Translate

joi, iulie 18

Mijloace de intretinere


Mutarea la tara are sens ,dupa parerea mea, daca cele mai importante motive nu au legatura cu veniturile , insa nici aceasta parte nu poate fi neglijata. Astfel la o privire simpla putem constata ca mutarea in mediul rural pentru a face naveta la vechiul loc de munca nu ne va spori veniturile nici cu pretul unei incalziri mai ieftine [cu lemne], care poate fi o alegere doar daca e cineva in permanenta acasa.
Cultura legumelor pentru a le desface in piata la oras eu o gasesc nerentabila. De ce ?
Ei bine experienta primilor ani la tara ,cand aveam o gradina de legume ,a demonstrat ca pretul pe kg la care le obtineam era mai mare decat cel de la tarabe iar asa zisa calitate eco a produselor mele am regasit-o la mai toti cultivatorii fiindca se fereau sa folosesca substante chimice datorita costurilor si nu directivelor UE.
In fine,..sa zicem ce legumicultorul cu buletin de oras are apa gratis ,teren f. bun si pe cineva care sa-l invete cum sa fie rentabil. Insa atunci cand vorbim de desfacere la oras apar date noi:
In primul rand e nevoie de o masina gen papuc" a carei intretinere costa. Fiecare km costa mai ales la pretul actual al benzinei si motorinei, apoi nici in piete viata nu e prea usoara. Vom avea de dat piept cu concurenta care poate avea legume la un pret mai bun ori mai frumoase ,iar pretul la care speram pentru acoperirea cheltuielilor sa trebuiasca scazut. Durata mare a vanzarii face ca o parte din produse sa se deterioreze , plus ca mai trebuie in unele cazuri platita si cazarea, taraba, ori indemnizatia" pentru mafiile din piete.
In ceea ce priveste cresterea animalelor pentru carne mi-am expus deja parerea influentata si de faptul ca sant vegetarian.

Astfel, veniturile celor care stau la tara e bine sa fie obtinute la tara, eliminand cheltuielile suplimentare care chiar daca nu omoara totdeauna rentabilitatea ,reusesc sigur sa o scada.
Primul lucru in ordinea importantei cred eu ca este scaderea cheltuielilor.
Nu centrala pe gaz ci pe lemne care costa mai putin.
Nu apa la PET, ci fantana, sau apa curenta, plus filtru.
Cumparaturi pe cat se poate facute loco" sau in timpul deplasarilor de placere , altfel apar cheltuieli cu transportul pentru acelas produs.
Autogospodarire pe toate planurile. Mana de lucru costa mult si e posibil sa nu obtinem calitatea pe care o vizam.
Renuntarea la unele vicii.Mie mi se pare fara sens sa se mute cineva la tara pentru aer curat si sa continue sa fumeze ca un turc"
Plantarea pomilor fructiferi altoiti din soiurile mici. Astfel fructele se pot culege usor , nu raman in copac pentru ca apoi sa cada pe jos unde putrezesc si atrag insecte.Astfel de pomi mici intra pe rod la 1-2 ani de la plantare asa ca nu are sens sa tragem" de livada veche si imbatranita pe care probabil am mostenit-o de la fostul proprietar
Exista si arbori ornamentali care au o mare viteza de crestere cum este cazul salciei tehnice, iar asta face aca amenajarea curtii sa nu fie un dat ci un lucru de dezbatut si proiectat in familie.

In cea ce priveste sursele de venit avem libertatea de a lege in functie de serviciile care lipsesc in localiate , de domeniile la care ne pricepem ori ne plac si in care ne putem califica, de anexele casei pe care am cumoarat-o , de banii pentru investitii de care dispunem , ori de dorinta de a ne imbogati sau doar de a trai linistiti si frumos.
In ceea ce-i priveste pe cei care vor sa agoniseasca,.. am sa dau exemplul unui vecin al meu care a speculat faptul ca in loc. nu exista un depozit de materiale de constructii serios. Somer fiind a imprumutat bani de la rude si in doar cativa ani si-a schimbat felul in care saluta,sau mai corect -nu saluta decat la a doua sau la a trei-a strigare" pe cei care au ambitia sa li se si raspunda.
Pentru ceilalti aria de posibilitati este practic nelimitata. De la frizerii si cresterea cainilor de rasa cum e cazul nostru pana la cultivarea plantelor medicinale sau aromatice [dupa ce gasim piata de desfacere], sau diverse servicii cum ar fi fotografia la nunti [pentru cei care suporta muzica populara], ori stuparit sau mici magazine ori brutarii care folosesc faina din regiune si-si vand produsele tot localnicilor. Mai sant unii care deschid terase ori baruri sau discoteci. Altii se indreapta spre domeniul auto infiintand mici service-uri sau spalatorii ,ori tinichigerii, acasa, intr-un garaj mai mare. Fiecare dintre aceste mici afaceri are avantaje si dezavantaje. Am sa dau ca exemplu stuparitul ce ma intereseaza si pe mine :
Un stup costa cam 400lei. pentru a fi o afacere de sine statatoare si din care se poate trai e nevoie sa avem min. 50 de stupi. Transhumanta" in functie de infloriri ne ocupa cam tot sezonul cald in care vom sta mai mult in conditii de camping decat acasa. Stupii trebuie paziti in primul rand datorita fondurilor nerambursabile pe care le pot primi de la UE stuparii si care au facut ca stupii sa devina foarte tentanti pentru hoti, fiind interes si piata de desfacere pentru marfa furata.
Fondurile europene cu pricina pot fi obtinute de stuparii ce au minim 25 familii de albine , cursul apicol aferent , ceva hartii de la primarie si chef de alergat.
Banii obtinuti sant pentru marirea efectivului de albine ,retehnologizare ,cumpararea de mijloace de transport [noi], dar obliga stuparul sa vanda o anumita cantitate de miere catre "apicola" la un pret scazut si sa-si plateasca carte de munca.

Era sa uit,..exista o categorie de comercianti care traiesc din vanzarile de tot felul pe la targuri. De la papuci si zahar pana la sape sau plasa de gard ,totul poate fi gasit la ei pe taraba. Unii aduna bani si apoi isi fac mici magazine ,dar fara sa renunte la targuri.

Am prezentat extrem de succint diverse posibilitati de intretinere la tara. Poate ca va pare usor , un fel de taram al tuturor posibilitatilor, dar va asigur ca nu echiar asa . Puteti razbi intr-un domeniu ca seviciile daca santeti mai bun profesionisti si mai amabili decat cei care fac asta deja in localitatea in care v-ati mutat. Discutia legata de acest lucru poate fi interminabila asa ca ma opresc spunand ca nici macar medicii specialisti, care sant foarte doriti la tara ,nu sant primiti cu fanfara" ci trebuie sa-si obtina respectul si acceptarea oamenilor si abia apoi sa preia o parte din clientii" medicului deja existent, care e de multe ori  deranjat de prezenta noului venit in bransa.
Inca un amanunt , sper sa nu supar pe nimeni.. cei care vor sa aiba o afacere la tara si ei sa stea pe plaja in caraibe", poate e mai bine sa raman la oras . Culturile , animalele ,micile afaceri in sfera serviciilor nu functioneaza prin corespondenta. Stiti cum se spune"ochiul stapanului ingrasa vita " In jurul meu in sat locuiesc oameni care nu-si mai aduc aminte daca au avut vreodata concediu".

Oamenii nu sant ,in general ,nici mai buni nici mai rai decat cei de la oras care in procent mare provin din mediul rural. Insa exista cateva particularitati ale fiecarei zone pe care trebuie sa le aflam repede daca vizam o afacere de succes.

4 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol.
    Este la subiect si foarte ancorat in realitate.
    Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articolul!Si eu stau la tara din 2011.Nu am reusit inca sa ma intretin din ceea ce produc dar am redus considerabil cheltuielile.Sunt singura cu 2 copii scolari pe care inca nu i-am convins pe deplin ce inseamna simplitatea vietii la tara :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru apreciere Chiccutza !
    Copiii vor intotdeauna mai mult decat se poate [imi amintesc de mine la varsta scolara ], insa daca prind dragoste pentru desen sau muzica si au sentimentul ce e ceva al lor, in plus peste standardul colegilor ,atunci vor accepta si vor trece mult mai usor peste rutina si micile inconveniente ale vietii simple de la tara. Eu nu am copii dar nici nu am uitat cu totul de acea perioada si poate nu santem in fond atat de diferiti pe cat incercam sa parem fiecare generatie in parte.

    RăspundețiȘtergere