Mulinetele au trecut si ele printr-un proces de crestere fara sens a pretului. Asa se face ca astazi avem mulnete cu numar mare de rulmenti ,galet ceramic sau baitrruner pe toate drumurile ,sau baltile. Baitrrunerul are rolul de a lasa pestele sa deruleze fir fara a-i opune rezistenta pescarul si a aparut intai la pescuitul oceanic. E de inteles utilitatea unei astfel de imbunatatiri" atunci cand e vorba de un peste spada ,un ton ,sau crap mare pe la noi , dar cand capturile cantaresc doar cateva sute de grame devenim ridicoli cu astfel de mulinete.
Firele textile de mare rezistenta lasa repede urme in galetul mulinetei si astfel s-a nascut ideia realizarii acestuia din materiale ceramice. Just ,numai ca firele textile sant doar o moda printre pescarii de maruntis" unde nu e nevoie de superrezistenta si astfel nici de galet ceramic cu rulment.
Eu am pescuit multi ani cu o mulineta ungureasca Neptun, care avea doar un rulment la tambur, fir de 0,35 normal si lanseta Germina de 2,1m. Exista si acum replici ale tipurilor astea de scule dar nu le face nimeni reclama. Nu sant la moda si astfel nu au pret mare aducator de beneficii serioase vanzatorilor.
Haideti sa vedem cum decurge o zi de pescuit pentru pasonatul de liniste [1] si una pentru detinatorul de arsenal"[2].
[1]-pasionatul de liniste are probabil un scaunel, o geanta de umar si una sau doua lansete de 2,1m. Pregatirea unei partide de pescuit se refera mai mult la sapatul ramelor si convingerea sotiei de necesitatea demersului ,daca nu merge si ea pe balta.
[2]-pescarul cu arsenal are de gestionat numarul f. mare de ustensile si accesorii ,care se tot inmultesc fiindca moda e in continua schimbare si omul e strangator.
Nenumarate lucruri legate de casa si familie au fost lasate pentru "mai tarziu", fiindca respectivul a gasit o noua mulineta [de ex.],o ocazie pe care nu poate sa o scape.
Pregatirile lui nu se sfarsesc niciodata. "Strictul necesar" e posibil sa nu incapa in masina.
Daca mai merge cineva e bine sa nu aiba multe scule si oricum sa nu-i stea in cale cand e pe balta.Despachetatul si montatul pot dura foarte mult timp,iar daca strangerea se face in graba datorita ploii ,de ex ,acasa va fi nevoie iarasi de mult timp alocat pentru descalcit , sters , spalat sau uscat cort ori scaun ca sa nu mucegaiasca fiindca au fost stranse ude. Locinta sa va deveni neincapatoare pentru sculele desfasurate pentru tratament.
[1]-pasionaltul , dupa ce va ajunge la balta" va cauta un loc linistit ,retras si umbrit de copaci sub care el poate sta la pescuit.
[2]- pe pescarul cu arsenal ajungerea pe malul baltii il face grabit,agitat, nervos ,irascibil, concentrat fiind la montatrea ,intinderea si armarea "tunurilor din Navarone". Imaginativa cum arata un astfel de pescar atunci cand are o captura cat degetul [porcusor], des intalnita pe la noi. Aruncarea monturilor se face de multe ori in detrimentul vecinilor [incalceli],pentru ca omul are multe scule si prefera locurile probate,sigure, unde stau de regula cei mai multi pescari. Practic omul nu termina bine de montat ca si trebuie sa inceapa sa stranga si asta il mentine mereu ocupat si cu mainile pe "sculele sale dragi"
-pasionatul, de regula elibereaza pestele prins la sfarsitul zilei,in timp ce pentru celelalt poate deveni jenant sa se intorca acasa cu mana goala. Asa ca daca nu apeleaza la unelte nepermise ,probabil va trece pe la pescarie. Astazi putini pescari de acest gen uita sa intepe cu carligul in buza pestele cumparat,asa ca omul nostru poate avea in palmares o multime de crapi de crescatorie "prinsi la dunare".
Chinezii spun ca zilele petrecute la pescuit nu se pun la numaratoarea vietii.
Poate ca starea de liniste impletita cu o activitate simpla si de la care nu avem "mari asteptari" face timpul sa uite de noi.
Poate ca pestele nu e neaparat nevoie sa fie ars" pe altarul placerii noastre si poate ca nici noi nu ar mai trebui sa ne torturam cu ganduri generate de orgoliu, macar acolo ,pe malul apei,in mijlocul naturii.
Petre Grant in cartea sa "Povesti cu stiuci" [excelenta!],ne indeamna in mod repetat sa nu complicam montura, iar eu cred ca sfatul lui are valabilitate atat la pescuit ca si in celelalte sfere ale vietii.
Simplitatea e primul pas catre liniste. Linistea e prima conditie pentru armonie si echilibru fara de care nu poate exista bucuria ci poate doar satisfactia ce apare de cele mai multe ori in defavoarea altora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu