Translate

luni, august 19

Pe malul apei.

Opinii personale despre pescuit dupa cateva decenii de colindat apele.

Ca o retrospectiva succinta avem deja cresterea cainilor,constructiile de orice fel, cantatul la ukulele ca un exemplu de simplitate intr-un domeniu f. complex, desenul de caricatura sau orice altceva doriti , scrisul-crearea de texte umoristice sau nu,iar dupa procesul civil la care am asistat prin intermediul ultimelor postari se simte nevoia relaxarii in natura ,pe malul apei.
Asa ca - despre scule de pescuit ; Acum niste zeci de ani in urma pescuitul era o ocupatie de timp liber aducatoare de profit.
Sute si sute de ranite se intorceau din balta doldora de peste. Insemnul succesului si relaxarii" era marimea capturii.
Nimeni nu si-a pus problema ca o data si o data balta va saraci. Era asa de mult peste incat un "mare pescar" putea sa nu aiba pic de pasiune" ci doar sa detina o ranita incapatoare.

Apoi lucrurile au inceput sa se schimbe. Betele de stuf au cedat teren in fata lansetelor care permiteau cautarea pestelui [rarit acum], mai departe de mal.
Momelile s-au diversificat/personalizat,au aparut nadele,solunarele, ca si "marii cunoscatori" in ale pescuitului. Pe masura ce pestele se imputina asistam la o divesificare fara precedent a sculelor de pescuit devenite acum f. specializate si scumpe.
S-a pierdut placerea de a merge cu o lanseta si un scaunel la pescuit.
-Acum e nevoie de masina ,barca ,barcuta de plantat nade savante si secrete ,sonar ,numarul maxim de lansete permise si inca 2-3 in plus de rezerva.Cutii intregi de momeli pentru preparat pe mal,saltea de primire a pestelui,etc.
Facand o paralela cu meseria mea ,fotografia, pot spune ca aparatele de fotografiat simple si ieftine ,dar cu reglaje, sant capabile sa faca fata in majoritatea situatiilor.
H.C. Bresson arhicunoscutul fotograf ,a avut la dispozitie pentru a realiza imaginile sale nemuritoare aparate simple ce astazi se mai pot vedea doar pe la muzee sau colectionari.
Tot ce poate in plus un SLR sau DSLR actual nu-l ajuta cu nimic pe amatorul de amintiri din concedii , care nu e interesat de legi de compozitie, desen ori culoare,dar care-si face un titlu de glorie din memorerea tipurilor de aparate si accesorii de pe piata. Plateste sume mari pe tehnica fotografica profesionala sau asemantoare,care este grea,fragila , lipsita de marja de eroare a cadrarii specifica aparatelor ieftine si ale carei avantaje in general se constituie in tot atatea inconveniente pentru nepasionatul de arta foto.
La fel stau lucrurile si cu sculele de pescuit. Lansetele de 1,85-2,1m , usoare si simplu de manevrat, care puteau fi utilizate la toate genurile de pescuit ,sant suficiente pentru majoritatea amatorilor.
Se cumpara acun insa bete de 3,5m ,pentru crap si mulinete cu 10 rulmenti ,chiar daca capturile rar depasesc 200gr.
Asa se face ca vedem astazi pe malul baltii arsenale ce cu doar 2-3 ani in urma apareau doar la concursuri,numai ca acolo se prindeau intr-o zi buna zeci de kg de peste[ce apoi e eliberat !!],iar pe balta, in mainile chibitilor, ce-a mai mare calitate a lor e ca fac umbra. In rest sant grele ,voluminoase,scumpe,sensibile la transport , incomode mai ales cand dorim sa pescuim de la umbra de sub un copac si fac imediat vizibil pe cate unul care nu prea e pasionat de pescuit dar a dat de ceva bani si crede ca macar in acest domeniu va putea, in sfarsit, sa "dea si el clasa". Nu am pe blog imoticoane" ,dar aici era necesar unul de genul "cool" plus un hohot de ras.
Va rog sa ma credeti ca incerc sa nu fiu rautacios, dar mi-e greu sa inteleg de ce poate moda ,in continua schimbare ,sa determine oamenii la cumparaturi care nu-i ajuta in nici un fel.

Imaginea poetica a pescarului care se deconecteaza pe malul apei si care cazut intr-o reverie poate ajunge cu gandul pana la planetele recent descoperite de germani capabile sa sustina viata, nu are nimic in comun cu colectarea fara discernamant a sculelor la moda.
Acum niste ani ,cand au aparut pe piata clopoteii pentru avertizare ce se ataseaza pe varful lansetei au fost priviti de pescarii pasionati de liniste ca niste glume proaste.
Ceilalti , aceiasi probabil care acum au arsenale ori strabat canalele deltei cu salupe de viteza si motoare supradimensionate, i-au adoptat imediat. Zgomotul lor oricum abia razbea peste nivelul sonor al casetofoanelor aduse pe balta din care racneau cantece de suparare.[eu numesc genul-
" muzica de sinucidere"]

Dar haideti sa le luam pe rand :

Vergile [betele] de pescuit.
Avem trei tipuri de materiale, mai cunoscute:
-fibra de sticla [de fapt corect esre rasina armata cu fibra de sticla]
-Fibra de carbon [...
-Compozit-amestec /aliaj" intre cele doua de mai sus.
Fibra de carbon este mai usoara , mai scumpa si mult mai sensibila la zgarieturi[chiar si cele date de nisipul ramas la mufe daca nu spalam si stergem zona la strangere],sau socuri, ce pot duce la rupere prematura. Este buna conducatoare de electricitate [atentie la liniile de curent pe care le putem atinge cu betele] si are o elasticitate redusa. Greutatea redusa si rigiditatea devin calitati doar la bete de peste 5m lungime ,sau la pescuitul de rapitor[cu naluci], pe vant.
Fibra de sticla rezista bine la socuri , zgarieturi [pe care le pot purta ani de zile ca semne ale partidelor de pescuit trecute],sant mai elastice si mai ieftine. Pescarii fani hi-tech reproseaza acestui material faptul ca se incovoaie la aruncare , insa tocmai acest lucru face ca aruncarile cu o lanseta scurta de fibra sa fie suficient de lungi prin faptul ca virful are in a doua parte a miscarii o viteza mai mare decat tronsonul manerului. Acelas lucru face ca nalucile sa poata fi lansate multumitor daca au peste o anumita greutate cu o lanseta scurta din fibra, De regula 1,85-2,1m. Cand vorbesc de aceste lungimi am in vedere lansetele cu maner scurt, 15-20 cm mai jos de mandrina , iar tot ce e in plus nu intra la socoteala. Manerele f. lungi  si inutile ale celor mai multe dintre lansetele aflate astazi pe piata au menirea de a ajuta in timpul "luptei cu pestele" sprijinind manerul de antebrat insa treaba asta cu lupta ,... mi-aduce aminte de "un print din Levand indragind vanatoarea......' "mistretul" careia ii e destinata o astfel de scula nu inoata pe-aici. [vedeti pe net' pescuitul la ocean , marimea capturilor si de unde vime acest tip de maner ,..catre pescarii de babusca]
Atunci cand lansam sau manevram lanseta in orice fel, manerul lung ne va deranja ,incomoda, obligandu-ne sa tinem bratul intins ca sa nu ne atingem pe la coaste cu surplusul de maner inutil.
Singurul avantaj este ca putem sprijini lanseta mai usor de pamant la pescuitul stationar , dar asta e valabil doar daca nu folosim suporti de lanseta ci  cracane taiate pe malul baltii [se poate lua amenda  pe buna dreptate], sau pe pietre.
Materialul compozit a fost creat pentru a cumula calitatile celor doua tipuri de fibra insa daca nu santem atenti putem cumpara produse care cumuleaza defectele.Raportul dintre cele doua tipuri de fibre ne va arata spre care dintre comportamente inclina o varga.Cu cat e mai mult carbon [la o aceiasi firma],cu atat pretul va creste ,..dar se poate si altfel daca nu citim atent ce scrie pe eticheta.
Manerele din pluta sant cele mai frumoase si cele mai placute la atingere, plus ca pastreza elasticitatea tronsonului .Aceasta ultima calitate e insa usor de obtinut si cu alte materiale. De ex. f. simplu, lansetele Germina au manere din mai multe tronsoane de plastic[ca niste dopuri],ce nu sant prinse rigid intre ele
Inele cele mai rezistente la frecarea cu firul [umed si plin de nisip],la un pret rezonabil sant ceramice, insa au alta greutate ddecat cele din sarma de otel[Germina]si pot scimba in rau comportamentul lansetei marind greutatea spre varf. La pescuitul al fund nu e mare pierdere insa la cel cu naluci e necaz.
Despre actiunea lansetei pentru staionar doar cateva cuvinte. Luati plumbul pe care il folositi in mod curent in zona dv de pescuit si cantariti-l. Greutatea plumbului plus cea a momelii [aproximata ,sau cantarita daca vreti].trebuie sase incadreza in limitele puterii" lansetei. De ex; daca avem un plumb de 60gr  ,cu tot cu momeala [buchet de rame sau cubulet de mamaliga ] putem ajunge la 70-80 gr. Lanseta trebuie sa aiba o actiune de pana in 80 grame. Exista tentatia de a ne dori o putere" mai mare insa asta are un cost in sensibilitatea lansetei care poate deveni prea rigida pentru a mai semnala trasaturile fine.
Am obosit,..voi continua..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu