Translate

duminică, iulie 14

Case traditionale

Casele din regiunea dobrogei sant in marea lor majoritate construite din "ceamur".E vorba de pamant galben amestecat cu paie dar turnat monolit ,nu din caramizi [chirpici] ziditi. Fundatiile se realizeaza din piatra cu pamant tencuite apoi.
Ei bine aceste realizari care astazi par cu mult depasite au totusi unele calitati incontestabile , dar si neajunsuri.
In primul rand sant destul de rezistente in timp daca sant facute cum trebuie.Casa mea ,ca si multe altele din localitate se apropie de 100 de ani,adica a trecut de razboi si de cutremurele cele mai importante din istoria noastra recenta fara mari probleme. Acest lucru cred ca se datoreaza faptului ca atat fundatia cat si peretii au o anumita elasticitate care lipseste zidariei de caramida sau betonului.
Izolarea termica si fonica este superioara peretilor pe care-i aveam la bloc. Chiar daca vara in Dobrogea temperaturile ajung la cote alarmante casa nu se supraincalzeste si nu ne transforma noapte in insomniaci.Aici este si meritul acoperisului din olana.
Orice lucrare mai mica sau mai mare care implica gaurirea peretilor se face cu multa usurinta
In tarile vestice unii dintre iubitorii caselor eco au reinviat acest tip de constructie ieftin si usor de realizat

Inconvenientul principal consta in faptul ca acest material se imnoaie la apa si este perforat cu usurinta de rozatoare daca nu este protejat cu tencuiala exterioara.
Orice anexa din acelas material lipita de casa nu se va mai imbina parfect cu zidul deja existent si in timp scurt, dupa uscarea peretelui nou, vor apare spatii intre cele doua.
Peretii nu sant nicidata perfect plani sau cu laturi perfect verticale dat fiind faptul ca de regula la baza sant ceva mai grosi decat la partea superioara.

Daca punem in balanta calitatile si defectele eu cred ca aceste case sant pe nedrept privite ca depasite. Daca proprietarul cunoaste un minim de particularitati ale materialului amintite si de mine aici ,o astfel de casa poate usor depasi in timp una realizata din BCA care se stie ca e lipsit de elesticitate sau portanta si care nu depaseste paianta nici la capitolul izolatie. Despre casele realizate din boltari prefer sa nu vorbesc prea mult. Voi spune doar ca am renuntat la o fereastra din hol si am zidit-o cu boltari , acesta fiind materialul cel mai la indemana. In iarna aceia am avut doar pe acea suprafata intai apa [condens], apoi mucegai, iar la intoarcere dupa cateva zile de vacanta iarna am gasit acolo gheata chiar daca in casa fara incalzire sant in permanenta 5-7 grade.

Ca sa nu uit un amanunt important ,..o casa din paianta realizata cu simt de raspundere trebuie sa aiba peretii de minim 40cm grosime, altfel balanta intre calitati si necalitati nu mai ramane aceeasi !

Scriu aceste randuri pentru ca o familie ce doreste sa se mute la tara si care are in vedere o astfel de casa sa stie ca se poate locui in ea in conditii mai bune dacat in multe dintre cele cu materiale mai noi, mai ales daca acestea din urma,sant realizate fara respectarea tehnologiei specifce materialului ales ,lucru ce se intampla des in maediul rural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu