Translate

sâmbătă, aprilie 21

Poveste despre moda

Naedin rasfoia paginile caietului de schite in speranta ca-i va  veni o noua idee. Trecuse de spalatul vaselor ,moment cand mintea lui se relaxa  lasand loc inspiratiei , dar fara succes. Nici  privitul la televizor nu-l ajutase. Doi pumni de seminte de floare a decojit si nimic. Nici o idee ! Nici macar un gand mai saltaret,..
Era in criza .
Trecuse destul timp de la bata de cioban cu pinten si nu mai nascocise nimic .
Bate fierul cat e cald " spuneau batranii iar el ..era pe val. Se gandea ca exact atunci cineva din sat cioplea o bata ca a lui doar ca moda asta nu va dura la infinit. Trebuia sa vina cu ceva nou !
Apoi realiza ca termenul "moda" are o istorie si "rasfoind" net-ul vazu ca nu numai el era in pana de idei. Unii vindeau de mult timp aceleasi haine schimband doar buzunarul sau bata ori culoarea materialului pe care tot ei o decretau ca fiind la moda ,"trendul"in acel an. In fond Dacia , masina nationala a romanului, era un fel de Marie cu alta palarie in fiecare vara.
Eheei , cand a facut el primele turturele de tabla pe casa sau lebede din cauciucuri uzate nu era fata din sat sa nu-l intrebe de ele. Apoi caruta cu mana curenta ,cum a vazut el pe la vapoare, dadea un aer festiv si puteai atarna de sfoara tot felul de lucruri colorate. Nici felinarul cu prajina n-a fost de lepadat fiinca puteai cauta cu el  noaptea-n sura intrusii.
Mereu avusese idei noi.
Fara restilizari !
O minte dinamica pusa pe ,..doar ca acum,...criza.
Va apela la o smecherie !
Va muta pintenul putin mai sus pe maner chiar daca asta va scurta bata utila si-l va face pe cioban sa se loveasca  de capatul ramas. Nu-i nimic. Toti vor copia ideea fiindca el face moda in sat. Apoi va avea timp sa gasesca ceva nou si-si va pastra numele de designer.
Nu e chiar moral da' cine se mai uita la asta acum. Nu are cum baga treaba cu euro 1,2,3...ca la masini fiindca bata nu scoate fum. Ca sa scoata fum totusi ,..ar trebui sa arda iar ca sa arda e nevoie de un ritual , festival , obicei ,.. traditie in final. Asa ceva daca vine de la el nu va convinge pe nimeni ,..dar daca si-ar prezenta ideea ca pe o traditie pierduta si i-ar invinui pe tarani ca si-au uitat datinile ? Ar merge ! Ar merge sigur si in plus ,............      
Naedin gandea din nou.
 Inspiratia nu-l parasise ci imbracase haina pragmatismului disimulat si  lipsit de scrupule specific modei. De aici pana la a purta pantofi de dama cu toc cui nu e mare distanta doar ca e nevoie de o criza mult mai adanca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu