui agentul termic din calorifere..indiferent de tip de centrala pe lemne ,peleti gaz sau chiar electric ...ceva asemanator caloriferelor electrice din comert...cu ulei de transformator..astept parerea dv..si ceva idei noi multumesc
RăspundețiȘtergereVa salut dl Eugen. Amandoi avem intentia de a scapa de agentul termic in forma consacrata". Eu am insa in vedere aerul cald si asta elimina caloriferele cu tot ce inseamna o instalatie clasica. Tubulatura izolata termic ,prin pod.Nu e o noutate dar nu asta ma intereseaza ci simplitatea si reducerea costurilor. Inconvenient -dispare radiatia termica directa.
RăspundețiȘtergereUleiul e folosit ca agent termic la transformatoare nu-i cunosc insa proprietatile. In afara de pretul ridicat eu vad un singur inconvenient si anume faptul ca pateaza ,imbacseste orice loc in care apar scurgeri cat de mici. Altfel la avantaje asi mentiona ca elimina coroziunea bazinului si a intregii instalatii. Pare o idee de lux :}}
Salut! Ce distanta este între vârfurile arzătorului și barele cenușarului ? Cu aproximație...
RăspundețiȘtergereSalut. 2-3 cm in functie de uzura barelor arzatorului. Intre gratar si partea de tabla cea mai coborata a arzatorului sant aprox 5,5cm
RăspundețiȘtergereSalut!Am reușit să pornesc soba.Faptul că se încinge așa tare (atat soba cât și burlanul) dupa numai o jumătate de oră de funcționare sa fie lipsa apei din instalație? Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereSalut. Temperaturile inalte sant specifice acestui tip de soba. Fara apa in instalatie pot aparea fisuri in sepentina.
RăspundețiȘtergereSalut! Am optat pentru un sistem închis pentru soba rachetă.Intrebarea mea este dacă pot monta pompa de recirculare la etaj?(la parter este cam inestetic...) Mulțumesc !
RăspundețiȘtergereSalut. Creda ca se poate monta pompa oriunde este conducta unica/principala de retur.
RăspundețiȘtergereAdica sa nu mai fie nici o ramificatie intre pompa si centrala
RăspundețiȘtergere