-In prima fotografie se vede partea superioara a cazanului ,iar semnele rosii reprezinta zonele pe unde urca aerul cald. Semnele albastre indica zona pe unde coboara aerul cald ,pentru ca apoi sa iasa pe horn.
In fotografia urmatoare se vede centrala in intregime
Vasul de expansiune e din aluminiu si are la interior un flotor care actioneaza o tija ce indica gradul de umplere. Aprope de V.E. se poate vedea si termometrul. Apa in instalatie ajunge la max 85 grade [cu lemn de esenta tare], in mod normal [0 - minus 15 grade], e suficient 65 grade in instalatie.
Costul intregii instalatii [inclusiv caloriferele], a fost undeva intre 10 si 15 mil[materiale,iar manopera nu a costat nimic ,totul fiind realizat de mine.
Atunci cand se intrerupe iarna curentul datorita zapezilor sau viscolului noi avem caldura fara probleme ,centrala noastra functionand prin gravitatie.
Instalatia de care va vorbesc este rezultatul mai multor incercari de a optimiza incalzirea tinand cont de specificul vietii la tara ,de tipul de combustibil din zona unde locuiesc [lemn de tei], precum si de dorinta de a micsora costurile de constructie si intretinere , scutindu-mi familia de deranjul pe care in alta situatie [centrala din comert] ,ni l-ar fi facut reprezentantii firmei de intretinere si omologare.
Daca e cineva interesat de amanuntele unei astfel de constructii ,va stau la dispozitie cu detalii.
....................................................
Raspuns la mesaj.
Doua variante de etansare" a burlanului in varianta de centrala cu cazan circular. [ desenata pentru dna Niculina.]
..................................................................................................................................................................
asa ceva as vrea si eu sa fac dar ceva ancorporat antrun semineu facut cu focar din teracota....centrala dumneavoastra ce volum ancalzeste? va multumesc
RăspundețiȘtergereCentrala incalzeste 4 camere ,un hol si o baie. Iar casa nu e izolata termic.Aprox 160 mc
RăspundețiȘtergereLaurentiu, dupa pararera ta , crezi ca un calorifer din fonta rezista in foc folosit ca serpentina ?
RăspundețiȘtergereMultumesc , george
George , am auzit ,sau citit pe undeva ca un constructor de centrala home made ar fi folosit un calorifer pe post de "serpentina. Lucrul asta dpmdv e mai greu de realizat fiindca elementii caloriferului sant imbinati cu nipluri pentru a caror etansare s-au folosit calti si minum de plumb.
RăspundețiȘtergereCa sa desfacem o astfel de imbinare cel mai usor este sa incalzim cu lampa pana se ard caltii ,lucru ce s-ar intampla si in soba facand caloriferul sa curga.
Daca insa sudam imbinarile , dopurile si conductele de tur si retur de la acest calorifer ,ar merge ,cu conditia ca elementii sa nu fie corodati ,subtiati pe interior. Mai apar niste probleme:
- Caloriferul de fonta e f. greu si asta ne obliga la o pozitie verticala renuntand la planul tavanului focarului care cred eu ca are cel mai bun randament la captarea caldurii.
-Grosimea [adancimea] elementilor va conta serios in micsorarea volumului focarului plus ca zona in contact cu flacara nu va fi egala cu intreaga suprafata a elementilor.
-Sudura fontei nu e chiar usoara ,iar daca materialul de adaos nu e f apropiat de cel al caloriferului pot aparea fisuri.
-Fonta e casanta si o manvrare neglijenta a lemnelor sau vatraiului in timp ce elementii sant f. calzi poate fi periculoasa.
Nu am experimentat asa ceva ,dar nici nu asi incerca datorita motivelor enumerate mai sus. Asta nu exclude insa folosirea unui calorifer in acest fel de catre persoane care sudeaza excelent fonta , au un focar f. mare [teracota] ,si nu sant f. intersate de consum
Multumesc mult! Renunt la idee. Insa am de incepuit de la zero centrala si ti as fi recunoscator daca tu ai putea sa mi dai cateva indicatii fara a face abuz la disponibilitatea ta . Am facut instalatia caloriferelor si trebuie doar sa ma leg de centrala care va fi instalata intr o incapere separata .Daca poti sa mi dai cateva idei eventual o schita cum si ce mi ar trebui . Ma gandeam sa folosesc un bazin fara serpentina si focar facut din caramida. Ce parare ai ? George
RăspundețiȘtergereGeprge , eu prefer sa recomand tipul de bazin pe care -l am eu ,pentru randament,simplitate si usurinta in intretinere. In prima postare pe acest subiect sant cateva desene destul de edifcatoare. Ma refer la desenul al trei-lea , desenul 8 si 11 care ilustreaza modul in care cred eu ca ar trebui adaptat un astfel de bazin la un focar de caramida. In special desenul realizat pentru doamna Niculina , partea superioara , cred ca e usor de realizat plus ca poate fi introdus acel bazin direct in soba zidita din caramida daca se respecta sectiunile de la desenul 11.
RăspundețiȘtergereMultumesc Laurenziu ! Mai am o dilema , ma gandeam daca e posibil c la centrala sa se poata lega si apa calda pentru boiler, asa cum sunt cele din comert . Ce parere ai ? George
RăspundețiȘtergereSigur ca se poate face o mica serpentina in plus care sa genereze apa calda insa complicam destul de mult instalatia ca si iuntretinerea ei [curatarea], plus ca vor apare prin casa inca doua conducte intre soba si chiuveta. Apoi ,..soba functioneaza doar in anotimpul rece iar temperatura apei calde nu prea se poate regla si va fi mereu o surpriza.
RăspundețiȘtergereEu am pentru apa calda boiler electric. Vezi postarea -"Apa calda si scena"
Ce ar fi de facut pentru a putea face ca centrala sa functioneze si daca curentul se intrerupe ( pompa de recirculare nu functioneaza dara curent )?
RăspundețiȘtergereMentionez ca am o centrala pe lemn si stau la tara unde curentul se intrerupe destul de des.
Multumesc.
Eu am construit centrala de la inceput pentru a putea functiona prin gravitatie , fara pompa de recirculare, tot fiindca stau la tara si iarna se ia curentul destul de des, Daca insa asi fi avut o altfel de centrala probabil cumparam un mic generator de curent , sau o baterie auto [ incarcata permanent de la priza] si convetizor 12-220v. In acest caz totul se poate automatiza pe baza unui solenoid la 220v ce actiuoneaza un comutator.
RăspundețiȘtergereIn cazul generatorului actionat de un motor termic un UPS ar face ca de la caderea curentului pana la pornirea generatorului pompa de recirculare sa nu se opreasca.
sal. dl Laurentiu....Eugen ma numesc si m-am hotarit sa incerc sa fac si eu o soba ca cea pe care a-ti realizat-o d-voastra ....daca sinteti amabil sa-mi trimite-ti un desen mai detaliat al caznului si ceva cote pe care sa le pot folosi in constructia sobei ...v-as fi foarte recunoscator multumesc
RăspundețiȘtergereBun venit.Cred ca desenul pe care l-am facut pentru doamna Niculina e la fel de bun si mai simplu. Altfel, zilele astea am sa deschid soba pentru curatare [dureaza 5 min] si am sa masor mai in amanunt cazanul. Voi reveni in postare cu un desen cotat.
RăspundețiȘtergereMultumesc, ce parare aveti daca as folosi in cazan niste tevi montate orizontal asemanatoare cazanelor facute pe gaz metan doar cu distante mai mari intre tevi...La cazanul facut pentru doamna Niculina ar merge schimbata pozitia hornului , ma gindesc ca miscindul s-ar putea sa apara scapari de gaze pe timpul folosiri sobei
ȘtergereLa varianta de cazan cu tevi orizontale atunci cand socotim suprafata in contact cu flacara va trebui sa scadem rezultatul cu aproximativ 1/3 pentru zona tevilor de pe partea opusa focarului unde de regula se depune gudron cu cenusa si transferul termic e scazut. Altfel , acest tip de cazan cred ca este cel mai folosit la ora actuala in constructiile de amatori cu toate ca se poate obtine un randament ceva mai bun si o intretinere facila cand cazanul e deasupra focarului, cred eu.
RăspundețiȘtergerePentru etansarea burlanului in varianta de cazan circular [desenat ptr dna Niculina],am facut acum doua desene/variante in postarea initiala.
varianta 2 mi se pare cea mai ideala....cam ce cantitate de apa a-ti estimat ca ar intra in cazanul circular la cotele din desen...iar in eventualitatea ca nu se gasesc tevi la cotele respective ...v-ati gindit la vreo imbunatatire...ceva multumesc
ȘtergerePentru tevile pe care intra burlabele eu am folosit tabla de 2mm indoita cu ciocanul. Pentru cazul cand nu se gasesc tevile necesarare cazanului am desenat si poastat o variant ce are cazanul patrat,din tabla.
RăspundețiȘtergerePrima varianta de centrala pe care am construit-o avea cazanul de 5 L si dadea uneori in fiert. 10 L ar raci focarul la pornirea pompei de recirulare[daca e cazul] si nu ar ajunde la o temperatura suficient de ridicata ca sa faca posibila circulatia agentului termic prin gravitatie.
sal. dl Laurentiu...felicitari pt. tatic sa va traiasca juniorul si cum se zice pe la noi ..sa-l vedeti la casa lui... am construit si eu centrala gen ..tip d-na Niculina cu cazan patrat si sa stiti ca sunt multumit in primul rind de mine si pe urma de reusita...functioneaza chiar bine as putea spune,am totusi o problema...mi-a aparut condens pe horn as zice si din cauza lemnelor care nu prea sint uscate...aveti vreo idee cum as putea elimina acest inconvenient fara prea multe modificari in structura hornului care este din caramida.....multumesc.
RăspundețiȘtergereVa salut dl Eugen si multumesc f. mult pentru urari.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte va felicit pentru reusita constructiei ce implica unele abilitati tehnice, in special in ceea ce priveste sudura !
Condensul la evacuare e o problema comuna a centralelor de acest tip [clasice], unde temperatura gazelor evacuate nu e foarte ridicata , dar se poate rezolva in doua moduri
1-Ridicam temperatura gazelor evacuate , dar asta implica o anumita pierdere de randament. In cazul particular al acestei constructii puteti scurta prelungirea burlanului in interiorul centralei [bazinului]pentru ca zona interioara a bazinului sa preia mai putina caldura, dar asa cum spuneam asta duce la o anumita pierdere de randament ceea ce nu e de dorit.
2-Cred ca stiti deja ce urmeaza sa spun,..e vorba de calitatea lemnelor, sau mai precis -umiditatea lor. Corect ar fi sa cumparati lemnele din toamna [eu nu am reusit asta pana acum]pentru ca sa se usuce pe timpul verii. In acest fel scapati de condens si obtineti un randament mai bun pentru aceiasi bani platiri pe combustibil.
Daca hornul e din caramidainseamna ca are o anumita izolatie si nu ar trebui sa cautam acolo problema. Exista totusi posibilitatea de a introduce printr-un astfel de horn a unul tub flexibil din inox [aprox 25 lei/m]ce ar ajuta la curatare sau ar putea spori izolarea daca e inconjurat cu vata bazaltica. Nu cred ca e cazul.
In concluzie pentru un spor de randament si eliminarea condensului solutia e la umiditatea mai scazuta lemnului.
Toate cele bune.
Sunt si sobe de teracota construite cu cate unu sau chiar doua butoaie de bere in interior, pe post de centrala termica ("Goale, nu pline cu bere"), ce parere aveti despre aceste constructii?
RăspundețiȘtergereNu cred ca au un randament f ridicat dar ar putea incalzi 1-2 calorifere. Volumul mare de apa din butoi va intarzia incalzirea caloriferelor , iar la foc redus temperatua din calorifere nu cred ca va ajungela 50grade
ȘtergerePare mica centrala. Parca nu imi vine sa cred ca reusiti sa incalziti cum ati spus, "4 camere ,un hol si o baie. Iar casa nu e izolata termic.Aprox 160 mc".
RăspundețiȘtergereCred ca trebuie bagat pe foc in continuu!?
Amintea cineva intr-un mesaj de cazanul lu Vuia ce la marimea unei valize a putut incalzi un bloc de locuinte ! Aici ar trebui sa va mirati
RăspundețiȘtergereIn prima fotografie se vede un cablu electric cu un stecher, la ce foloseste!?
RăspundețiȘtergereHa ha ! Cititi postarile si veti afla. Daca ne uitam doar la poze putem avea impresia ca am descoperit nu stiu ce datorita vigilentei intrinseci :}
ȘtergereLa multi ani !
Si totusi... este mult prea mica pentru a incalzi atat cat zici. Nici detalii nu oferi... deci ceva e ... putred! :D
RăspundețiȘtergereLa Mulți Ani! ;)
Nu sant bune presupunerile. Hamlet , ca tot veni vorba,l-a executat pe unul aflat dupa o draperie banuind cine e. Dar daca era instalatorul ?
RăspundețiȘtergere