Uneltele de pe langa casa - 2
Fierastraiele de mana. Multi isi pun intrebarea ,..ce ar putea sa nu mearga bine la o unealta asa de simpla ca fierastraul si o cumpara la intamplare fara sa-i acorde atentie. Ma refer acum la genul din imaginile urmatoare :
Sant totusi unele amanunte care fac o unealta de acest gen buna sau buna de aruncat:
-inclinatia si finisajul partii de care apucam. Daca e finisat neglijent de putem rani. Daca unghiul e prea ascutit mana ne aluneca usor in timpul lucrului spre parte ainferioara si ajunge sa se sprijine cu degetul mic pe panza si nu e deloc placut.
-intinderea panzei este data de rigiditatea suportului care daca e slab poate slabi foarte usor panza in timpul miscarii de impingere ducand astfel la o taiere mai greoaie.
-marimea dintilor panzei determina efortul de taiere. Pentru cineva solid sant buni cei mai mari ,dar pentru o persoana mai delicata e de preferat sa fie mici.
-Ceaprazul. Acest termen denumestelatimea determinata de indoirea intercalata a dintilor panzei, care face ca latimea taieturii sa fi un pic mai mare decat grosimea tablei panzei care altfel s-ar bloca in taietura datorita frecarii. Aici apar trei probleme care sant in general specifice marfii noname". 1-daca ceaprazul este prea mic nu-si slujeste scopul. 2- daca este prea mare face ca efortul depus pentru taiere sa creasca considerabil. 3- daca dintii nu sant indoiti intercalat SIMETRIC fata de linia longitudinala a panzei vom face totdeauna taieturi strambe ,curbe si cu mult efort.
Problemele legate de celelalte tipuri de fierastraie de mana sant in general asemantoare , cu specificatia ca in cazul taierii crengilor la pomi tipul despre care am vorbit ar putea sa nu incapa printre ramuri. Pentru asta exista cele gen "coada de vulpe" sau cele pliante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu