Translate

sâmbătă, iulie 20

Rudele si prietenii




Rudele si prietenii.
De cand e omul pe pamant a existat competitie generata de orgolii , avaritie si neiubirea aproapelui care in zilele noastre ,sub imperiul capitalului a fost rebotezata" in : " dorinta de a fi cel mai bun "
Ai crede ca dupa 2000 de ani de la venirea lui Isus ,am evoluat si acum discernem mai usor binele de rau ,dar nu e asa ,..sau nu e asa mereu.
Am avut in mana o carte scrisa de un american care a trecut de la stadiul de om in putere la cel de cersetor si invers , asta marcandu-i viata si determinandu-l sa astearna totul pe hartie, cu titlul "De vorba cu Dumnezeu".
Lasand la o parte latura emotionala a povestii [pe care o puteti vedea gratuit pe "net ca film purtand acelas titlu ], o singura fraza vreau acum sa remarc-"ganditi-va ce ar face iubirea" Nu e nevoie de context ! Mesajul e valabil oriunde.
Ganditi-va daca la hotelul la care lucrati in plin sezon estival , complet ocupat, ar veni cineva pe care-l iubiti , cum v-ati face luntre si punte si i-ati gasi cazare, fata de felul in care-l tratati pe cel ce va cere o camera fara sa va cunoasca.
Ganditi-va ce-ar insemna ca un prieten sau un frate ,la care tineti, sa va ceara ajutorul ca sa repare acoperisul casei. Nu va pricepeti, dar faptul ca-l iubiti v-ar face sa va urcati in prima masina si sa ardeti de nerabdare sa ajungeti ca sa-l puteti ajuta.
Daca medicul la cabinetul caruia ati ajuns in ultima clipa, v-ar fi sot ,sotie ,frate sau sora ,oare ati mai pleca fiindca s-a sfarsit programul ? Ori v-ati destinde stiindu-va in siguranta de acum ?
Daca luam acest etalon ca baza pentru cantarirea atitudinii rudelor sau prietenilor fata de dv. atunci cand v-ati mutat la tara , ma tem ca de multe ori am putea cumva rezona cu povestea cartii de care aminteam mai sus.

Eu impreuna cu sotia mea , am hotarat in 2002 sa ne mutam la tara , iar reactiile au fost dupa cum urmeaza :

Din partea fratelui meu... liniste, atunci cand nu primeam de la el telefoane avand menirea de a ma face sa ma simt prost. Dupa 10 ani lucrurile stau la fel,mai putin telefoanele.
Eu l-am mai vizitat de cateva ori in primii ani dar neprimind nici o contarvizita" am renuntat.
Mama mea ne-a vizitat ,singura,[are 75 ani !] dar nu a observat frumusetea peisajului sau muntii Macinului ,spunandu-mi ca a stat pe partea dreapta a masinii . Apoi dupa cativa ani ,atunci cand totul era pus la punct, iar eu si sotia mea incepusem sa simtim pe de-a-ntregul roadele linistii pe care o semanasem cand am renuntat la oras , m-a intreabat ,parca neintelegand sau ignorand totul, daca "nu-mi pare rau, acum, ca m-am mutat la tara ?"
Din partea rudelor sotiei ,..liniste. Cred ca e vorba de intuitie ! In fond asta cautam :}} Totusi primim cam la 2 ani cate o inspectie de f. scurta durata din partea "aripii tinere". Insa nimic din toate astea nu a cantarit suficient ca sa ne faca sa ne indoim macar o secunda de justetea hotararii luate in urma cu 10 ani.

Pritenii ,... cu o singura exceptie - Cosmin Saulea/artist plastic si irecuperabil indragostit de natura,toti celalti ne-au uitat. Dar nu ma plang , in baza lui Cosmin si a catorva noi amici de pe forumuri am avut mereu pe cineva in vizita ,recordul fiind de 20 de persoane o data, din care eu cunosteam doar 4.
Sotia mea fiind mai comunicativa si lucrand coafeza si-a facut noi prietene. Eu ma multumesc sa-i vizitez rar, pe cei vechi,din Galati si sa povestesc aceste istorii pe "net ,in speranta ca vor fi interesante sau de folos cuiva.

6 comentarii:

  1. Multumesc pentru asternerea calatoriei voastre pe hartie prin intermediul acestui blog.
    In curand si noi o luam din loc spre o oaza de liniste.
    Acum cautam locul si punem pe hartie primele planuri.
    In fiecare luna cumparam cate o unealta de trebuinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va doresc succes si ganduri mederate in alegerea locului. Inclinarea prea puternica a balantei intr-o directie va face sa pierdem ceva intr-o alta De ex eu doream,in ascuns ,o casa cat mai departe de oameni ,insa atunci cand am avut nevoie de ajutor medical m-am bucurat ca am trecut peste "unele ganduri de-nceput."
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca o sa apelam la voi ca la niste mentori, pt ca sa va cerem sfaturi. Aveti o adresa de email?

    RăspundețiȘtergere
  4. mai bine fără! nu numai primii săteni care te-au „ajutat” pot profita de tine, ci și propriile rude...
    dar mai e un motiv pt care cunoscuții nu ajung la voi: viteza cu care se desfășoară viața la oraș!!!
    iar voi sunteți privați de căldura prieteniilor vechi și din cauza lipsei podului de peste dunăre... (mie personal îmi vina mai ușor să merg la mare pe la podul Giurgeni, decât să trec cu bacul!)

    RăspundețiȘtergere
  5. Singurul amendament este la "caldura prietenilor" care a pierdut multe grade datorita faptului ca acum vorbim limbi diferite , avem interese diferite si nu in ultimul rand functionam pe fregvente [viteze]diferite.
    De ex; eu am citit cateva articole ale celor ce sustin ca pamantul este plat si asta nu pentru ca asi putea crede teoria lor dar pot respecta o opinie diferita daca e prezentata fara enfaza. Am "timp"pentru asta
    In oras asi fi ras cu gura pana la urechi alaturi de amici daca aducea cineva in discutie o astfel de tema

    RăspundețiȘtergere