Translate

miercuri, august 7

Ciobanesc german. [gresit spus- caine lup]



Rasa f. populara datorita in primul rand calitatilor sale.
Sigur si faptul ca e cainele national german a contat in popularizare. Din acelas motiv ,probabil, cu toate ca face anual cele mai multe victime umane ,nu a fost pus la zid ca terierii de tip bull.
Foarte bun la curte. Rezista afara fara probleme , nu trece nimeni de el nu poate fi pacalit ,inteligent si usor de dresat , impozant ,atent si grijului cu copiii in ciuda marimii sale.
Predilectie pentru boli de piele daca e prost hranit [paine , resturi de la mesele umane,etc]
Intretinerea , alimentatia corecta [crochete ]costa destul de mult datorita marimii
Le place sa latre si au volum serios.
Sar cu usurinta gardurile sub 1,5m.
E un caine excelent pentru paza la curte daca ne permitem cheltuiala.

O alta rasa ,tot germana, dar mai putin populara este schnautzer , cu cele trei talii ale sale : urias,mijlociu si pitic:


Caine rustic,foarte rezistent la traiul in aer liber. Blana f. aspra nu se incurca si nu se prind de ea scaetii" din curte la fel ca la un cocker. Usor de dresat ,paznic f. bun [eu cred ca este cel mai bun],insa foarte mandru si mai greu accepta atingerea strainilor , musafiri.
In functie de locatie se alege si talia. Cel pitic poate sta f. bine si in apartament ,pe cand uriasul are nevoie de multa miscare si greu il veti vedea zacand" ca un dog de bordeaux la soare.
Intretinerea este la fel de costisitoare ca si la ciobanescul german ,insa aici e nevoie de un efort suplimentar pentru toaletare/tundere daca vrem sa arate ca si cei din fotografii. Altfel vor deveni bulgari de blana, mai ales cei de talie mica.
Tot rase germane sant si rottweiler [prea periculos si costisitor ca intretinere],doberman -foarte frumos si eficient dar mai potrivit pentru o vila la oras decat pentru o casa rustica la tara.

            septembrie 2014
- Revin asupra postarii datorita unui lucru ce credeam ca se subintelege : Cainele indiferent de talie trebuie socializat ,educat , altfel , ca si un copil lipsit de educatie devine la maturitate o salbaticiune. Altfel spus daca nu avem placerea de a dresa un caine poate e mai bine sa folosim pentru paza sisteme de alarma.
Am o vecina care si-a cumparat un "aproape ciobanesc german" care latra noaptea continuu pentru ca nu i-a fost niciodata interzis nimic si nu are habar de limite . Pentru el orice trece pe drum ,zboara sau se taraste e un potential pericol si trebuie sanctionat. Proprietarii spera probabil ca o data cu maturizarea cainelui ii va veni si mintea la cap dar nu se intampla niciodata asa.
Defectele de comportament ale cainelui se acutizeaza in timp daca nu se actioneaza asupra lor. De ex. un caine care din plictiseala ajunge sa alerge dupa coada are sanse ca in timp sa ajunga la automutilare. E suficient un "nu-i voie" atunci cand il vedem ca se roteste dupa coada si alocarea a ceva timp pentru el zilnic.

Un comentariu:

  1. 1. setter pt joacă
    2. lup pt pază și seriozitate
    .
    .
    .
    TOȚI pt devotament față de OM!
    (bineînțeles față de omul care-l educă și îngrijește!)

    RăspundețiȘtergere