Sa nu credeti ca am abandonat insiruirea pasiunilior mele ca exemplu al faptului ca se poate , ca exista timp liber ! Chiar si la tara. Sau, mai ales la tara !
2-constructiile de orice fel.
Ei bine ,a da materialitate lucrurilor care intai au forma de vaga ideie,apoi de schite pe un caiet sau PC, urmate de un "aproape proiect" la scara 1/1 [atunci cand se poate],e pentru mine o minunata pasiune. Datorita acestei activitati am momente cand nu realizez ca sotia mea vorbeste cu mine sau ca au trecut n' ore de la ultima masa. Sant sigur ca vi se intampla si dv. de multe ori.
Am reusit in timp sa fac de la instalatii de toate felurile, piese de mobilier sau modificari la cadre moto ,pana la instrumente muzicale electrice cu statie ,boxa si efecte. Dar dintre toate cel mai mult imi place sa lucrez cu otelul. "In fer" -cum ar fi spus um prieten din copilarie.
Asa cum spune si titlul postarii am sa detaliez felul in care am construit centrala termica pe care o folosim si care incalzeste toata casa.
[abia acum imi dau seama cat de mult va trebiu sa scriu !!]
E vorba de o instalatie construita integral din metal , care foloseste combustibil lemnos si functioneaza prin gravitatie atunci cand e frig [sub 0 grade]si cu pompa de recirculare cand e mai cald.

Avem in imagine o schema de functionare prin gravitatie. Apa incalzita isi micsoreaza densitatea devenind astfel mai usoara, urcand spre partea superioara a instalatiei pana la vasul de expansiune [de tip deschis]
Din acel punct conductele sant intr-o usoara coborare [1cm/M] ,pana la calorifer unde datorita cedarii energiei termice coboara prin conducta de retur ajungand in partea de jos a cazanulul[de culoare albastra in desen].
-Trebuie sa spun de la inceput ca agentul termic nu e apa de canal, ci apa distilata[demineralizata] plus antigel. Solutie de doua ori mai putin concentrata decat cea auto. De ce ? Fiindca apa de la canal incalzita,datorita compozitiei ,corodeaza mai repede metalul. In special caloriferele moderne din tabla au de suferit. Antigelul are si el rol antioxidant. In fiecare toamna fac o revizie a instalatiei care cuprinde si scoaterea agentului termic si nu am observat niciodata o colorare in brun ce ar fi putut fi data de de rugina.
Doua dintre caloriferele pe care le folosim noi sant de otel.
-Calcul calorifere la : http://eradiatoare.ro/calcul_termic.php.
Ex. pentru o camera de 4x4m avand inaltimea de 2,5,far aizolatie termica si cu 2 pereti exteriori, obtinem de la calculatorul de mai sus valoarea necesara de 2250w. Asta corespunde unui calorifer de otel avand dimensiunile 600x1000mm.
-Caloriferele de fonta au avantajul ca inmagazineaza caldura pe care o transfera aerului din camera mai mult timp si mai constant. In dormitor e potrivit un astfel de calorifer, dar nu obligatoriu.
-Robinetii. Ei aici sand doua lucruri care teoretic par ca se bat cap in cap ,insa practica a aratat ca nu apar probleleme; sectiunea conductelor pentru o instalatie ce funcioneaza prin gravitatie e ceva mai mare decat la una actionata de pompa si fara puncte de strangulare [robineti ingusti]pentru ca agentul termic sa circule usor,neavand o presiune comparabila cu cea data de pompa de recirculare.
[eu am folosit tevi metalice filetate de 3/4 la conducta magistrala[pompos spus] si de 1/2 la celelalte]
In cazul instalatiei actionata cu pomapa daca nu ar exista robineti care sa micsoreze debitul facand ca agentul termic sa stea mai mult in calorifer, am avea temperaturi asemanatoare intre conductele tur si retur facand ca pompa sa functioneze fierbinte.
Mai exista si nevoia unui reglaj de caldura intre camere ,chiar daca s-au calculat corect caloriferele.
Eu am folosit robineti de calorifer ,normali si nu au aparut probleme in cazul functionarii prin gravitatie.
-La calculul caloriferelor e bine sa tinem cont [adaugand 5-15% putere acolo unde e cazul] si de gradul de circulatie al incaperii [cat de mult se foieste usa],sau de pardoseala. Pot spune ca o camera cu gresie [la noi frizeria], e mult mai greu de incalzit decat una cu pardoseala de lemn sau mocheta.
va urma
Adaug 3 schite pentru Constantin,[vezi comentarii]

Desene pentru Radu:
Pentru Anonim. Etanseizarea capacului.
Urmatorul desen este pentru doamna Niculina si reprezinta o soba metalica avand o constructie usor de realizat cu manopera redusa, usor de intretinut si la un cost redus. Daca ar fi sa mai am nevoie de o centrala cred ca acest proiect l-asi realiza si eu
datorita avantajelor mentionate.
Desenul urmator este pentru Ion Andrei si este doar orientativ ,incercand sa sugereze o rezolvare pentru realizarea serpentinei care sa nu necesite sudura. Serpentina se poate prelungi si sub plita ,fara insa a se interpune plitei. Impiedicarea deformarii tevii este realizata de platbandele intre care este fixata cu suruburi.
Nu este o solutie de criza ci una care prezinta avantajul simplitatii in realizare, singura conditionare fiind data de raza de curbura minima a tevii alese pentru serpentina care poate fi -una de 3/4 sau doua [paralele] de 1/2 caz in care scade raza de curbura si se usureaza considerabil efortul de indoire al tevilor . E necesar un dispozitiv de indoit cu role care previne turtirea tevii. [usor de realizat !]
Desene pentru dl Kovaci
In baza datelor de mai sus puteti face singur unele calcule in functie de materialul pe care il aveti la dispozitie.
Tevile pentru exteriorul sobei sant de la fier vechi cu grosimi de minim 5-6mm
Cazanul din tabla de 3-4mm , iar fumurile[tevile] cu peretii de 3mm minim.
Teava care coboara de la cazan pana la baza focarului este de 3/4 cu operetii de 3mm , lafel si teava de la partea superioara a cazanului pe unde iese apa fierbinte.
Capacul din tabla de 5-6 mm cu brau" din platbanda de 20mm latime
Usi pentru sobele de teracota
Gratarul il faceti din armatura de 8mm pentru constructii cu spatii de 8mm intre ele
Tabla de la partea superioara a focarului de grosimea maxima pe care o gasiti. Altfel ,..3mm cu intariri pe dedesubt.
Ramele pe care se prind usile din tabla de 4-6mm
Eu am folosit peste tot bucati de platbanda de 5mm grosime si 50mm latime pe care le-am sudat intre ele pana am obtinul suprafata dorita.
Pentru Florin.
Solutia asta se poate pune in practica intr-o zi cu costuri f. mici si cu incalzire f. rapida acelor doua camere suplimentare. Calitatea teracotei de a ceda in timp caldura poate fi folosita si pentru celelalte camere.
Inca un amanunt - ventilatorul e bine sa aiba cel putin 2 viteze.
Pentru o putere mai mare se poate face prin sudare din tevi de aceleasi dimensiuni un recuperator de caldura ca si cele pebtru montat la burlanele de sobe si care va fi introdus in focar .
Teava /calorifer e pe toata lungimea serei si pe ambele parti ale ei se afla cate o astfel de bucla.
Temperatura mare de la intrarea in calorifer este compensata de faptul ca la iesirea din el va fi cea mai mica temperura , iar la mijlocul buclei va fi o temperatura medie. Astfel facand media vom avea o aceeasi temperatura pe toata lungimea calosiferului si implicit a serei fara prea multa manopera , racorduri,filete , suduri , sau suporti. Costurile scad si creste uniformitatea incalzirii.
Eu asi folosi tevi de 80mm diametru din recuperari. Sant pe net anunturi cu vanzari de astfel de materiale recuperate.
Desenul de mai sus e o solutie simpla de cuplare a doua centrale. E nevoie ca C2 sa se poata decupla in cazul in care nu e in functiune fiindca altfel am incalzi inutil apa din cazanul respectiv generand pierderi de randament a C1.
Robinetii au tijele de actionare cuplate printr-un sistem simplu de parghii pentru a elimina posibilitatea de a inchide circuitele ambelor centrale accidental.
Sigur ,centralele pot fi cuplate si in paralel daca sant amplasate la mica distanta.
atasament pentru intrebarea din 19 apr.
Bazinul de apa il puteti face din bucati de teava de la fier vechi sau din tabla
Schema unei instalatii de incalzire cu circulatie prin gravitatie
Desenul de mai jos arata doua din cauzele pentru care un calorifer nu se incalzeste. E vorba de o instalatie cu pompa de recirculare asa cum e cel mai des intalnita in apartamente. Daca aerisitorul exista trebuie deschis pana incepe sa iasa apa afara aer. Ca la Dacie.
Trecerea unei conducte de otel prin peretele unei sobe de teracota pentru a obtine aer cald.
[celelalte detalii , mai sus, in schita facuta pentru Florin]
Desen pentru marirea suprafetei in contact cu flacara a bazinului paralelipipedic prin adaugarea de tevi transversale.