Translate

miercuri, iulie 17

Imprejmuirea proprietatii.
Pentru cineva de la oras cum este si cazul meu ,imprejmuirea curtii e ceva ce tine de aspect in primul rand ,dar gardurile nu au doar functie decorativa. Curtea noastra e imprejmuita cu gard de lemn la strada si in rest cu plasa. Partea de la strada are fundatie de piatra. In imediata ei apropiere pe interior ,fostii proprietari au plantat copaci. In timp pomii au crescut iar radacinile lor au afectat vizibil fundatia gardului facand ca torentii care se scurg pe sosea sa intre si in curtea noatra prin crapaturi.

Cand ne-am mutat la tara aveam deja doi caini pe care pana atunci ii tineam in apartament. E vorba de o femela de pitbull si una de bull terrier. Pentru ele curtea de 2500 mp a fost paradisul si au luat repede in stapanire noul teritoriu. Cu toata blandetea pe care o aratau in oras ,aici devenisera destul de agresive si doar gardul le tinea sa nu muste vreun trecator.
Intr-o zi am tras o sperietura serioasa cand le-am vazut cum se apropiau de casa bucuroase, insotind o fetita de aprox. 3 ani care intrase la noi printr-o spartura a plasei facuta de cainii nostri. Era copilul vecinilor lasat nesupravegheat.
In timp am aflat ca 50 cm este limita pana la care sapa cainii si daca vrem sa-i tinem in siguranta in interiorul curtii e bine sa ingropam armatura pentru beton la baza gardului din plasa pana la adancimea amintita. Astfel impiedicam cainii nostri sa iasa si sa atace pe cineva ori sa se expuna pericolului reprezentat de masini. In acelas timp impiedicam cainii vecinilor sa ne viziteze curtea.
La noi in zona exista o practica condamnabila a ciobanilor si crescatorilor de animale in general ,care alunga cainii odata cu venirea anotimpului friguros. Primavara ,cei care au reusit sa treaca iarna devin iarasi utili si sant reprimiti in serviciu". Astfel curtea mea in prima iarna a fost tot timpul vizitata de ciobansti mai mari decat cainii nostri si care erau capabili sa manance orice parea de origine biologica , noroc ca noi nu crestem pui sau alte oratanii.

O alta calitate a imprejmuirilor este aceea ca ne ofera intimitate. Intr-un fel ne simtim intr-o curte atunci cand stam la masa sub un umbrar alaturi de invitati in vazul trecatorilor si a vecinilor foarte curiosi dealtfel si altfel ne destidem cand santem feriti de priviri nedorite. Lucram de placere atunci cand avem intimitate si ne putem concentra in comparatie cu situatia in care santem mereu salutati peste gard sau sfatuiti minute in sir despre ce si cum ar trebui sa facem si asta indiferent daca santem de meserie sau nu.
Uscatul rufelor sau o simpla modificare a unei usi la casa pentru care e posibil sa ni se ceara proiect se pot face fara probleme atunci cand avem intimitate.

Tatal meu a avut pentru pescuit un moped care i-a fost furat din curte datorita faptului ca motoreta se vedea din srada si stiti cum e -" o vede azi,o vede maine ,astfel dorinta-i gata , privind la ea de saptamani ii cade draga ...roaTA"

O ultima remarca legata de imprejmuiri se refera de curentii de aer. Ni s-a intamplat de cateva ori sa suportam vanturi in zona care au trantit garduri la pamant prin vecini. Garduri cu fundatie si stalpi de beton dar care nu lasau deloc curentii sa treaca. Exista mai multe variante de gard opac pentru vedere dar care permit curentilor de aer trecerea. Una ar fi cea cu scanduri intercalate pe o parte si alta a traversei de lemn pe care sant prinse.
Alta varianta este cu scanduri orizontale inclinate si ar mai fi cea cu plasa de otel dublata de plasa pvc cu grad mare de umbrire ce se gaseste la magazinele de profil , ori iedera sau vita de vie. Sigur se poate pune si scandura langa scandura dar numai pe o structura f. solida.
Sa ne gandim ca la oras astfel de garduri sant de mici dimensiuni iar curentii de aer scad mult in intensitate printre blocuri pe cand la tara lucrurile stau altfel.

Iarna gardurile pot opri zapada sa ne umple curtea in zona circulata iar o veranda de gradina e posibil sa ramana pe loc vara la o rafala da vant daca avem un gard serios.
La noi o veranda ce acoperea masina [3x3m] , de rafie, cumparata din comert, cu tot ancorajul a plecat ca o racheta din locul unde era fixata" datorita vantului direct.

Pentru aceste probleme noi am ales o varianta hibrid" datorita costurilor ridicate ale unui gard din lemn ce ar trebui sa aiba lungimea totala de aproape 200m. Am imprejmuit cu gard opac zona de circulatie ,mica,in apropierea casei iar in restul curtii gard de plasa.

2 comentarii:

  1. fără să fiu răutăcios: fetița „nesupravegheată” era-n propria curte, până să treacă prin gaura făcută de câini?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e nimic rautacios in intrebare. Oricine a auzit de bull terrier sau pitbull ,dar nu a avut, crede ca vor ataca tot ce misca in arealul lor. Asta e opinia 'standard' si nu e gresita in totalitate , doar ca sant diferente mari de la un caine la altul functie de crestere. Ai mei erau capabili sa indure orice de la un copil.
    Fetita a venit prin gard din curtea vecina , cred. Noi ne-am trezit cu ea in curte acompaniata de cei doi parupezi feroce ce latrau mai mult la vrabiile care le ciuguleau din castroane decat la oameni

    RăspundețiȘtergere