Translate

miercuri, august 7

Cainii din rasele mari nu cred ca sant alegeri bune pentru protectia curtii. Acesti caini au avut candva ca scop apararea animalelor domestice de urs ,lup, sau participarea la razboaie. E vorba de caini ca si cei de tip molloss,cum ar fi: ciobanescul mioritic,carpatin,caucazian,de Asia centrala,ori cane corso,dog italian [mastino napoletano],dog german,mastiff .bull mastiff,dog de bordeaux...
Nici unul dintre proprietarii unui astfel de caine nu cred ca ar vrea ca patrupedul sau sa atace pe cineva fiindca acest lucru s-ar sfarsi foarte urat.
Datorita acestui lucru majoritatea proprietarilor de caini mari din mediul rural, ii tin in lant sau padoc ,transformandu-i astfel in simple alarme [lipsiti de socializare] daca nu exista pasiune pentru aceste rase ce pot fi uneori mai placute ca si companie decat rasele mai mici si mai agitate..
Costurile de intretinere sant deasemeni f. mari.


Popularitatea cainilor cu care am inceput descrierea[terrieri de tip bull] se datoreaza si faptului ca reprezinta pentru multi un compromis"rezonabil.
Insa cu adevarat populari in mediul rural sant cainii metisi de talie mica [cel putin in Dobrogea],care au ceva sange de basset sau se aseamana cu cei din rasa Corgi Cardigan.

Oamenii ii numasc clopotei" avand rolul principal de a da alarma ,insa daca santem plecati de acasa parca tot mai bine e sa poata opune rezistenta unui intrus ,dar fara sa-i puna in pericol viata.

Din aproape in aproape,in baza argumentelor de mai sus, ne vedem nevoiti sa revenim la cainii de talie mijlocie [cu care am inceput],puternici ,necostisitori, eficienti si descurajanti prin simpla prezenta, de rasa ,sau nu , mai ales ca ultimii pot fi adoptati sanatosi vaccinati si sterilizati, fara costuri, de la adaposturile specializate:

9 comentarii:

  1. Foarte interesanta trecerea in revista a cainilor ~de crescut la tara~ cu bune si cu rele. Si eu gandesc tot in directia descrisa de tine pentru cand vom reusi sa ne mutam ~la curte~. Un caine de talie mijlocie, sa nu necesite cheltuieli foarte mari de intretinere. Ideea mea este sa adoptam un catel - de la adapost sau de la cineva - nu neaparat de rasa. Teama mi-e ca voi adopta mai multi - deja am o gramada de prieteni printre cainii din vecinatate, multi dintre ei homeless.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poti avea un caine fericit de care sa te bucuri ,sau mai multi care sa-ti devina o povara oricat i-ai iubi. Am trecut prin asta. Intretinerea unui caine costa la fel daca e de rasa sau metis , la ceiasi talie.
    Amandoi trebuie sa aiba hrana speciala ca sa fie sanatosi. Oasele de pui de ex le pot provoca mari necazuri si sant interzise pentru caini.
    Alimentatia la intamplare [fara ora fixa ]duce la "boala cainelui de restaurant"
    Lipsa vaccinurilor si a deparazitarilor [care costa si necesita transport la oras], le poate fi fatala la tara unde nu prea am vazut caini batrani. Apoi, cainii dau "tot ce au ei mai bun" atunci cand cineva se apropie de ei ca sa-i hraneasca. Coabitarea insa e altceva si ca sa nu devina o loterie ,cred ca ar trebui sa petreci un timp cu catelul pe care vrei sa-l adopti. Sa te joci cu el. Sa-i dai de mancare si apoi sa te faci cai-o iei inapoi ca sa vezi daca devine agresiv. Sa-l observi in preajma altor caini si in functie de pozitia ierarhiha in haita vei sti daca dominant fiind s-ar putea arata incapatanat, in timp ,plus ca masculul alpha din grup ii musca pe supusi" chiar si fara motiv din cand in cand ca sa-si reafirme suprematia. Daca in schimb e un catel timid si blazat de la coada ierarhiei canine atunci e sigur ca va avea reactii imprevizibile la aceleasi situatii si nu te poti baza pe el decat ca decor.
    E nevoie sa fie echilibrat si aflat pe o pozitie de mijloc in haita.
    Ma opresc aici cu descrirea acestei situatii pentru ca e posibil sa stii aceste lucruri .
    Oricum, nu e o treba de facut la intamplare si nu numai cu sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  3. La o parte din acestea m-am tot gandit si eu din momentul cand am inclinat spre adoptarea unui caine homeless. Si am constatat ca devine riscant la un moment dat daca nu-l citesti de la inceput. Acum... deoarece pana la momentul adoptiei va mai trece ceva timp, destul de mult, mai am timp sa ma gandesc bine inainte de a face pasul hotarator. Si, hotarat, nu e de facut numai cu sufletul, fiindca numai cu sufletul i-as lua pe toti! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ciobanestii romanesti specificati de dumneavoastra nu sunt inclusi in grupa 2 adica mollos:)
    Celelale doua sunt in grupa2 si sunt paznici buni si daca sunt socializati nu ataca asa de capul lor:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Brandusa ,ai perfecta dreptate. Incadrarea data de asociatia chinologica este in grupa 1,insa aici e vorba de o clasificare in primul rand bazata pe utilitate.
    Conformatia si marimea unui carpatin e mult mai asemanatoare cu a cainilor din frescele antice ,sau cu alte rase mari de tip moloss decat cu ciobanescul Malinos.
    Majoritatea cainilor, din orice rasa ar fi, corect socializati si dresati nu ataca de capul lor. Se pune totutsi intrebarea cati dintre posesorii de caini mari din mediul rural stiu sa faca asta si au suficient timp ca sa il dedice educatiei cainilor lor.
    Am incercat sa nu povestesc aici toate lucrurile neplacute pe care le stiu in legatura cu rasele mari. Totusi am sa spun ca la mine in sat ,o familie mai instarita a avut un cane corso. Nepriceperea si lipsa de timp a facut din caine un pericol chiar si pentru stapani care intr-un final l-au impuscat ca singura rezolvare vazuta de oameni pentru care ziua de munca incepe inainte de rasaritul soarelui si se termina seara tarziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu foarte bine care e conformatia lor crestem ciobanesti de bucovina si ciobanesti corbi. La ciobanestii romanesti problema nu e cu cainii care sunt curati, problema este cu cainii care au infuzii din alte rase care sa le creasca talia sau agresivitatea. Ciobanestii romanesti care sunt curati nu au cum sa fie mai inalti de 75 in greaban, daca sunt mai inalti ei nu mai pot sa se tina dupa turma deci selectia ciobanilor a fost facuta bine dar crescatorii moderni au stricat un caracter frumos si echilibrat cu infuzii:) Celelalte rase din grupa 2 sunt rase "grele" cum le numesc eu, dar romanul nostru vrea tot ce e mai mare si mai rau si ajunge sa nu se poata misca in curte ca-l ataca cainele. Si eu stiu cazuri de astfel de stapani dar mai rau este ca cei stiuti de mine sunt oameni traiti si instruiti in oras si au facut pasul care "tara" deci dupa mine ar fi trebuit sa se informeze inainte.

      Ștergere
  6. Ma bucur sa aflu ca va ocupati de rasele romanesti. Putin a lipsit sa aiba si ele soarta copoiului ardelenesc si iarasi cred ca ai dreptate : oamenii de la tara ,in general sant interesati de eficienta , asta fiind motivul pentru care selectia acestor caini a avut ca baza capacitatea lor de lucru.
    La oras insa,..oamenii vor altceva, atunci cand cumpara un caine mare o fac in general nu din necesitate ci pentru a epata.
    Cum cel putin in regiunea dobrogei exista la tara mentalitatea ca e gresit sa dai bani pe caini, e posibil ca cei mai multi cumparatori chiar si pentru astfel de rase sa fie oraseni. Asa se face ca avem un trend" al selectiei" raselor rustice care face ca ele sa se indeparteze tot mai mult de scopul pentru care au fost create.
    Dar lucrurile astea se intampla si cu terrierii de tip bull care in unele canise ajung sa se apropie de greutatea unui tosa inu ,iar vanzari de pui fac cei care ofera clientilor ce-si doresc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Printre "copiii" nostri avem si un metis de copoi. E cel mai bun, prietenos, loial, ascultator, dar in acelasi timp un paznic de nadejde!
    Printre cateii salvati de mine, se numara si un metis de ciobanesc de bucovina (http://dashalovinganimals.blogspot.ro/2013/03/ochisor-o-iubire-de-caine.html), un caine cu adevarat special, ce a ajuns acum, in Anglia, caine terapeut.
    Acasa avem de toate dimensiunile, cei doi teckelasi sunt batraniorii familiei, dar de departe cea mai aspra e o micuta care, cred ca are in gene ceva amestec de chiuaua cu pechinez. Daca nu e oprita, are puterea de a trezi un cartier intreg :)

    RăspundețiȘtergere
  8. nu toate oasele de pui sunt potențial periculoase
    spre exemplu spinările sunt masticate extrem de ușor
    mai contează și atitudinea câinelui față de oase!
    unii se aruncă asupra lor și din 2 ronțăieli le inghit
    alții se așează tacticos și ronțăie 5 minute la ele

    ne adaptăm!

    RăspundețiȘtergere